Ghidul candidatului pentru admiterea la liceu 2024, București: Cum se completează opțiunile în fișele de înscriere/ Algoritmul de repartizare

0

ADMITERE LICEU 2024. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a elaborat ”Ghidul candidatului” pentru admiterea în învățământul liceal, profesional și dual de stat în anul școlar 2024-2025. Documentul a fost trimis în școli și cuprinde informații despre organizarea admiterii din acest an, sfaturi pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere și explicații privind modul în care se desfășoară repartizarea computerizată în licee.

Ghidul se adresează elevilor de clasa a VIII-a și oferă detalii de la calculul mediei de admitere până la cum funcționează algoritmul de repartizare. Potrivit documentului, Broșura de admitere 2024 în care vor fi publicate codurile pentru fiecare unitate de învățământ liceal, pe filiere, profiluri, specializări/ domenii de pregătire, limbă de predare (pentru clasele cu predare în limbile minorităților) va fi publicată la data de 13 mai și transmisă în unitățile de învățământ în perioada 13-17 mai.

Ce trebuie să știe elevii/ informații din ghid:

  • Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată (prima etapă), în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.
  • Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Probele de aptitudini

  • Elevii care doresc să susţină probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă.
  • Centrele unde se organizează probele de aptitudini vor fi transmise în unitățile de învățământ gimnazial și afișate pe site-ul ISMB, secțiunea Admitere.
  • Absolvenţii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din învăţământul
    vocaţional sunt admişi pe locurile pentru care au susţinut testele/probele astfel: a) în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere, calculate conform art. 8 din Metodologia de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note; b) în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe bază de calificativ: admis/respins.
  • Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic şi la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note.

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

  • Elevii care doresc să susţină probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă.
  • Centrele unde se organizează probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă vor fi transmise în unitățile de învățământ gimnazial și afișate pe site-ul ISMB, secțiunea Admitere.
  • Examenul de verificare a cunoștințelor de limbă modernă constă în două probe: a) Proba scrisă, pentru care se acordă 70 de puncte (din care 10 puncte din oficiu); b) Proba orală, pentru care se acordă 30 de puncte. Timp de lucru pentru redactarea lucrării scrise: 60 de minute. Este considerat promovat candidatul care a obţinut: minimum nota 5 la examenul de verificare a cunoştinţelor de limba şi literatura maternă; minimum nota 6 la examenul de verificare a cunoştinţelor de limba modernă.
  • Candidaţii care au promovat, pe parcursul învățământului gimnazial, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.
  • Recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională se fac, la cerere, dacă certificatul obținut/diploma obținută validează un nivel de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.
  • Candidații cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obținute la examene cu
    recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine,
    conform prevederilor prezentului ordin, primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.
  • Candidaţilor, care, în clasa a VII-a/a VIII-a, au obţinut premiul I, al II-lea, al III-lea saumenţiune la etapa naţională a olimpiadei de limba engleză/ franceză/ germană/ italiană/spaniolă/ rusă, li se recunosc rezultatele obţinute la olimpiadă, în baza diplomei emise de Ministerul Educaţiei, şi li se echivalează cu nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.
  • Candidații cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obținute pentru limba modernă trebuie să ducă anexa la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă la unul din centrele unde se organizează probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru a primi nota 10.

Admiterea computerizată – etapa I 

  • Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, are loc în perioada 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024.
  • La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională.
  • Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ.
  • Înscrierea candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ se realizează la unitatea de învățământ din care provin candidații, conform unei proceduri elaborate de Comisia națională de admitere. Comisia națională de admitere stabilește, prin procedură, și modalitățile de completare a opțiunilor și de transmitere a fișelor de înscriere, de înregistrare a datelor în baza de date și de comunicare a rezultatelor acestor candidați.

Cum se completează fișele cu opțiuni. Reguli/sfaturi:

  1. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
  2. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  3. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • ⇒ Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare

  • Repartizarea computerizată în licee va avea loc pe 24 iulie.

Cum funcționează algoritmul de repartizare

  • Pasul 1: Softul de admitere ia fiecare elev pe rând, pornind cu cel cu media cea mai mare și continuând în ordine descrescătoare.
  • Pasul 2: Pentru fiecare elev, este examinată la început prima opțiune de pe fișă. Mai sunt locuri?
    • Dacă da, elevul este repartizat la acea specializare și se trece la următorul elev.
    • Dacă nu, se trece la a doua opțiune de pe fișa elevului, apoi dacă este nevoie, la a treia, și tot așa, până este găsită o specializare cu locuri disponibile sau se epuizează opțiunile.
  • În cazul în care se trece în acest fel prin toate opțiunile din fișă, dar nu mai sunt locuri disponibile la niciuna, elevul rămâne nerepartizat.
  • În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
    a) media generală de absolvire a claselor V – VIII;
    b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
    c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
    d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Bine de știut!

