Caravana Reciclării Creative: Zone de lectură și recreere, create în școli și grădinițe. Proiectul continuă anul acesta cu ediția a doua FOTO

0
Spațiu de lectură, amenajat la Grădinița cu Program normal nr.1 Perișoru, județul Călărași. Sursa foto: Facebook/ PlaYouth

Școlile și grădinițele pot fi înfrumusețate și dotate cu zone creative folosind materiale reciclabile. Au demonstrat-o unitățile de învățământ din patru județe, implicate, anul trecut, în proiectul ”Caravana Reciclării Creative”. Aici, au fost amenajate spații atractive de lectură și recreere, au fost realizate ”zone pentru păsări fericite” sau s-a dat culoare în curtea școlii. Proiectul, derulat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, continuă anul acesta cu ediția a doua și va fi desfășurat în alte opt județe. Înscrierile au fost deschise și se vor încheia la finalul lunii ianuarie. La ediția din acest an vor participa 20 de unități de învățământ din fiecare județ, cu câte 5 profesori fiecare. La finalul proiectului vor fi acordate premii, premiul I constând într-o tabără la munte.

Proiectul ”Caravana Reciclării Creative” are ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, atât în rândul elevilor și al profesorilor, precum și în familiile și comunitățile în care se desfășoară, precizează Asociația PlaYouth.

”Este o inițiativă de remarcat care a reușit să transforme materialele aruncate în frumoase opere de artă, prezentând în același timp potențialul imens de creativitate”, mai arată asociația, lucru dovedit de realizările școlilor și grădinițelor participante anul trecut la proiect. 

În 2023, proiectul ”Caravana Reciclării Creative” a fost derulat în județele Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu. Peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de copii și elevi din 84 de unități de învățământ, au fost implicați în proiect, iar rezultatul este unul impresionant: în școli și grădinițe au fost amenajate zone de lectură, cu minibiblioteci, din materiale reciclabile, au fost realizate locuri speciale pentru colectarea diferitelor tipuri de deșeuri, spațiile din curtea școlii au fost înfrumusețate și colorate, iar copiii au confecționat și pictat tot felul de obiecte. Iată câteva exemple:

La Grădinița cu Program Normal nr.1 Perișoru, județul Călărași, a fost creată o zonă de lectură colorată, cu bănci și minibibliotecă, în care se regăsesc diferite obiecte decorative din materiale reciclabile.

La Grădinița ”Țara Copilăriei” Călărași a fost amenajată o ”zonă de păsări fericite”, în care PET-uri sau obiecte vechi, precum o chitară, au fost transformate în căsuțe pentru păsări.

Containere ”haioase” pentru colectarea selectivă a deșeurilor au fost realizate la Grădinița 25 Brașov „Lumea copiilor”, dar copiii și educatorii au dat viață și unor obiecte pe care le pot folosi în activitatea de zi cu zi.

La școala din Coveș, Agnita, județul Sibiu, a fost creată din materiale reciclabile o minibibliotecă, numită zona de ”Lecturi Inspirate”. Copiii și profesorii au realizat rafturi pentru cărți din cutii de carton, un alfabet artizanal, ca material didactic, precum și tabureți și scăunele confecționate din P.E.T.-uri și folie de plastic.

Școala Generală nr.1 Roata de Jos, Giurgiu, a prins culoare anul trecut, în același proiect, spațiile din curtea școlii fiind împodobite cu uși pictate și cauciucuri colorate. ”Piesa de rezistență” poate fi considerată biblioteca.

Și la Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan” Brașov a fost amenajată o zonă de reciclare, iar elevii au făcut artă din materiale și obiecte care altfel ar fi fost aruncate, toate ajungând într-o expoziție organizată în cadrul școlii.

160 de școli și grădinițe, la ediția a doua

Anul acesta, ”Caravana Reciclării Creative” se află la ediția a doua și se va desfășura în județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Din fiecare județ vor putea participa 20 de unități de învățământ, fiecare cu câte 5 profesori. În total, vor fi peste 800 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor, din 160 de unități de învățământ.

”Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte cinci profesori, alături de grupe de elevi, să realizeze în unitățile lor școlare cinci zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă”, precizează asociația.

Înscrierile se fac până pe 30 ianuarie, prin completarea formularului disponibil aici. Profesorii selectați vor participa, în cadrul a opt întâlniri live, la maratoane de o zi, cu ateliere în care vor primi toate informațiile necesare pentru a realiza acest proiect până la jumătatea lunii mai. De asemenea, ei vor avea parte și de sesiuni de lucru în care vor concepe primele planuri, pe care le vor aborda alături de echipele lor în derularea activităților.

”Ne dorim ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă – prin activități experiențiale și exerciții practice care să inspire persoanele să devină mai conștiente de impactul lor asupra mediului și a ecosistemului și de ce nu, să promoveze și să transforme cunoștințele dobândite într-un hobby plăcut și benefic atât pentru ei, cât și pentru mediul înconjurător”, spune Andreea Cimpoeșu, managerul proiectului.

Proiectul se va derula în unitățile de învățământ până pe 15 mai și se va închide în urma jurizării și desemnării câștigătorilor, pe data de 28 iunie 2024. 32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate. Pentru fiecare județ se acordă: Premiul I – o tabără la munte pentru profesorii participanți din școală, 4 zile (3 nopți); Premiul II – o imprimantă pentru școală; Premiul III – kit-uri cu rechizite BIC; Mențiune – acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth.

”Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite; poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor; este vorba despre
îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Aici intervine proiectul „Caravana Reciclării Creative”. Această abordare a reciclării subliniază importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții
noastre. Prin refolosirea materialelor care, altfel, ar ajunge în gropile de gunoi, putem da viață
unor lucruri uimitoare, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun.”

Calendarul proiectului ”Caravana Reciclării Creative” 2024:

  • 11.01 – 30.01.2024: Înscrieri participanți
  • 31.01 – 2.02.2024: Anunțarea profesorilor care vor lua parte la proiect
  • 2.02 – 3.03.2024: Semnarea acordurilor de parteneriat
  • 9.02 – 3.03.2023: Desfășurarea maratoanelor de 1 zi
  • 4.03-15.05.2024: Perioada în care profesorii aplică la clase
  • 16.05-24.05.2024: Profesorii trimit raportul de activitate
  • 25.05-26.06.2024: Jurizarea proiectelor
  • 28.06.2024: Anunțarea câștigătorilor
  • 15.07-20.07.2024: Desfășurarea Taberei de animație și creativitate la munte, 4 zile și 3 nopți (perioada exactă va fi comunicată ulterior)

Informații transmise de organizatori:

  • Proiectul dedicat reciclării este potrivit și ca resursă pentru ”Săptămâna Verde”.
  • În cadrul proiectului, organizatorii acoperă costurile pentru training și facilitare a maratoanelor de 1 zi cu ateliere pentru profesori și cele pentru desfășurarea taberei de animație și creativitate.
  • Costurile implementării zonelor de reciclare nu sunt acoperite de organizator.
  • Fiind un proiect de reciclare, dorința și recomandarea organizatorilor este să se folosească cât mai multe materiale reciclabile pe care comunitatea școlii le are deja, astfel încât costurile să fie minime.

Sursa foto: Facebook/ PlaYouth

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.