Greva generală va continua și joi în școli. Oferta Guvernului la discuțiile cu liderii sindicali/ „Mâine vom comunica oficial poziția noastră” UPDATE

0
Sursa foto: Federația ”Spiru Haret”

Greva generală în învățământ va continua și joi, au anunțat liderii federațiilor sindicale din educație, miercuri seară, după câteva ore de discuții cu reprezentanții Guvernului. Cu puțin timp înainte, secretarul general al Executivului, Marian Neacşu, anunțase oferta făcută sindicatelor: ”un card pentru cariera profesională”, acordat personalului didactic, sumele propuse fiind de 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie. De asemenea, personalul nedidactic ar urma să primească câte 500 de lei în cele două luni. ”Mâine, până la orele 12.00, vom comunica Guvernului oficial care este poziția noastră”, au precizat sindicaliștii.

UPDATE Liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva va continua și joi în școli, iar o decizie cu privire la oferta Guvernului va fi anunțată în cursul zilei de mâine.

”Noi am primit deja semnale de la colegi din țară, informația circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar, oficial, pentru că absolut toți membrii trebuie să fie consultați, mâine, până la orele 12.00, vom comunica Guvernului oficial care este poziția noastră. (…) Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede. Vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultare”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, după întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.

”Să îi lăsăm pe colegii noștri să se pronunțe cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge în cursul acestei seri în fiecare unitate școlară din România, peste tot unde colegii au fost și sunt în acțiuni de protest, și până mâine vor da un răspuns foarte clar la această ofertă. Mâine va fi grevă generală și vom avea cu toții răspunsul în privința a ceea ce se va întâmpla. (…)

Nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea unei acţiuni de protest. Decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi nemembrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest, mai presus decât o creştere salarială, vorbim de statutul celor care lucrează în sistem. Numai colegii noştri se pot pronunţa”, a precizat, la rândul său, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

UPDATE După discuțiile cu liderii sindicatelor din învăţământ, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a prezentat oferta pe care reprezentanții Executivului au făcut-o sindicatelor: un card pentru cariera profesională, acordat profesorilor şi personalului auxiliar, sumele propuse fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

”Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. (…)

Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor, de dascăl va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordat personalului didactic, care înseamnă profesori şi personal auxiliar. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru luna octombrie. De asemenea, din discuții s-a solicitat și am fost de acord, ca astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi de 500 lei în luna octombrie”, a spus Marian Neacșu.

Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată”, a adăugat reprezentantul Executivului.

Marian Neacșu a explicat că o parte dintre sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică, iar restul sumelor pot avea orice altă destinaţie.

În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta, o cotă forfetară de 30% poate fi acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”, a precizat Marian Neacşu.

UPDATE Peste 46.000 de oameni au semnat, până miercuri seara, o petiție lansată de Declic prin care este susținută greva generală din învățământ. ”Noi, semnatarii acestei petiții cerem majorarea imediată a tuturor salariilor din sistemul de învățământ. Susținem revendicările profesorilor pentru salarii decente și infrastructură școlară modernizată”, se arată în textul petiției Susținem greva din învățământ”.

UPDATE Marius Budăi, ministrul Muncii, pe Facebook : ”Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare.”

UPDATE A început ședinţa Consiliilor Naţionale ale liderilor FSLI şi FSE „Spiru Haret” privind situaţia din sistemul de educaţie şi greva generală a angajaţilor din învăţământ. La reuniune participă reprezentanții Guvernului, desemnați de premier.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă nu va merge la întâlnirea cu sindicaliștii din educație, dar a anunțat că a constituit o echipă ministerială care va participa la discuții, formată din ministrul Educației, ministrul Finanțelor, ministrul Muncii, ministrul Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului. ”Sperăm ca, în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înțelegere și să avem încredere unii în alții că acest demers (greva generală din învățământ – n.red.) se va încheia cât mai curând”, a spus premierul.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru mai multe revendicări ale sindicatelor din educaţie. Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului a arătat că ”greva din învățământ este o temă foarte serioasă”, iar solicitările profesorilor ”sunt, în bună parte, legitime, ușor de înțeles”.

”Acum, Coaliția, evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrului Educației, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări.

S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea – și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă – aceste promisiuni vor fi onorate. Indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face”, a spus președintele.

Pe de altă parte, Klaus Ionannis a precizat că ”și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc”.

”Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute  de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”, a conchis șeful statului.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest. Miercuri este a treia zi de grevă. De la ora 17.00, reprezentanţii Guvernului sunt așteptați la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la o şedinţă a liderilor sindicali.

Citește și: Greva generală în învățământ continuă. Sindicaliștii, după o nouă rundă de discuții la Guvern: „Poate mâine vin cu o surpriză” UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.