Elevi care vor să așeze comunitatea în care trăiesc pe harta turistică a lumii. Idei și proiecte, propuse în programul #edulab pentru ecoturism

0
O imagine din Munții Gutâi, surprinsă de o elevă de 14 ani din Baia Sprie, înscrisă în program, care vrea să le arate turiștilor cele mai frumoase locuri din zona în care locuiește. Foto: facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi

Tururi ghidate prin natură sau organizarea de șezători pentru turiști sunt proiecte propuse de elevii care participă la programul educațional ”#edulab pentru ecoturism”, lansat anul trecut de Fundația Noi Orizonturi. Cele 12 echipe participante au finalizat a doua etapă a programului și vor avea posibilitatea să-și pună în practică ideile în comunitățile în care trăiesc.

Programul ”#edulab pentru ecoturism” oferă o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături de mentori și experți de la Noi Orizonturi, urmată de activități practice și proiecte derulate în localitatea lor (offline) cu susținerea unul adult care poate fi profesor, bibliotecar, părinte sau antreprenor, se arată într-un comunicat al fundației.

Programul este oferit gratuit tinerilor între 13 și 21 ani din mediul rural care doresc să-și fructifice pasiunile pentru patrimoniul cultural sau natural în vederea unor cariere oferite de oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România.

”Tinerii au, la alegere, 9 nano-specializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitatea din care fac parte, în domeniile Port Popular, Producători Locali și Trasee Turistice.

36 elevi, organizați în 12 echipe au finalizat cu succes a doua etapă a programului și au idei concrete de proiecte: de la realizarea organizarea de tururi ghidate prin natură sau care să exploreze comorile culturale mai puțin promovate ale localității, la organizare de șezători pentru turiști, sau realizarea unui caiet de simboluri și povești”, se precizează în comunicat.

Echipele vor primi premii în bani, între 600 și 2.500 lei, pentru a-și pune în practică ideile
de valorizare a patrimoniului local. Finanțarea proiectelor tinerilor este asigurată de către Alstom și printr-o campanie de fundraising realizată în rândul diasporei românești, susținută de Romanian United Fund.

Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare pe bază de proiecte, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte, dar și comunități mici cum este Baia-Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii.

De data asta, forțați cumva de trecerea în online, am putut ajunge la tineri care nu aveau oricum la ei în localitate oferte extrașcolare, dar în același timp i-am putut pune în contact cu oameni care au făcut din pasiunea lor pentru patrimioniu un antreprenoriat care le asigură un trai demn, și asta a fost extrem de încurajator pentru tinerii de la sate”, spune Anca Gaidoș, director Fundația Noi Orizonturi.

Conform organizatorilor, #edulab pentru ecoturism este o veritabilă pepinieră pentru viitori antreprenori în afaceri mici, prietenoase cu mediul și care valorizează patrimoniul cultural și natural al localităților cu potențial ecoturistic. ”Specializările la care participă elevii au fost create și conduse de unii dintre cei mai buni specialiști și promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumain pentru pentru specializare de Port Popular, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializare de Producători Locali și Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea de Trasee Turistice.

Alegând să participe pe durata anului școlar 2020-2021 la una dintre cele trei tematici, tinerii învață despre patrimoniul natural și cultural al zonei, contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui, înțeleg principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, folosesc creativ și sustenabil resursele din comunitate pentru proiecte de valorizare a patrimoniului și își dezvoltă simțul antreprenorial”, se mai precizează în comunicat.

Tinerii între 13-21 ani care doresc să se înscrie în programul #edulab pentru ecoturism pot afla mai multe informații pe pagina programului. O nouă rundă va fi derulată în perioada aprilie-august 2021.

#edulab pentru ecoturism este un program dezvoltat și realizat de către Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul Romanian-American Foundation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here