Greva din educație va continua, au transmis, miercuri, liderii federațiilor sindicale, după consultarea organizațiilor sindicale afiliate, în urma întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis de marți. ”Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/ vouchere”, au precizat sindicaliștii. După discuții la Palatul Cotroceni între șeful statului și liderii coaliției, la Palatul Victoria au avut loc negocieri cu liderii sindicali, la finalul cărora Guvernul a anunțat noua ofertă făcută sindicatelor: majorarea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei brut lunar pentru personalul nedidactic, printr-o ordonanță de urgență ce va fi adoptată joi. Oferta a fost respinsă însă de sindicaliști, anunțul lor venind după o a doua rundă de discuții desfășurate la Guvern.
UPDATE Liderii federațiilor sindicale, într-un comunicat de presă: ”Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu accepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest.”
UPDATE Guvernul precizează, după a doua rundă de negocieri, că reprezentanții Executivului le-au prezentat liderilor sindicali ordonanța de urgență care va fi adoptată în ședința de joi:
- Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
”Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, precizează Executivul.
Proiectul ordonanței de urgență, publicat în transparență pe site-ul Ministerului Educației: Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat (proiect)
UPDATE Liderii sindicali au anunțat, după cea de-a doua rundă de discuții de miercuri de la Guvern, că sindicaliștii din teritoriu au respins și ultima ofertă a Guvernului (creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic), iar greva continuă.
”Oferta Guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile noastre județene și ale municipiului București ne-au spus foarte clar că ea se respinge. (…) În momentul de față, greva continuă”, a spus liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Liderii județenii au respins oferta. Nu sunt de acord cu eșalonarea pe 3 ani a măririi salariului și cu acea sumă acordată de la 1 iulie. Vor vedea proiectul de ordonanță mâine și decizia le aparține membrilor de sindicat. (…) În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Membrii de sindicat nu au acceptat nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net”, a declarat și liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Întrebat dacă mai e loc de negociere, liderul FSLI a răspuns: „Decizia aparţine Guvernului. Vedem ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi să dea ordonanţă. Oamenii decid, nu noi. Mai aveţi răbdare, că mai e puţin până marţi. De mâine până marţi sunt zile libere, copiii nu sunt la şcoală”. La întrebarea ce vor face sindicatele dacă „mâine se adoptă această ordonanţă”, liderul FSLI a spus din nou: „Oamenii decid, încă o dată”.
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, în ședința de Guvern, că miercuri seară, de la ora 19.00, va avea loc o nouă întâlnire cu liderii de sindicat din educaţie pentru a continua discuţiile în vederea încetării grevei din sistemul de învăţământ.
- „Am convenit ca, la nivelul Guvernului, să adoptăm într-o şedinţă de Guvern, mâine, pe 1 iunie, o ordonanţă de urgenţă prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic şi didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut pe lună, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut pe lună”, a declarat Nicolae Ciucă, conform Agerpres. Premierul a adăugat că, în cuprinsul ordonanţei de urgenţă, Guvernul va asuma încadrarea salariului personalului didactic debutant din învăţământul preuniversitar şi universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.
- „Această creştere de 1.000 de lei va reprezenta, practic, un avans din creşterea cuvenită pe noua lege a salarizării, iar, începând de la 1 ianuarie 2024, această creştere să se realizeze etapizat în maxim trei ani de zile, cu o creştere anul viitor de 40% din suma rămasă ca diferenţă între grila actuală şi grila viitoare. (…) Ca atare, am convenit ca liderii de sindicat să meargă şi să discute cu cadrele didactice, cu membrii de sindicat, şi îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere şi vor conveni că măsurile pe care le-am discutat astăzi sunt cele care pot să readucă personalul didactic la catedră şi elevii în bănci, să finalizeze anul de învăţământ. Iar, în seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire. Cert este că mâine vom avea o şedinţă de Guvern excepţională în care vom aproba această ordonanţă de urgenţă.”
UPDATE Liderii federațiilor sindicale din educație au declarat, după negocierile de la Palatul Victoria, că vor transmite profesorilor oferta Guvernului, urmând ca aceștia să decidă dacă o acceptă sau nu.
Simion Hăncescu, liderul FSLI: ”Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută lunară de 1.000 lei pentru fiecare din categoria personalului didactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. De asemenea, ordonanță de urgență prin care să prindă acel principiu pe care noi l-am clamat în permanență, și anume în noua grilă de salarizare, profesorul debutant să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie, iar prima tranșă pentru 2024 să fie de 40%. (…) Acum mergem la oameni, îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul.”
Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”: ”Este un avans din ceea ce ar trebui să se acorde pe viitoarea lege unitară de salarizare. Urmează să discutăm cu colegii noștri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Executivul și în termenul cel mai scurt, în cursul acestei seri, vom putea avea o imagine clară din teritoriu. (…) Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege unitară de salarizare, de la 1 ianuarie 2024, care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă. Aceasta este propunerea Guvernului. (…) Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă, ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri și ei vor decide ca atare. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare începând cu data de 1 iunie.”
UPDATE La Palatul Victoria au avut loc noi discuții între reprezentanții Guvernului și liderii sindicatelor din educaţie. Anunțul Executivului: ”Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.
Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.”
UPDATE Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, discuții cu liderii coaliției de guvernare, în care au fost analizate revendicările federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor, a informat Administrația Prezidențială.
”Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.
Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, a precizat sursa citată.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” precizează, într-un comunicat de presă, că în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.
”Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor.
Liderii federațiilor reamintesc solicitările sindicatelor:
- Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).
Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, miercuri, la ora 12,00, pe liderii coaliţiei de guvernare la consultări pe tema grevei din educaţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din educaţie și şi-a exprimat disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale.
”În urma discuțiilor de astăzi, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional”, preciza, marți, Administrația Prezidențială.
”I-am prezentat domnului președinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale: problema cu acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare și, evident, cea mai importantă problemă, cea legată de garantarea aplicării acelui principiu în legea salarizării, și anume profesorul debutant să plece de la salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ – ordonanţă – nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira. (…) I-am spus președintelui că oamenii sunt cei care vor decide. Astăzi și mâine îi consultăm și vor lua o decizie. (…) A promis că se va implica”, declara liderul FSLI, Simion Hăncescu.