Legea privind înființarea Catalogului școlar on-line, retrimisă în Parlament

0
Foto:pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marți, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, privind înființarea Catalogului școlar on-line, pe motiv că nu prevede sursele de finanțare și nu protejează datele cu caracter personal, relatează Mediafax. Potrivit inițiatorilor proiectului, catalogul on-line școlar este o platformă în care se publică zilnic notele și absențele elevilor.

Președintele motivează cererea de reexaminare a Legii pentru completarea art. 70 din Legea educației naționale nr. 1/2011 prin faptul că prevederea prin care unitățile de învățământ preuniversitar înființează și gestionează catalogul școlar on-line „este insuficientă, deoarece poate determina o aplicare neunitară a legii”.

„Astfel, textul normativ nu prevede modalitatea de punere în aplicare a acestor noi dispoziții și nici nu creează posibilitatea pentru legiuitorul secundar, respectiv autoritățile publice centrale sau locale, să stabilească reguli precise referitoare la înființarea și gestionarea catalogului școlar on-line, care să asigure implementarea unitară, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar”, arată un comunicat emis de Administrația Prezidențială.

Totodată, potrivit sursei, legea nu prevede sursele de finanțare a catalogului școlar on-line și nu protejează datele cu caracter personal.

„Mai mult de atât, legea transmisă la promulgare nu prevede sursele de finanțare prin care se poate realiza și întreține această platformă școlară on-line. De asemenea, având în vedere că acest catalog școlar conține date cu caracter personal, considerăm că este obligatoriu ca textul legii să conțină dispoziții exprese, prin care să se asigure protecția acestor date”, arată Președinția.

În același timp, președintele mai consideră că reglementările de completare a Legii Educației nu respectă exigențele de tehnică legislativă.

„În al doilea rând, plasarea acestei noi reglementări în conținutul actului normativ este realizată prin completarea art. 70 din Legea nr. 1/2011 referitor la organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare și centrelor de documentare și informare, articol prevăzut în cadrul capitolului privind Curriculumul învățământului preuniversitar.

Considerăm că aceste reglementări de completare a art. 70 din Legea nr. 1/2011 nu respectă exigențele de tehnică legislativă prevăzute la art. 61 alin. (2) al Legii nr. 24/2000 potrivit cărora prevederile modificate sau care completează actul normativ trebuie să se integreze armonios în actul supus modificării ori completării, asigurându-se unitatea de stil și de terminologie, precum și succesiunea normală a articolelor.

Așadar, întrucât notele elevilor exprimă, potrivit art. 71 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, rezultatele evaluării școlare, considerăm că ar fi oportun ca dispozițiile privind înființarea Catalogului școlar on-line să vizeze, mai degrabă, completarea normelor din Legea nr. 1/2011 referitoare la evaluarea rezultatelor învățării”, conform comunicării.

Proiectul de lege, retrimis în Parlament de șeful statului, a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, la începutul lunii martie:

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai PSD încă din anul 2014, printre ei numărându-se și actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.