Profesoară de matematică: Un elev care și-a făcut în mod constant temele şi a ascultat recomandările profesorului poate să obţină 8-8,50 – Evaluarea Națională

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023, clasa a VIII-a. Subiectele primite de elevi la Matematică au avut un grad de dificultate mediu, dar ”au fost şi subiecte cu provocări”, la geometria plană, a declarat pentru Agerpres profesoara Cristina Timofte, coordonator al Centrului de Excelenţă (CEX) din Iaşi. ”Un elev care a mers în mod constant la şcoală, care şi-a făcut temele şi a ascultat recomandările profesorului poate să obţină nota 8 sau 8,50″, a spus profesoara de matematică. 

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, miercuri, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023. „Programa şcolară pentru Evaluarea Naţională a fost respectată. Subiectele sunt de dificultate medie, normală, dintre cele făcute ca model la Simularea Naţională. Au fost şi subiecte cu provocări, de data aceasta un pic la geometria plană. Dar nu foarte mult. A fost un subpunct un pic mai altfel, care necesita mai multă atenţie pentru a observa anumite configuraţii şi anumite proprietăţi. La geometria în spaţiu problemele au fost frumoase. Sunt probleme cu care elevii sigur au lucrat la clasă. Un elev care a mers în mod constant la şcoală, care şi-a făcut temele şi a ascultat recomandările profesorului poate să obţină nota 8 sau 8,50”, a declarat Cristina Timofte.

Profesoara a mai spus că unii dintre elevi s-au confruntat şi cu provocări de natură psihologică. „De exemplu, au fost copii care au savurat mult ideea (…) că reuşesc să treacă această probă la fel de uşor cum au trecut de cea la Limba şi literatura română şi s-au lăsat copleşiţi, aşa, de un aer de vacanţă şi de bucurie. În cazurile acestea atenţia a lăsat de dorit un pic şi e posibil să fi greşit o grilă sau să fi tratat subiectele cu lejeritate, cu uşurinţă sau nu au considerat că sunt provocatoare, situaţii în care au greşit ori la calcul, ori la selectarea răspunsului corect. Asta ar fi fost o altă, să spunem, capcană.

Pe de altă parte, sunt elevi care în această perioadă şi-au schimbat programul de lucru şi de odihnă. Să spunem, au avut un altfel de ritm de viaţă, în sensul că s-au culcat foarte târziu şi s-au obişnuit să lucreze mai spre orele de după-amiază. De fapt, lor li s-a solicitat să fie în formă maximă dimineaţa de la 9 la 11 şi atunci cumva ritmul obişnuit de a lucra la orele respective a fost schimbat”, a precizat profesoara.

Totodată, Cristina Timofte a arătat că, deşi dorinţa multora dintre copii şi a oricărei familii este ca elevul să obţină nota 10 la proba de Evaluare Naţională la Matematică, această notă poate fi obţinută în urma unui lucru consecvent, pe tot parcursul anilor de studiu.

„Înseamnă o experienţă acumulată constant. Deci nu se poate obţine un 10 de astăzi pe mine, doar pentru că mi-am folosit şi memoria de scurtă durată şi am exersat anumite lucruri iar de acum, gata, am găsit un algoritm pe care merg şi îl aplic pentru obţinerea notei maxime. Zece e o constantă, sunt ani de pregătire cu ritmicitate, seriozitate, cu respect faţă de textul din faţă şi cu o atenţie exersată. Nu e doar important să fii harnic în învăţare, contează, de fapt, foarte, foarte mult şi responsabilitatea elevului faţă de această disciplină”, a explicat profesoara.

Examenul de Evaluare Națională a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, a continuat miercuri cu proba la Matematică și se va încheia, joi, cu proba la Limba și literatura maternă pentru elevii minorităților naționale.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.

Contestațiile vor putea fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Calendar Evaluarea Națională 2023 – clasa a VIII-a

  • Până la data de 16 iunie: Înscrierea + Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00)  + 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.