Școala altfel – proiect: „Nu sunt permise deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare”

0

Ministerul Educației a pus, joi, în consultare publică Metodologia de organizare a Programului național „Școala altfel”. Conform proiectului, programul are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare și se desfășoară obligatoriu în toate unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Deplasările în afara localității în cadrul săptămânii ”Școala altfel”, care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare, sunt interzise, mai stabilește proiectul.

”Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) și deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare”, prevede proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național „Școala altfel”.

Prevederi din proiectul de ordin, lansat în consultare publică:

  • Programul național „Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în
    timpul anului școlar și este derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia fiecărei unități de învățământ, conform ordinului ministrului educației privind structura anului școlar, valabil în anul școlar respectiv.
  • Programul național „Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar, conform prezentei metodologii.
  • În cadrul programului, în vederea dezvoltării competențelor, se recomandă utilizarea:
    • tehnicilor de învăţare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte;
    • metodelor de schimbare socială: bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar;
    • dezbaterilor;
    • filmelor artistice, documentare și de animație, cu caracter educativ;
    • resurselor educaţionale online;
    • abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
  • Cadrele didactice continuă activitățile cu rezultate pozitive pe tot parcursul anului școlar.
  • Activitățile programului național „Școala altfel” sunt proiectate și derulate în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor non-guvernamentale locale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ.
  • Pentru desfășurarea activităților decise, cadrele didactice, elevii, părinții și partenerii unităților de învățământ asigură resursele necesare, având acces la infrastructura și logistica școlii. În implementarea programului pot fi utilizate și resurse extrabugetare.
  • Participarea la Programul național „Școala altfel” este obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ.
  • Unitatea de învățământ are obligația de a stabili oferta de activități din cadrul Programului național “Școala altfel” astfel încât să poată asigura, prin oferte alternative, participarea la aceste activități, a tuturor elevilor și cadrelor didactice.
  • În situația în care pe întreaga perioadă a programului sau doar în anumite zile, din motive obiective, nu se pot organiza activități conform orarului stabilit pentru programul „Școala altfel”, se desfășoară alte activități educative care contribuie la formarea și dezvoltarea competențelor din curriculumul național.
  • Activitățile din cadrul Programului național „Școala altfel” se pot realiza în unitatea de
    învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța elevilor.
  • Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter
    educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) și deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național „Școala altfel” poate fi consultat aici.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiect pot fi trimise până în data de 14 septembrie 2023, inclusiv, pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.