Evaluare digitalizată a lucrărilor în sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2023. Probele scrise încep miercuri, 16 august

0

BAC 2023, sesiunea a doua. Lucrările scrise la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, vor fi corectate digitalizat, a anunțat, luni, Ministerul Educației. Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul. Probele scrise încep miercuri, 16 august.

”Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului național de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților”, a precizat Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului de Bacalaureat și de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița.

Potrivit ministerului, ”decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele:

 • anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării;
 • eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
 • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
 • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
 • scăderea riscului erorii umane în privința: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor;
 • posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.”

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen, a mai precizat Ministerul Educației.

Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ”în această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă”.

”Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. Ministerul Educației valorifică tehnologia pentru îmbunătățirea proceselor specifice sistemului educațional românesc”, mai menționează ministerul.

 • „Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Probele scrise încep miercuri, 16 august. Primele rezultate obținute de candidați vor fi publicate în data de 25 august, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 29 august. Probele de evaluare a competenţelor lingvistice și digitale se recunosc/se echivalează cu mediile din liceu.

Calendar Bacalaureat 2023, a doua sesiune:

 • 17 – 24 iulie 2023: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 7 – 11 august: calcularea de către comisiile și secretariatele școlilor a mediilor și echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la examenul național de bacalaureat 2023
 • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
 • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
 • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
 • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)
 • 26 – 28 august 2023: Soluționarea contestațiilor
 • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Citește și: Bacalaureat 2023, sesiunea a doua. Probele scrise încep pe 16 august. Calendarul examenului/ Modele de subiecte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.