Olimpiada de Bunătate: O invitație la povești despre oamenii buni și lucrurile pozitive din jur, lansată de învățătoarea Geanina Spiriduș

0
Învățătoarea Geanina Spiriduș, cu un tort special pentru copiii din Clasa Steluțelor, de 1 Martie

O întâmplare petrecută anul trecut a inspirat-o pe învățătoarea Geanina Spiriduș să pună în practică o idee care să scoată în evidență lucrurile frumoase care ni se întâmplă și să povestim despre oamenii buni pe care îi întâlnim. Într-o lume a informațiilor negative și într-o perioadă în care suntem copleșiți de temeri, învățătoarea din Bacău ne propune să aducem la suprafață lucrurile pozitive și să participăm la ”Olimpiada de Bunătate”. Proiectul va fi demarat pe 8 martie și oricine dorește va putea să împărtășească virtual experiențele trăite, de la taximetristul care s-a comportat ireproșabil, copilul care a surprins plăcut la clasă, profesorul care inspiră până la angajatul de la ghișeu care ți-a vorbit frumos sau gestul unei persoane care te-a impresionat.

”Olimpiada de Bunătate” va fi un loc al poveștilor, al experiențelor și întâmplărilor frumoase unde oricine este așteptat să scrie începând de săptămâna viitoare. Geanina Spiriduș, învățătoare la Școala ”Ion Creangă” din Bacău, povestește că i-a venit ideea după ce anul trecut, la Iași, a trăit un șir de evenimente în care cei din jur au uimit-o prin gesturi simple, dar normale: un adolescent a ajutat-o să care bagajele până la etajul IV al unui bloc, gardianul de la magazin a ajutat-o să așeze cumpărăturile în sacoșă, i-a deschis ușa, i-a zâmbit, un vecin din bloc a salutat-o zâmbind și i-a ținut ușa, femeia de serviciu i-a dus sacoșa până la ușa apartamentului.

”S-a întâmplat una după alta și am fost șocată. Când am intrat în casă, am avut gândul acesta: școala și familia chiar au reușit. Dacă într-o singură zi, te lovești de atâta omenie și atâta bunătate, cu siguranță școala și familia au reușit împreună. Am scris întâmplarea aceea, mi-a reamintit Facebook acum și am zis că aș putea să încep ceva, să fie o încurajare pentru școală, familie, pentru noi toți și pentru timpul în care trăim. În politică totul e rău, la televizor totul e rău, pe stradă totul e rău. Dar chiar nu se mai întâmplă nimic bine sub soare?”, se întreabă Geanina Spiriduș.

”Olimpiada de Bunătate” este practic o invitație pe care învățătoarea din Bacău o va lansa tuturor celor care doresc să împărtășească și să relateze în câteva rânduri ”binele” pe care îl întâlnesc în fiecare zi.

”Îmi doresc să pornim o mișcare, sub egida <Olimpiada de Bunătate>, în care cadrele didactice, părinții, copiii, o bucătăreasă, un medic, o asistentă medicală și oricine de pe planeta aceasta vrea să povestească despre binele pe care îl întâlnesc și îl îmbrățișează în ziua respectivă.  Îmi doresc să pornim această campanie în care să ne vorbim de bine unii pe alții. Eu să fiu atentă la binele pe care îl văd în lume, să îl remarc și să îl spun tuturor în gura mare, în loc să fac invers, să văd ceva negativ și să spun în gura mare.

Există o preocupare deosebită a școlii de îmbogățire a vocabularului la elevi, cuvinte noi, expresii, să le subliniezi, să le scrii în carnețel… Dar cuvintele acestea nu sunt folosite niciodată pentru că noi, în două propoziții, am caracterizat ce aveam de caracterizat, de la știri și până la colțul străzii, în cele mai urâte sau seci sau reci cuvinte. Atunci cum să ne îmbogățim vocabularul dacă nu vrei să vorbești frumos despre cineva? Aș vrea să ne schimbăm preocuparea rece, rea, indiferentă, axată pe negativ, pe Olimpiada de Bunătate”, spune învățătoarea din Bacău.

Luni, 8 martie, Geanina Spiriduș va demara proiectul și va lansa un grup pe Facebook ”Olimpiada de Bunătate”, unde toți cei care doresc sunt așteptați să se alăture. Învățătoarea va începe prin a scrie despre o persoană care inspiră bunătate și va face acest lucru ori de câte ori va simți nevoia:

”Să spun, de exemplu, ce colege extraordinare am, ce femei de serviciu grozave sunt în școala noastră. Intră în clasă să facă curățenie, dar îi văd zâmbetul de sub mască, îi sticlesc ochii în cap, mă întreabă ce fac, cum mă simt, nu comentează că trebuie să facă curat după copii. Este extraordinar! Este o dovadă de bunătate. Ea trece dincolo de norma de lucru. Dacă intri la contabilitate, la fel, dacă intri la secretariat în școală la mine e la fel, dacă te întâlnești cu conducerea la fel, te întâlnești cu o colegă care te întreabă, te ajută, îți dă un sfat… Este extraordinar!”

