Bacalaureat 2019, sesiunea de toamnă. Absolvenții de liceu au susținut proba scrisă la Limba română

0

BACALAUREAT 2019, a doua sesiune. Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2019 a început miercuri. Absolvenții de liceu au susținut, în prima zi, proba scrisă la Limba și literatura română, urmând ca, joi, să aibă loc proba la Limba şi literatura maternă, pe 23 august – proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Potrivit Ministerului Educației, peste 43.500 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune. 

Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat a început cu probele scrise, primul examen fiind la Limba și literatura română. Candidații au avut trei ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor, iar, în partea a doua a zilei, baremul și subiectele vor fi publicate de Ministerul Educației pe subiecte.edu.ro.

Subiectele la Limba și literatura română BAC 2018, sesiunea de toamnă:

Baremul și subiectele la Limba și literatura română BAC 2019, prima sesiune: 

Probele scrise vor continua joi, 22 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, urmată pe 23 august de proba obligatorie a profilului și pe 26 august de proba la alegere a profilului şi specializării.

Conform datelor comunicate de MEN, din totalul celor înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2019, peste 28.700 de candidați provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Reguli de desfășurare a examenelor

 • Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
 • Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.
 • Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
 • Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.
 • Nu este permis în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
 • În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
 • Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Ministerul Educației Naționale a anunțat că pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 – 14:00.

Calendarul examenului de bacalaureat național 2019, a doua sesiune (august – septembrie 2019)

Înscrierea candidaților BAC 2019, a doua sesiune:

  • 15 – 19 iulie 2019: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
  • 26 iulie 2019: Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

Probele scrise BAC 2019, a doua sesiune:

  • 21 august 2019: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 22 august 2019: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 23 august 2019: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 26 august 2019: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

Evaluarea competențelor BAC 2019, a doua sesiune: 

  • 27, 28 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 30 august, 2 septembrie 2019: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 2 – 3 septembrie 2019: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Rezultate BAC 2019, a doua sesiune:

  • 3 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
  • 7 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor finale

Ce subiecte au fost la BAC 2018, sesiunea august-septembrie:

Modele de subiecte BAC 2019 – probele scrise:

Ce subiecte au fost la BAC 2019, prima sesiune

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.