Ligia Deca: Nu ne dorim să avem burse de merit acordate pentru medii sub baremul de trecere/ Ar putea apărea bursa de progres educațional

0
Sursa foto: Facebook/ Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a admis, vineri, că bursele de merit nu ar trebui acordate pentru ”medii sub baremul de trecere” și a precizat că se caută o ”formulă”, fie introducerea unui prag de medie, fie resepararea burselor de studiu de cele de merit sau ”pur şi simplu o numim bursă de progres educaţional cu barem minim de medie”. ”Cazurile acestea punctuale vor fi corectate în metodologie în viitor și trebuie să vedem ce propuneri primim de modificare”, spunea, zilele trecute, Ligia Deca.

Aproape 2% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor cu medii sub 5, conform centralizării făcute de Ministerul Educației. În total, 8.494 de elevi cu medii sub 5 iau burse de merit, dintre care 704 elevi au medii între 2 și 2.99 și 158 de elevi au medii sub 2.

„Per ansamblu, bursele sunt mai multe. Sunt în cuantum mai mare, semnificativ, de la 200 de lei vorbim de 450 de lei și, într-o proporție covârșitoare, ele ajung la cei mai buni copii. Avem însă, din păcate, și licee unde sunt copii care au intrat cu media de la Evaluarea Națională sub nota 5. De fapt, aceasta este problema. Cazurile acestea punctuale vor fi corectate în metodologie în viitor și trebuie să vedem ce propuneri primim de modificare”, a declarat Ligia Deca, zilele trecute, la TVR.

Vineri, ministrul Educației a anunțat că se caută soluții pentru a îndrepta această situație. „Bursele stimulează, în noua formulă, performanţa la clasă. Asta înseamnă că actuala categorie de burse de merit înglobează ce era înainte bursa de studiu şi bursele de merit. Într-adevăr, ca orice politică nouă, a avut nişte efecte punctuale, care trebuie să fie rezolvate, discutăm acum care va fi acea formulă.

Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere şi trebuie să vedem dacă filosofia impune un prag de medie sau pur şi simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu faţă de bursele de merit sau pur şi simplu o numim bursă de progres educaţional cu barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta, progresul şcolar, pentru că de asta avem nevoie la un procent de 44% copii de 15 ani analfabeţi funcţional”, a declarat ministrul Educației, conform Agerpres.

În acest context, Deca a subliniat că, într-o proporţie covârşitoare, bursele de merit se acordă pentru cei mai buni copii.

Nici noi nu ne dorim să avem burse de merit sub o medie minimă decentă, însă vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situaţie. (…) Deci, într-o proporţie covârşitoare, cele 450.000 de burse de merit se acordă pentru cei mai buni copii”, a adăugat Ligia Deca.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.