Târg de produse culinare, organizat de elevi, părinți și profesori. Cea mai mică școală din Brăila este înscrisă în programul „Școala Încrederii”

0
Sursa foto: Facebook/ Scoala Gimnaziala Surdila Greci

Școala Gimnazială Surdila Greci din județul Brăila a organizat săptămâna trecută un târg culinar de produse bio, cu ocazia Zilei școlii. A fost un eveniment în care elevii au oferit spre vânzare vizitatorilor produse pregătite alături de părinți, banii strânși urmând să fie folosiți pentru amenajări și dotări în sălile de clasă. În plus, transmite conducerea școlii într-un comunicat de presă, târgul a reprezentat un prilej pentru a prezenta comunității faptul că școala face parte din programul ”Școala Încrederii” începând din acest an școlar.

”Am dorit să sărbătorim Ziua școlii într-un mod inedit și să dezvoltăm elevilor noștri spiritul antreprenorial, încrederea în sine, să învețe să acționeze în sinergie, să fie proactivi, empatici și să își dezvolte abilitățile de lider.

Activitatea a fost organizată împreună cu membrii Comitetului reprezentativ al părinților și Consiliul Elevilor. La sugestia acestora, sumele obținute de fiecare clasă prin vânzarea produselor vor fi folosite pentru propriile amenajări și dotări, activitatea fiind una de tip strângere de fonduri. S-a propus ca produsele rămase nevândute să fie donate către Căminul de persoane vârstnice din Făurei”, se arată în comunicatul de presă.

Evenimentul s-a desfășurat la Căminul Cultural din localitate, a fost promovat prin afișe și postere, fiecare clasă creându-și propriul poster de prezentare, materialele de promovare și ofertele speciale.

La nivelul fiecărei clase – mai precizează sursa citată – părinții și elevii s-au organizat împreună și au oferit spre vânzare vizitatorilor diferite produse, de la prăjituri de post, eclere, rulade, salam de biscuiți, negrese, checuri, pâine de casă și cornulețe până la tochitură cu mămăliguță și murături asortate, sarmale de post cu mămăliguță, lapte/iaurt, brânză de oaie, macrou afumat, dar și borcane de conserve (gemuri, dulcețuri, compoturi, bulion, murături, castraveți).

”Fiecare clasă a avut la dispoziție un stand pe care și l-a amenajat în stil propriu, s-au organizat copii și părinți, atribuindu-și roluri de casier, vânzători, promoter, responsabil bilete tombolă. La trei produse achiziționate la un stand, cumpărătorii au primit un bilet de tombolă pe care l-au completat și l-au introdus în urna special amenajată.

Produsele oferite la tombolă au fost diverse: forme de prăjituri, strecurătoare, polonic, dispozitiv pentru ornat tort, tocător de bambus, căni, seturi de ceșcuțe și farfurioare cu motive de Crăciun, role de prosop de  bucătărie, role de pungi pentru congelator, tăvi de aluminiu, set făraș și măturică, bețișoare de bambus pentru frigărui, cafea, ciocolată, o rochiță de fetițe pentru Crăciun, seturi de caiete, ghiozdane, seturi de pixuri și globulețe pentru pom. Produsele oferite la tombolă au fost produse noi, donate de cadrele didactice și preotul paroh din localitate”, se mai arată în comunicatul școlii. 

Cu acest prilej, a fost amenajat și un spațiu de fotografii instant cu Moș Crăciun pentru a le oferi participanților ”momente de poveste”. La târg au fost invitați să participe membrii comunității, dar și colegi de la școlile din vecinătate – Școala Galbenu, Școala Vișani și Școala Surdila Găiseanca.

”Ne-am folosit de acest prilej și pentru a prezenta comunității noastre faptul că, din acest an școlar, facem parte din Programul <Școala Încrederii>, fiind selectați alături de alte 99 de școli. De ce am aplicat? Pentru că ne dorim ca toți copiii din comunitatea noastră să meargă cu drag la școală. Același lucru ne dorim și pentru întreg personalul școlii. Aici, la Școala Gimnazială Surdila Greci, ne dorim să îi învățăm pe copiii noștri să aibă încredere în propriile lor puteri, să fie fericiți, să își dorească mai mult și să știe că pentru noi, fiecare copil contează”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului, școala va primi sprijin și mentorat pentru transformarea culturii organizaționale și va implementa programe de formare pentru cadre didactice cu rezultate în privința bunăstării emoționale, fizice, mintale și spirituale, progres academic și comunitate activă.

Totodată, vor fi derulate programe pentru elevi prin care aceștia vor fi învățați să devină încrezători în forțele proprii, să își descopere vocea, să preia controlul, să îi inspire pe ceilalți. ”Îi vom pregăti pentru leadership, vom organiza programe de mindfulness cu rol în îmbunătățirea concentrării, scăderea nivelului de stres și de anxietate, vor învăța să își controleze impulsurile și să-și conștientizeze emoțiile, vor învăța cum să își îndeplinească obiectivele, cum să își îmbunătățească imaginea de sine și să se înțeleagă cu adulții din viața lor, dar și cum să facă față provocărilor moderne, precum social media și hărțuirilor din mediul online”, transmite conducerea școlii din Surdila Greci.

Nu în ultimul rând, vor fi derulate programe pentru părinți pentru a-i sprijini să înțeleagă nevoile copiilor, cum să gestioneze eficient relația cu propriul copil, cum să se implice pentru ca, împreună, școală și părinți, ”să creștem viitoarea generație de adulți care doresc să se dezvolte împreună și nu în competiție cu ceilalți, care caută să-și dezvolte potențialul prin valorificarea potențialului celuilalt, care oferă, pentru că sunt recunoscători pentru ceea ce sunt și au, care sunt generoși”.

”În cadrul procesului Școala Încrederii, fiecare școală va trece printr-un întreg șir de transformări pe durata a cinci ani. În ultimul an, reprezentanții fiecărei școli urmează să demonstreze că își doresc și pot să susțină transformarea școlii și să obțină certificarea de <Școala încrederii>”, se mai menționează în comunicat.

În ceea ce privește târgul culinar, conducerea școlii precizează că ”evenimentul s-a bucurat de succes”, iar ”părinții deja și-au făcut planuri pentru următorul târg pentru a reuși să strângă și mai mulți bani”.

”Sumele strânse au fost impresionante, ținând cont că în Surdila Greci învață doar 64 de elevi în 2 clase simultane de nivel primar și 2 clase simultane de nivel gimnazial (din cei 100 de elevi și preșcolari ai Școlii Gimnaziale Surdila Greci, județul Brăila). Spre exemplu, cea mai mare sumă strânsă de o clasă a fost de 1000 lei și cea mai mică 400 de lei. Ne dorim să mărim amploarea evenimentului în anul următor, pentru a strânge cât mai multe fonduri în beneficiul copiilor comunității noastre”, conchide sursa citată.

Sursa foto: Școala Gimnazială Surdila Greci, Brăila

Citește și: Curtea școlii dintr-un sat din Brăila, colorată de copii, profesori și părinți într-un proiect de voluntariat derulat timp de o săptămână FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.