Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural vor beneficia de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute – proiect

0

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că personalul didactic care se titularizează în mediul rural beneficiază de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, cu condiţia de a preda pe post în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi, relatează Agerpres.

„Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ.

Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă înainte de împlinirea termenului de 5 ani îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum şi în cazul demisiei.

Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural”, se arată în proiectul de lege.

Ce mai prevede proiectul de lege:

  • De formarea profesională continuă va beneficia personalul didactic din învățământ și, de asemenea, prin derogare, poate beneficia și personalul didactic auxiliar și personalul  nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat și vor fi organizate de către universități, casele corpului didactic, organizațiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de furnizori de servicii de formare profesională acreditate și alți furnizori de formare acreditați.
  • Personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice curriculare necesare procesului  instructiv-educativ.
  • Cadrele didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
  • Personalul din învățământul superior beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice, impuse de lege, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale. Personalul didactic beneficiază da vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase.

Proiectul de lege urmează să meargă la Senat pentru dezbatere şi vot, acesta fiind Camera decizională.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here