Patru din zece elevi din mediul rural au luat sub 5 la Evaluarea Naţională. Numărul lor a crescut cu 10% faţă de anul trecut – World Vision România

0

Patru din zece elevi din mediul rural au luat sub 5 la Evaluarea Naţională, iar numărul lor a crescut cu 10% faţă de anul trecut, potrivit unui comunicat al World Vision România transmis, joi, Agerpres.

În acelaşi timp, numărul de note sub 7 este de două ori mai mare în rândul elevilor de la sate faţă de colegii lor din mediul urban, au transmis reprezentanţii World Vision România.

În opinia acestora, cifrele arată că fenomenul lipsei accesului la o educaţie de calitate în mediul rural s-a agravat.

Diferenţe între elevii din mediul urban şi cei din rural sunt şi în privinţa notelor între 5 şi 6. Un procent de 4,9% dintre elevii din mediul urban au avut medii între 5 şi 5,49 la Evaluarea Naţională, în timp ce numărul copiilor de la sate care au obţinut aceste rezultate este aproape dublu.

Un procent de 8,6% dintre elevii din mediul rural au luat între 5 şi 5,49 la această sesiune de examen. Diferenţe se înregistrează şi pentru mediile între 5,5 şi 6. Astfel, 5,6% dintre elevii din mediul urban au obţinut aceste rezultate, în timp ce procentul copiilor din rural depăşeşte 8%.

Datele World Vision România, colectate din comunităţile cele mai vulnerabile din mediul rural în care activează fundaţia, arată că există mai multe cauze pentru care aceşti copii rămân în urmă faţă de colegii lor de la oraşe.

Astfel, un sfert dintre copii (24%) nu sunt ajutaţi de nimeni la teme, 14% dintre părinţii elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic dacă nu se descurcă la teme copiii lor, 47% dintre adolescenţi afirmă că doar uneori sau niciodată nu le place şcoala.

Totodată, aproape o treime dintre profesori susţin că proporţia elevilor cu pierderi de învăţare este între un sfert şi o jumătate din totalul clasei, iar 67% dintre părinţi cred că profesorii folosesc metode atractive de predare.

Mai mult de o treime (35%) dintre adolescenţii de la sate menţionează că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite şi cărţi pentru şcoală.

Peste trei sferturi (78%) dintre copiii de la sate de clasa a VIII-a din programul „Vreau în clasa a 9-a”, derulat de World Vision, au obţinut note peste 5 la această Evaluare Naţională. Dintre cei 100 de absolvenţi, 21 de bursieri au obţinut note peste 9, dintre care unii candidaţi au luat 10 la ambele probe.

Peste 32.000 de tineri care erau înscrişi în clasa a XII-a în acest an şcolar nu s-au înscris la Bacalaureat. În programul „Vreau în clasa a 9-a” rata de înscriere la examenul maturităţii este de 93%.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.