Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva din învățământ a durat „un pic mult” şi speră ca profesorii să se întoarcă de marţi la şcoală, ”fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă”. ”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus șeful statului.
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis despre greva din educație și revendicările sindicatelor:
- După ce s-a negociat în repetate rânduri și după ce au fost la mine și am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde, în principiu, două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie și asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Deci, încă o dată, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța de urgență care s-a dat astăzi. Al doilea lucru tot ușor de înțeles, oamenii au spus, bun, și până atunci? Și până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei în plus la salariu și personalul nedidactic primește, cred că sunt 400 lei lunar.
- Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung grila de salarizare care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă și pe termen scurt, să existe această compensație în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus, când va apare noua lege? Și Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante.
- Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață, cum sunteți voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc și consultă oamenii.
- Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere pe această bază. De aceea, Premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanță indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toți, și eu, și Guvernul, și coaliția, fiindcă a fost Premierul împreună și cu Președintele Camerei în discuție, au înțeles că sunt solicitări legitime și le garantează, indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți ai sindicatelor. Eu sper să se înțeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.
- Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că Guvernul se va ține de ce a promis și atunci eu cred că foarte mulți dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur și simplu la școală și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Și dacă liderii de sindicat naționali și județeni nu se înțeleg între ei, dascălii vor înțelege foarte bine acest semnal.
- Și ca să vă răspund și la treaba cu poliția, în învățământ, în educație, pe Legea 153, cea existentă, cu salarizare unică, sistemul educațional a fost deja la maxim de anul trecut. Deci, încă de anul trecut Guvernul Ciucă a crescut toată grila până la maxim. Nu același lucru se întâmplase la polițiști. Și ceea ce s-a discutat și s-a negociat cu polițiștii este să fie ei aduși la grila deja existentă. Deci sunt două lucruri foarte diferite. La polițiști li se dă pe vechea lege ce trebuia să se mai completeze până sus, lucru care pentru educație s-a întâmplat deja în 2022, iar creșterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în Legea 153.