Noi schimbări în programa școlară și planurile-cadru. Anunțul ministrului Educației

0
Programe scolare
Foto: pexels.com

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, că planurile cadru și programa școlară pentru gimnaziu și liceu vor fi modificate, iar numărul de ore trebuie redus la 25 pe săptămână.

În primul rând, insuccesul de la clasa a VIII-a m-a dus cu gândul că e posibil ca elevii să nu facă faţă programei. Şi-atunci, poate cu înţelepciune, trebuie să ne uităm la programă şi să scoatem din ea ceea ce îl împovărează pe elev. Copiii noştri, când pleacă într-o ţară din Europa Occidentală, fie că vorbim de Franţa sau de Anglia, saltă câte două clase. De aceea, mi-aş dori să cântărim mai bine programa fiecărei discipline.

Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi sper să mă sprijine ca să facem o programă profesionistă. La ciclul primar, se pare că am reuşit să facem o programă suficient de echilibrată şi este apreciată de foarte mulţi oameni, inclusiv de cei care se uită din afară la sistemul românesc de învăţământ. Dacă vom reuşi să facem asta şi la gimnaziu şi, ulterior, la liceu cred că este un lucru pozitiv”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a adăugat că vor fi schimbate ”în mod categoric” planurile-cadru pentru gimnaziu şi liceu.

”Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare. N-am înţeles de ce a crescut numărul de ore, pentru că unui copil la 11 ani îi este greu să facă faţă unui program de 32-34 de ore pe săptămână. Care este rezultatul? Îl antagonizăm pe elev faţă de şcoală. Aceasta devine o instituţie pe care el n-o mai vrea, iar asta nu aduce un beneficiu acumulărilor pe care el trebuie să le facă”, a spus Andronescu.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care modifică Legea educației naționale, considerând că schimbările privind reducerea numărului de ore din învățământul primar, gimnazial și liceal sunt făcute „din pix”.

Citește și Reducerea ”din pix” a numărului de ore, contestată de Iohannis. Legea, retrimisă în Parlament

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.