  • Mediile anilor trecuţi sunt orientative. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una dintre opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică.
  • Completează cât mai multe opțiuni pe fișă în ordinea corectă – de la cea mai atractivă la cea mai puțin dorită.
  • Pentru a evita situațiile neplăcute, asigură-te că toate datele trecute pe fișa de înscriere sunt corecte.
  • Completarea listei de opţiuni se va face de către candidat în prezenţa părintelui/ tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia vor semna fişa de înscriere.
  • Elevii şi părinţii vor fi avertizaţi să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opţiunile exprimate, deoarece o opţiune greşită poate conduce la o repartizare nedorită.
  • În cazul existenţei unei erori, părinţii o semnalează comisiei de înscriere, prin intermediul profesorului diriginte.
  • Comisia transmite informaţia la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată şi la listarea fişei corectate din calculator.
  • Fişa greşită se păstrează în centrul zonal de înscriere, în dosarul cu documente al comisiei de înscriere, iar fişa corectată se înmânează directorului, care o transmite părinţilor şi candidatului, pentru a fi semnată.
  • Fişele corecte sau corectate, listate din calculator, sunt semnate de profesorul diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul că acestea sunt corecte şi acceptate. În cazul în care fişa iniţială a fost corectată, un exemplar al fişei corectate, listate din calculator şi semnate de diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia va rămâne ataşat fişei iniţiale.
  • De asemenea, în cadrul acestor şedinţe de verificare, fiecare candidat va controla prezenţa numelui său pe lista cuprinzând candidații din centrul respectiv, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere afişată la sediul unității de învățământ, precum şi corectitudinea datelor personale, a mediilor/notelor.

Depunerea dosarelor de înscriere

  • În perioada 25 – 30 iulie 2024, candidații depun/transmit, la unităţile de învățământ liceal la care au fost declaraţi admişi dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.
  • Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte: cererea de înscriere; cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere; adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională – clasa a VIII-a; foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale); fişa medicală.

Rezolvarea situațiilor speciale apărute după repartizarea computerizată

  • În perioada 31 iulie 2024 – 2 august 2024, Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti
    rezolvă situaţiile speciale apărute după etapele de repartizare computerizată.
  • Între 31 iulie 2024 și 1 august 2024, la Colegiul Național Școala Centrală, în intervalul orar 9.00-16.00, se vor primi cererile de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în etapa de admitere și se află în următoarele situații: situaţii medicale speciale; schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni; distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu; corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.
  • La această etapă participă DOAR candidații care și-au depus dosarele la unităţile de învățământ liceal la care au fost declaraţi admişi în perioada 25 – 30 iulie 2024.
  • Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau în plenul Comisiei de Admitere a Municipiului Bucureşti după inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul municipiului Bucureşti.

Etapa a doua de admitere la liceu

  • Etapa a doua de admitere la liceu va începe la data de 2 august.
  • În perioada 12– 14 august 2024, la Colegiul Național Școala Centrală, str. Icoanei Nr. 3-5- sector 2, în intervalul orar 9.00-16.00, se vor primi cererile de înscriere:
    • a candidaţilor care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen;
    • a candidaţilor care au fost respinşi la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini şi a candidaţilor care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua;
    • a candidaţilor care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat, inclusiv a candidaţilor pe locurile speciale pentru rromi şi a candidaţilor pentru locurile distinct alocate candidaţilor cu CES în unităţile de învăţământ de masă;
    • a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au susţinut Evaluarea Naţională.
  • În perioada 19 – 20 august 2024 are loc repartizarea candidaţilor din etapa a doua, de către comisia de admitere a municipiului Bucureşti. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere a municipiului Bucureşti, publicate pe site-ul inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti şi comunicată unităţilor de învăţământ.
  • De asemenea, tot în perioada 19 – 20 august 2024, Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti va analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a. Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România. Criteriile de înscriere în clasa a IX-a a acestor absolvenţi sunt stabilite de Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi vor fi făcute publice până la data de 17 iulie 2024.
  • În perioada 21–23 august 2024, candidații depun/transmit, la unităţile de învățământ liceal la care au fost declaraţi admişi dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.

Documentul integral: Ghidul candidatului pentru admiterea la liceu 2024-2025, București


Broșurile pentru admiterea la liceu 2024, care cuprind numărul de locuri/clase de la fiecare liceu, inclusiv ultima medie de admitere de anul trecut, vor fi publicate în luna mai, în fiecare județ. Termenele stabilite în Calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025 sunt următoarele:

  • Tipărirea broşurii care cuprinde informaţiile despre admitere; postarea broşurii pe site-urile inspectoratelor școlare: 13 mai 2024; 
  • Transmiterea în unităţile de învăţământ gimnazial a broşurilor cuprinzând informaţiile legate de admitere: 13 – 17 mai 2024.

Calendarul complet al admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025:

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe pe 25 iunie cu proba la Limba şi literatura română. Pe 27 iunie se va desfășura proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor înainte de contestaţii este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.