Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – Bacalaureat 2023, a doua sesiune

0

BAC 2023, a doua sesiune. Candidații înscriși la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 au susținut miercuri, 16 august, proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele și baremul de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro

Subiecte și bareme Limba și literatura română, BAC 2023 – a doua sesiune

Subiecte Limba și literatura română – BAC 2023, a doua sesiune

 • La Subiectul I, candidații au avut un fragment din volumul ”Însemnările mele” de Maria Banuș și de rezolvat, la punctul A, mai multe cerințe. La punctul B, ei au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze ”dacă emoțiile influențează sau nu comportamentul unei persoane”, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul ”Însemnările mele” de Maria Banuș, cât și la experiența personală sau culturală.
 • La Subiectul II, candidații au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia ”S-a spulberat” de Tudor Arghezi, ”evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”.
 • La Subiectul III, candidații de la Real și Tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu sau lui G. Călinescu. Candidații de la Uman și Pedagogic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu sau lui G. Călinescu.

Potrivit Ministerului Educației, la proba scrisă de Limba și literatura română au fost prezenți 14.971 de candidați din cei 17.621 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă. Nu s-au prezentat 2.629 de candidați, iar 21 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat 2023 în a doua sesiune. Din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

 • Ministerul Educației precizează că, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 continuă joi, 17 august, cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Vineri, 18 august, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării, iar luni, 21 august, proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Începând cu această sesiune a examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. ”Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”, a precizat ministerul.

Calendar Bacalaureat 2023, a doua sesiune:

 • 17 – 24 iulie 2023: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 7 – 11 august: calcularea de către comisiile și secretariatele școlilor a mediilor și echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la examenul național de bacalaureat 2023
 • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
 • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
 • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
 • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)
 • 26 – 28 august 2023: Soluționarea contestațiilor
 • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.