Ligia Deca, apel la profesori să revină la școală: Dacă nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la reprogramări ale probelor examenelor naţionale

0

”Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii”, a fost mesajul transmis, vineri, de ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul grevei generale din învățământ, spunând că ”în contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”.

”Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie.

Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor ca să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a spus Ligia Deca, într-o conferință de presă.

Ministrul Educației a făcut un apel către profesori să revină la şcoală pentru ca elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să poată susţine Evaluarea Naţională și Bacalaureatul.

”Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii. Vă reamintesc, elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000 elevi, elevi de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală”, a declarat Ligia Deca.

Întrebată care sunt scenariile în cazul în care greva va continua, Ligia Deca a spus: ”Depinde foarte mult de momentul în care reușim să revenim în clase. Depind atât examenele naționale, cât și o eventuală prelungire a cursurilor sau o prelungire a perioadei de închidere a situației școlare. (…) Pentru clasele terminale este esențial să se poată încheia situația școlară și este esențial să putem rămâne în calendarul de examene naționale. Pentru celelalte clase, vom încerca să găsim soluții astfel încât să nu intrăm foarte mult în vară, (…) vom încerca să refacem planificările în așa fel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor.”

”Luăm în calcul refacerea calendarului de examen. Nu există variantă în care să anulăm examenele. (…) Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar, astfel încât să avem profesorii necesari pentru a putea desfășura aceste procese. (…) Aş încuraja să plecăm de la această premisă, să rămânem pe calendarul actual. Sau, dacă va fi nevoie, de o reprogramare a probelor de competenţe pentru Bacalaureat, pentru că acelea încep pe 12 iunie (…). Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toţi copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu, Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul”, a mai spus ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.