#edulab, un program de învățare hibrid cu tematica ecoturism adresat tinerilor din mediul rural

0

Fundația Noi Orizonturi a lansat un program de învățare hibrid cu tematica ecoturism, în care tinerii învață prin proiecte în folosul comunității. 187 de tineri, din 90 de localități, între 13 și 20 ani, s-au înscris în #edulab, programul care îmbină ”interesele de dezvoltare personală și profesională cu oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

”În perioada în care suntem forțați să învățăm și să lucrăm de la distanță unii de alții, Noi Orizonturi, cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), a deconstruit și reconstruit unul dintre programele sale dedicate educației prin experiență astfel încât tinerii să aibă în continuare posibilitatea de a-și dezvolta competențe necesare în societate, chiar dacă nu pot merge, ca de obicei, la școală”, precizează sursa citată.

„Noi credem că am găsit o soluție la provocările școlii online și ea poartă numele de #edulab. Oferim elevilor oportunitatea de a se pregăti în nano-specializări relevante pentru ecoturism într-o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături mentori și experți cu care colaborează Noi Orizonturi urmată de activități practice și proiecte derulate de tineri în localitatea lor (offline) cu susținerea liderilor adulți locali care pot fi profesori, bibliotecari, agenți de turism, etc.”, spune Anca Gaidoș, director operațional al Noi Orizonturi.

#edulab este un program de învățare hibrid în care tinerii din mediul rural dezvoltă competențe necesare fie ca angajați responsabili, fie ca antreprenori creativi în activități destinate ecoturismului, prietenoase cu mediul, proiectând și implementând activități de explorare și valorificare a patrimoniului local.

Alegând să participe pe durata anului școlar 2020-2021 la una dintre cele trei tematici, Port Popular, Producători Locali și Trasee Turistice, tinerii:

  • învață despre patrimoniul natural și cultural al zonei,
  • contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui,
  • înțeleg principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului,
  • folosesc creativ și sustenabil resursele din comunitate,
  • își dezvoltă simțul antreprenorial.

Tinerii au, la alegere, 9 nano-specializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitate: de la realizarea unui caiet cu simbolurile rurale locale, la prezentarea și încărcarea într-o hartă online a micilor producători din zonă, până la interpretarea și organizarea de trasee turistice.

„Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare prin proiecte de serviciu în folosul comunității, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte, dar și comunități mici cum este Baia-Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii.

În acest mod, tinerii se descoperă pe sine, propria comunitate, învață lucruri noi și dobândesc încredere în sine. Cu atât mai mult, într-o perioadă de criză, precum o pandemie, a avea o misiune și o echipă cu care să o îndeplinești este un puternic motiv de mobilizare și de orientare pozitivă, iar #edulab oferă acum acest context pentru 182 de tineri”, mai spune Anca Gaidoș.

#edulab este despre învățare și acțiune, iar primele trei specializări sunt create și conduse de unii dintre cei mai buni specialiști și promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumain pentru pentru specializare de Port Popular, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializare de Producători Locali și Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea de Trasee Turistice.

Mai multe informații despre edulab găsiți pe pagina programului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.