Elevii și părinții solicită Primăriei sectorului 4 adoptarea hotărârii privind bursele școlare și achitarea retroactivă a burselor pe anul trecut

0

Asociația Elevilor din București și Ilfov, alături de mai multe organizații neguvernamentale și reprezentanți ai părinților din Consiliile de Administrație ale școlilor din sectorul 4, solicită Primăriei de sector adoptarea Hotărârii de Consiliu Local pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor școlare pe anul școlar 2020-2021.

”Sectorul 4 a fost dintotdeauna problematic în respectarea legislației pentru bursele școlare. Am ajuns în luna aprilie a anului 2021, în semestrul al 2-lea, iar HCL-ul ce trebuia să concretizeze situația burselor de merit, performanță, studiu și sociale pe anul școlar 2020-2021 încă nu a fost adoptat, iar achitarea burselor a fost sistată încă din luna martie a anului precedent, pe fondul insuficienței bugetare”, se arată într-o scrisoare transmisă reprezentanților Primăriei.

Semnatarii scrisorii cer:

  • Adoptarea cât mai urgentă a unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se concretizeze
    cuantumul și numărul burselor de merit, studiu, performanță și sociale, în concordanță cu Legea Educației, criteriile OMECTS 5576/2011, dar și respectând cuantumul minim prevăzut de HG 1064/2020, utilizând fondurile din Bugetul de Stat.
  • Achitarea retroactivă a burselor școlare pe anul 2019-2020, stabilite în HCL 15/10.02.2020, unde au fost alocate fonduri pentru 15.426 burse. Aceste fonduri nu au fost nici până astăzi achitate către beneficiarii primari ai acestora, elevii.

Textul integral al scrisorii:

”Adoptarea Hotărârii de Consiliu Local pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor școlare în Sectorul 4

Domului primar, Daniel Băluță,
Domnului viceprimar, Robert-Cristian Florea,
Doamnei viceprimar, Magdalena-Mădălina Stancu,
Domnilor consilieri locali,

Stimate domnule primar,
Stimați viceprimari,
Stimați consilieri locali,

Ca urmare a demersului inițiat de către Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), și a celorlalte inițiative ale organizațiilor civice, încă din anul 2019, am observat în detaliu modul de acordare a burselor și inițierea Hotărârilor de Consiliu Local, însă Sectorul 4 a fost dintotdeauna problematic în respectarea legislației pentru bursele școlare. Astfel, am ajuns în luna aprilie a anului 2021, în semestrul al 2-lea, iar HCL-ul ce trebuia să concretizeze situația burselor de merit, performanță, studiu și sociale pe anul școlar 2020-2021 încă nu a fost adoptat, iar achitarea burselor a fost sistată încă din luna martie a anului precedent, pe fondul insuficienței bugetare.

Astfel, organizațiile semnatare doresc să vă aducă în vedere faptul că dreptul la burse nu este negociabil. Acesta este prevăzut în Constituția României la art. 32, legea fundamentală instituind în sarcina statului obligația de a asigura aceste forme de protecție socială. În ceea ce privește modul de finanțare a acestui ajutor, prin HG 1064/2020 a intrat în vigoare cuantumul minim de 100 de lei, fapt care a fost atestat din punct de vedere bugetar în Anexa Ministerului Educației din Legea Bugetului de Stat pe anul 2021. De asemenea, art. 105 alin. 2 lit d) al Legii Educației prevede că bugetul pentru burse se completează prin finanțarea complementară a unităților de învățământ preuniversitar, formată din sume defalcate din TVA și din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale. Prin urmare, scuza lipsei de finanțare nu este una viabilă.

Bursele școlare reprezintă un instrument legal în combaterea abandonului școlar și un sprijin pentru accesul la educație al elevilor care provin din medii defavorizate sau au o situație financiară precară, precum și cel de a încuraja performanța și rezultatele deosebite. Conform unui studiu realizat Societatea Academică din România (SAR) în luna septembrie a anului 2020, în 3002 unități administrativ-teritoriale din țara noastră (94,34%) era încălcat la acel moment dreptul elevilor la burse, inclusiv în sectorul administrat de către dumneavoastră, unde legislația pentru burse încă nu este respectată. Raportându-ne la elevii cu o situație financiară instabilă, conform unei statistici realizată de Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2018, 38,1% dintre copiii români trăiau în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar 32% sub limita pragului de sărăcie (750 de lei pe lună/persoană, într-o gospodărie). În sectorul pe care dumneavoastră îl reprezentați, învață la momentul actual aproximativ 40 de mii de elevi care sunt afectați de dezinteresul unei administrații publice asupra unui ajutor financiar, care din punct de vedere legal și moral, trebuie acordat de către aceasta.

La momentul actual, există de aproximativ 3 luni depuse de către consilierii locali, două proiecte de HCL dedicate acordării burselor pentru ambele semestre, dar care din păcate, nu au ajuns pe Ordinea de Zi a ședințelor de Consiliu Local Sector 4.

Faptul că există la momentul actual o sursă de finanțare a burselor școlare independentă de bugetul local, iar Primăria Sectorului 4 nu dorește, în continuare, să adopte o bază legală pentru deschiderea unui sector bugetar dedicat burselor, ne indică faptul că încă există o reticență în acordarea acestei forme de ajutor social. În acest sens, cu scopul de a soluționa această problemă și pentru a proteja dreptul fundamental al elevilor de a-și primi bursele școlare, organizațiile semnatare vă solicită:

1. Adoptarea cât mai urgentă a unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se concretizeze
cuantumul și numărul burselor de merit, studiu, performanță și sociale, în concordanță cu Legea Educației, criteriile OMECTS 5576/2011, dar și respectând cuantumul minim prevăzut de HG 1064/2020, utilizând fondurile din Bugetul de Stat.

2. Achitarea retroactivă a burselor școlare pe anul 2019-2020, stabilite în HCL 15/10.02.2020, unde au fost alocate fonduri pentru 15.426 burse. Aceste fonduri nu au fost nici până astăzi achitate către beneficiarii primari ai acestora, elevii.

Inițiator: Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI);

Semnatari:
1. Organizația Salvați Copiii România
2. Societatea Academică din România (SAR);
3. Fundația Agenția Împreună;
4. Asociația Human Catalyst;
5. Asociația Telefonul Copilului;
6. Asociația Liga Elevilor Meseriași;
7. Reprezentanții părinților din Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ din
Sectorul 4:
a. Școala Gimnazială nr. 190;
b. Colegiul Național “Mihai Eminescu”;
c. Colegiul Național “Ion Creangă”;
d. Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti “;
e. Liceul Tehnologic de Metrologie “Traian Vuia”;
f. Colegiul Național “Gheorghe Șincai”;
g. Școala Gimnazială nr. 194;
h. Școala Gimnazială “Ienăchiță Văcărescu”;
i. Colegiul Național “Octav Onicescu”;
j. Școala Gimnazială nr. 94
k. Școala Gimnazială nr. 129”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.