Ierarhia absolvenților clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu 2023 a fost publicată din nou. Joi, 6 iulie, a început completarea opțiunilor în fișele de înscriere

0

ADMITERE LICEU 2023. Ierarhia absolvenților clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu a fost publicată din nou, după ce varianta afișată marți a fost retrasă din cauza aplicării greșite a criteriilor de departajare. Pe site-ul dedicat admiterii la liceu 2023 se regăsesc și listele cu specializările și numărul de locuri la liceele/colegiile din fiecare județ și din București, precum și ultima medie de admitere de anul trecut.  Joi, 6 iulie, a început completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinții acestora, asistați de diriginți. Repartizarea computerizată va avea loc pe 19 iulie.

Ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București a absolvenţilor claselor a VIII-a și listele cu specializările, liceele şi şcolile din fiecare județ și din Capitală au fost publicate miercuri, 5 iulie, după ora 19.00, pe admitere.edu.ro:

Ministerul Educației precizează că ierarhizarea candidaților este realizată în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională). Pentru medii egale se aplică, în ordine, criterii de departajare, respectiv:

  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
  • media de absolvire a claselor V–VIII.

În privința criteriului al treilea de departajare, Ministerul Educației arată că acesta se aplică doar candidaților care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în unități de învățământ cu predare în limba maternă.

”Reiterăm faptul că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaților nu a afectat integritatea bazei de date și că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu.

Menționăm că întârzierea față de momentul anunțat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei (n.red. – ora 18.00), se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare.

Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc”, se precizează într-o informare de presă transmisă de Ministerul Educației.

Reamintim că ierarhia elevilor după media de admitere a fost publicată marți, 4 iulie, cu o zi mai devreme față de calendarul admiterii la liceu 2023, însă aceasta a fost retrasă la câteva ore, fiind greșită. Primul criteriu luat în calcul pentru departajarea elevilor cu medii de admitere egale era media claselor V-VIII și nu notele la Română și Matematică din cadrul Evaluării Naționale.

”Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată.

Precizăm că nu este afectată integritatea bazei de date și că situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare. De asemenea, menționăm că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu”, a explicat, miercuri, Ministerul Educației.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate, marți, pe site-ul evaluare.edu.ro. Media generală la Evaluarea Națională reprezintă media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu pentru anul școlar 2023-2024.

Conform calendarului admiterii la liceu 2023, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 6 – 7 iulie și 10 – 17 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților va avea loc în data de 19 iulie.

Ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024 prevede că în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
  • d) media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.

Documentul mai stabilește că, în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Calendarul admiterii la liceu 2023

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.