Guvernul a adoptat majorările salariale respinse de profesori. Liderii sindicali: ”Oamenii decid dacă greva încetează sau nu” UPDATE

0

Guvernul a adoptat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, majorările salariale din învățământ, anunțate în urma consultărilor de miercuri cu sindicatele din educaţie: 1000 de lei brut în plus pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar şi 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. La Palatul Victoria au avut loc noi discuții cu liderii sindicali, aceștia declarând la final că lucrurile nu s-au schimbat, oferta Guvernului a fost refuzată, greva generală va continua și singurii în măsură să decidă altceva sunt membrii de sindicat din teritoriu.

UPDATE Ordonanța de urgență privind majorarea salariilor din învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE Cu cât va crește salariul profesorilor, după adoptarea ordonanței de joi? Ministerul Educației a oferit, pe pagina de Facebook, câteva exemple:

UPDATE La Palatul Victoria a avut loc o nouă întâlnire a reprezentanților Guvernului cu liderii federațiilor sindicale. La finalul întâlnirii, sindicaliștii au anunțat că au respins din nou oferta Executivului, iar greva continuă. ”Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a spus liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

”Oamenii decid dacă greva încetează sau nu. Așa că așteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă mai departe (…) Până în acest moment, oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile, ci mult mai devreme. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de 3 ani de zile nu este acceptat”, a completat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

UPDATE Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care se majorează, de la 1 iunie, cu 1.000 de lei brut lunar salariul pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ și cu 400 lei brut pe lună salariul pentru personalul nedidactic.

”Astăzi putem practic să vă anunţăm că negocierile au luat sfârşit în legătură cu aceste solicitări. Din dispoziţia primului ministru, începând de astăzi domnul ministru al Muncii Marius Budăi va intensifica dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie pe tema grilei de salarizare din viitoare legea salarizării, iar doamna ministru a Educaţiei Ligia Deca va continua discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Ligia Deca, ministrul Educației: ”Ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toţii la şcoală, reluând procesul educaţional. (…) Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem, însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic.”

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei Executivului, că ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta joi ”schimbă radical modul de salarizare în educaţie.”

Potrivit Executivului, ordonanța de urgență prevede creșterea salariului, începând din iunie 2023, cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, Guvernul preciza miercuri că ”în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație”.

”Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, mai transmitea Executivul.

”Oferta Guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile noastre județene și ale municipiului București ne-au spus foarte clar că ea se respinge. (…) În momentul de față, greva continuă”, au spus, miercuri seara, liderii sindicali din educație.

Citește și: Greva continuă, au anunțat sindicaliștii din educație după negocierile de la Palatul Victoria. Ultima ofertă a Guvernului a fost respinsă UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.