Demarând această mișcare – adaugă Geanina Spiriduș, cu referire la profesori – ”nu ne trebuie hârtii, nu ne trebuie proiecte, nu-i pentru puncte, nu trebuie semnat la inspectorat, nu-i un proiect pe care să-l facem să îl punem într-un dosar”.

”Lumea e obișnuită cu simpozioane, cu proiecte, cu hârtii, cu diplome. Ei bine, nu! Olimpiada de Bunătate e o stare, o mișcare. Este ceva care să ne îmbogățească viața, să ne ridice tuturor nivelul de gândire, de simțire. Ești în tren, ai deschis Facebook-ul, poți scrie 10 rânduri despre un director de școală, despre un om care s-a purtat excepțional.

Aș vrea să regăsim acolo toate lucrurile bune care se întâmplă în școală, în clasă, în viața noastră. Oamenii să vină să împărtășească cu ceilalți. Toată bunătatea pe care o întâlnesc în mod obișnuit, de la taximetristul care se poartă absolut minunat până la un profesor sau ce ai văzut bun în politică…. Chiar dacă lucrurile sunt așa cum sunt și ne aflăm în această perioadă, sunt convinsă că sunt și lucruri care merită observate”, explică învățătoarea.


SparkNews.ro va susține demersul inițiat de învățătoarea Geanina Spiriduș. Vă vom ține la curent cu noutățile legate de proiect și vom relata povești din ”Olimpiada de Bunătate”.


Fii bun, la Clasa Steluțelor!

Geanina Spiriduș este învățătoarea care de patru generații creează un orar personalizat la clasă. I-am scris povestea în 2019, când avea clasa a III-a. Anul acesta, are clasa pregătitoare și, pornind tot de la întâmplarea de la Iași, a ales drept motto al clasei ”Fii bun!”. Cuvintele stau scrise în culorile curcubeului pe peretele din spate al sălii de clasă și ghidează toată activitatea din acest an școlar.

Dincolo de scris, citit, obiectivul meu major în acest an este să mă asigur că fiecare copil este în fiecare zi nu un copil bun, ci plin de bunătate. Dă pe dinafară. Părinții să fie plini de farmec, copiii să fie fermecători, lecția să fie fermecătoare, doamna să fie fermecătoare, acestea sunt lucrurile pe care mi le-am propus în acest an. Totul să fie cum trebuie să fie la clasa pregătitoare: plin de farmec, adică plin de bunătate. Câte un pic, câte un pic în fiecare zi, lucrurile se leagă și se îndreaptă în direcția aceea”, spune învățătoarea.

De la începutul școlii, potrivit orarului personalizat implementat cu succes de învățătoare la fiecare generație, copiii de la clasa pregătitoare au avut parte de tot felul de zile, care de care mai incitante și provocatoare, de la Ziua extratereștrilor, Ziua lui 112 și Ziua surprizelor până la Ziua dorințelor, Ziua bunătății, Ziua bucuriei, Ziua basmelor, Ziua lui ”Eu pot!”, Ziua emoțiilor, Ziua floricelelor de porumb, Ziua prieteniei sau Ziua creativității.

”Este a patra promoție cu care fac orar personalizat și nu aș face asta în fiecare zi, dacă nu ar fi un rezultat frumos. Nu are importanță cum se cheamă ziua, important este ce ascunzi sub ziua respectivă, ce vreau eu să îl învăț pe copil și cu ce vreau să îl ajut. Împreună cu părinții, mă asigur că fiecare copil, ca om, este pe drumul pe care el trebuie să fie așezat.

Personalizez atât de mult la clasă pentru a acoperi o nevoie la care nimeni nu se prea gândește și care acum, în timp de pandemie, este și mai evidentă: nevoia de apartenență. E ca și cum mă duc în fiecare zi acolo pentru că eu aparțin, e un grup de parcă eu l-am ales și îmi doresc să fiu acolo. Este altceva”, mărturisește învățătoarea din Bacău.

Citește și: Învățătoarea din Bacău care a creat un orar personalizat pentru elevii săi: ”Cred în învățarea bazată pe bucurie mai mult decât în orice altă strategie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.