Elevii olimpici, admiși la liceu fără Evaluare Națională. Ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial – admitere liceu 2024

0
Sursa foto: cnlazar.ro

Absolvenții de clasa a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare sau premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la competițiile internaționale se pot înscrie în clasa a IX-a, în anul școlar 2024 – 2025, fără susținerea examenului de Evaluare Națională.

Metodologia de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024—2025, a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației a fost publicată miercuri, 6 martie, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, pe baza performanțelor deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului, absolvenții din seria curentă pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a ”într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere”.

Înscrierea în clasa a IX-a a olimpicilor se realizează ”peste numărul maxim de elevi în formațiunile/ clasele de elevi” și pe baza listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/ profilul/ specializarea/ domeniul de pregătire profesională la care se face înscrierea (vezi lista mai jos).

Conform metodologiei, înscrierea și repartizarea olimpicilor se realizează până la data de 31 august 2024.

Etapele înscrierii și repartizării olimpicilor în clasa a IX-a, în anul școlar 2024—2025: 

  • depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;
  • analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București;
  • comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;
  • preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;
  • transmiterea de către unitățile de învățământ liceal, respectiv de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;
  • completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor.

Meotodologia publicată în Monitorul Oficial/ Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale cu filiera/profilul/specializarea/domeniul de pregătire profesională la care se face înscrierea:

Citește și: Admiterea la liceu 2024: Modelul fișei de înscriere în clasa a IX-a. Broșurile vor fi publicate pe 13 mai, conform calendarului admiterii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.