Noua ierarhie pentru admiterea la liceu 2023, afișată miercuri. Explicațiile Ministerului Educației privind ierarhizarea greșită de marți

0

ADMITERE LICEU 2023. Ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu a fost publicată din nou miercuri, după ce cu o zi în urmă a fost retrasă pentru că nu respecta ordinea de aplicare a criteriilor de departajare. Ministerul Educației precizează că ”situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare”, iar ”integritatea bazei de date nu este afectată”.

UPDATE Ierarhia absolvenților clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu 2023 a fost publicată. Detalii aici.

UPDATE Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 nu a fost publicată până la ora 19.00 pe admitere.edu.ro, deși Ministerul Educației anunțase că acest lucru se va întâmpla la ora 18.00.

Ministerul Educației a anunțat că ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024 va fi afișată astăzi, 5 iulie, la ora 18:00.

Referitor la publicarea ierarhiei, Ministerul Educației a transmis o serie de precizări și explicații cu privire la ierarhizarea greșită din listele de marți, 4 iulie, de pe site-ul admitere.edu.ro:

”Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, după afișarea rezultatelor finale la evaluarea națională, se afișează ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București, în vederea admiterii la liceu.

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
  • media de absolvire a claselor V – VIII.

Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată.

Precizăm că nu este afectată integritatea bazei de date și că situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare. De asemenea, menționăm că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu. Totodată, precizăm că, în conformitate cu calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024, anunțarea ierarhiei la nivel județean/al municipiului București este prevăzută a se realiza în data de 5 iulie.

Înțelegem importanța acestui moment pentru toți cei implicați, absolvenți și părinții acestora. Vă asigurăm că facem demersuri pentru ca toate procesele care vizează sistemul de învățământ să se deruleze în bune condiții și pentru ca, atunci când se produc erori, acestea să fie remediate în timp util, pentru a nu-și produce efecte.”

Reamintim că ierarhia elevilor după media de admitere a fost publicată marți, 4 iulie, cu o zi mai devreme față de calendarul admiterii la liceu 2023, însă aceasta a fost retrasă la câteva ore, fiind greșită. Primul criteriu luat în calcul pentru departajarea elevilor cu medii de admitere egale era media claselor V-VIII și nu notele la Română și Matematică din cadrul Evaluării Naționale.

Potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: 1. nota obținută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale; 2. nota obținută la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale; 3. nota obținută la proba de Limbă maternă; 4. media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate, marți, pe site-ul evaluare.edu.ro. Media generală la Evaluarea Națională reprezintă media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu pentru anul școlar 2023-2024.

Conform calendarului admiterii la liceu 2023, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 6 – 7 iulie și 10 – 17 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților va avea loc în data de 19 iulie.

Ce prevede ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024:

”În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
  • d) media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.”

Documentul mai stabilește că, în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.