Consiliul Naţional al Elevilor: Camerele de supraveghere, un instrument valoros. Descurajează incidentele negative şi oferă probe audio-video

0

Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros, descurajând incidentele negative şi oferind probe audio-video pentru investigarea lor, afirmă reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, care precizează că atâta timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate nu vor exista probleme, transmite Agerpres.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a informat luni, într-o conferinţă de presă, că urmează să se modifice cadrul legislativ astfel încât şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă.

„Din păcate, realitatea din unele unităţi de învăţământ este umbrită de incidente de bullying, hărţuire şi alte forme de violenţă, dar şi vandalism (elevii pot fi intimidaţi sau agresaţi fizic de colegi, iar bunurile şcolare şi obiectele personale pot fi deteriorate). Aceste aspecte creează un mediu nesigur şi contrar principiilor după care sistemele de învăţământ se ghidează.

De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor susţine implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea gradului de siguranţă în şcoli. Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative şi oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili şi eficientizarea procesului de anchetă”, afirmă reprezentanţii CNE într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, atâta timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate nu vor exista probleme.

„Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară şi documentată pentru deschiderea unei anchete – considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu siguranţă ne dorim ca organele abilitate să poată realiza o imagine clară şi de ansamblu a situaţiilor de risc la care anumite persoane din incinta şcolii au fost expuse”, afirmă reprezentanţii CNE.

CNE susţine că elevii, profesorii şi părinţii trebuie să fie informaţi „clar” cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor şi procedurile de acces, aspecte care „trebuie să fie reglementate corespunzător”.

Ligia Deca: Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate…

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reiterat, vineri, la Sibiu, că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din şcoli vor putea fi accesate doar de către autorităţile abilitate – poliţie, procuratură, respectiv, directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţia datelor personale.

„Luni am lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legilor educaţiei. Între modificări, ca urmare a creşterii fenomenului de violenţă în şcoală, am fost solicitaţi, chiar de către şcoli, să creăm o bază legală care să permită utilizarea echipamentelor audio-video deja existente în şcoli sau care, poate, se vor instala, pentru a putea verifica ce s-a întâmplat în timpul orelor de curs dacă există o sesizare de violenţă sau de distrugere de bunuri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca, conform Agerpres.

Ea a punctat că s-a cooperat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei de la Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale, tocmai pentru a avea o prevedere legală care, pe de o parte, stabileşte această posibilitate pentru şcoli, dar, în acelaşi timp, stabileşte şi condiţiile în care se pot accesa aceste înregistrări.

„Ele pot fi accesate doar de către autorităţile abilitate, poliţie, procuratură, sau de către directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţie a datelor personale. Mai mult, introducerea noilor prevederi ne ajută să şi sancţionăm orice potenţială utilizare neconformă a acestor înregistrări”, a explicat Ligia Deca.

Ministrul a subliniat că înregistrările nu sunt făcute să supravegheze ce se întâmplă în clasă, în procesul educaţional normal, ci au doar rol pentru clarificarea eventualelor situaţii de violenţă, în condiţiile în care părţile implicate spun lucruri diferite.

„Este o modalitate prin care reducem şi prevenim violenţa în şcoală”, a adăugat Deca.

Ministrul Ligia Deca a precizat s-au primit feedbackuri pozitive din partea Federaţiei Părinţilor şi din partea liderilor sindicali din educaţie.

„Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spaţiul public. Eu cred că spaţiul şcolar este spaţiu public şi aşa cum avem monitorizare audio-video în alte spaţii publice, pentru scop de asigurare a securităţii fizice şi a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia şi progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecţia datelor personale”, a spus Ligia Deca.

Citește și: Supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără acordul părinților și al profesorilor. Înregistrările – folosite pentru investigarea cazurilor de violenţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.