Târg culinar cu vânzare, la școala din Surdila Greci. Vizitatorii și-au încercat norocul la „Ruleta Încrederii”, organizată de elevii clasei a VI-a

0

La Școala Gimnazială Surdila Greci din județul Brăila, a fost organizat, săptămâna trecută, cu ocazia școlii, un târg de produse culinare, cu vânzare. Este deja o tradiție desfășurarea acestui eveniment, la care participă membri din întreaga comunitate locală. Din banii strânși, elevii fiecărei clase vor putea achiziționa materiale necesare la clasă sau îi pot folosi pentru excursii ori în scopuri caritabile. Târgul a avut și o tombolă cu produse oferite de cadrele didactice, iar cei prezenți și-au putut încerca norocul și la ”Ruleta Încrederii”, organizată în premieră de elevii clasei a VI-a. Școala din Surdila Greci face parte din programul ”Școala Încrederii”, deviza școlii fiind ”Rural nu e sinonim cu inferior!”

”Suntem noi o școală mică, cu puțini preșcolari și elevi, cu profesori navetiști, dar știm să
facem lucruri în stil mare”, spune profesoara Iulia Olguța Vuțino, directorul școlii, care ne-a scris despre ediția din acest an a târgului, la care au avut invitați și elevi și profesori de la alte școli:

”Este deja o tradiție ca, de ziua școlii, de Sf. Ierarh Nicolae, să organizăm un Târg de produse culinare cu vânzare. Am început acum mulți ani pe holul nostru mic, cu produse așezate pe băncuțe, cu postere și ornamente simple, dar frumoase. Am început cu vânzarea produselor către alți colegi, către părinți și personalul școlii. În anii următori, am îndrăznit să invităm și comunitatea locală. Apoi, deja spațiul nu ne mai permitea desfășurarea în incinta școlii și am organizat Târgul la Căminul Cultural. Inițial, am crezut că nu vom reuși să umplem mesele acelea mari cu produse, că nu vom avea vizitatori, că nu va cumpăra nimeni, dar surpriza a fost una de proporții. Căminul Cultural s-a umplut de lume, părinți, bunici, foști elevi, angajați ai Primăriei, alți membri ai comunității locale. Apoi am extins, cu timiditate, invitația căte colegi de la alte școli. Și au venit, au fost încântați, au cumpărat.

Anul acesta, vremea a făcut ca majoritatea invitaților de la alte școli să nu ne onoreze cu prezența, participând la târg doar colegii de la Școala Gimnazială Toma Tâmpeanu Galbenu. Le mulțumim cadrelor didactice care au organizat transportul unui mic grup de elevi, cu mașinile personale. Împreună dovedim că se poate, că #Rural_nu_e_sinonim_cu_inferior!

Bunătățile de pe mese au făcut cu ochiul tuturor și unele s-au epuizat rapid. Am avut prăjituri, desigur de casă, multe feluri de prăjituri, pâine caldă, gogoși, popcorn, tochitură cu mămăligă, sarmale de post, limonadă, murături, conserve pentru iarnă (zacuscă, gem, dulceață, compot, bulion, frunze de viță, gogoșari, castraveți etc.). Puține produse au mai rămas pe platouri până la final. Borcanele nevândute vor fi donate fie Centrului de plasament pentru copii din Făurei, fie Azilului pentru persoane vârstnice tot din Făurei.

Astfel, pe 7 decembrie 2023, am ales să fim împreună (deprinderea 1 Fii proactiv – bifat), am început cu gândul la final, făcându-ne un plan (deprinderea 2 Începe cu gândul la final – bifat), am pus prioritățile pe primul loc (deprinderea 3 Pune prioritățile pe primul loc – bifat), am acționat Câștig – câștig – toată lumea să câștige (deprinderea 4 Gândește Câștig – Câștig – bifat) și am acționat în sinergie, ca o mare echipă (deprinderea 6 Acționează în sinergie – bifat).

Am dovedit că nu degeaba suntem în Programul ”Școala Încrederii”, generația 22 și că organizăm împreună, mici și mari, activități cu suflet!

Anul acesta am avut o noutate, la propunerea elevilor clasei a VI-a. Au organizat o Ruletă a Încrederii, un fel de roata norocului, unde, contra unei sume modice, poți învârti roata și poți câștiga un premiu: un suc, o ciocolată, o napolitană, un cartonaș cu un mesaj motivațional, un cartonaș cu una dintre cele 7 Deprinderi, o acadea, un set format din 2 pixuri, un bilet la tombolă și, desigur, au fost și bilete cu Mai încearcă. Spre surprinderea lor, au avut mulți vizitatori, mulți și-au încercat norocul și au câștigat câte ceva.

Ca de obicei, la final, când mare parte din produse s-au vândut și standurile au rămas aproape goale, s-a organizat tombola cu produse oferite de cadrele didactice: ornamente de Crăciun, produse necesare oricărei gospodine, alimente neperisabile, jucării, rechizite.

Membrii Consiliului Elevilor au făcut onorurile și au extras numele câștigătorilor. Unii au câștigat, unii nu, dar așa este la o Tombolă, totul e pe bază de noroc. Oricum, toți copiii au o mulțumire sufletească pentru că au dovedit că sunt buni antreprenori și că știu să lucreze în echipă. Mulțumim tuturor celor care au ales să fie alături de noi, în această zi!

Câștigul obținut va fi folosit de către fiecare clasă atât pentru procesul educativ (materiale, excursii etc.), cât și în scopuri caritabile pentru cauze identificate de ei. Sumele strânse în acest an au fost mult mai mari. Ne dau speranțe.”

Sursa foto: Arhiva personală – prof.Iulia Olguța Vuțino

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.