Liderii sindicali din educație, după negocierile de la Guvern: „Mâine va fi grevă generală”/ Peste 150.000 de profesori participă la protest

0

Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când Guvernul va veni cu ”o soluţie credibilă”, o soluție care să le ofere angajaților din sistem ”perspective foarte clare”, au declarat liderii federațiilor sindicale din educație, duminică, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria. ”Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a precizat liderul Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderii federațiilor sindicale din învățământ s-au întâlnit, duminică, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

UPDATE Ce salarii propun sindicatele pentru profesori. Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a dat exemple concrete: cel mult 2000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2580 de lei – salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2700 lei, aproape 3800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4200 – 4500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră, relatează news.ro.

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a spus Marius Nistor.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook, după discuțiile cu sindicaliștii: ”În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată. Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. (…)

Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8. (…)

Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. (…) Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm.”

UPDATE La finalul negocierilor de la Guvern, liderii sindicatelor din educație au anunțat că, luni, va fi grevă generală în învățământul preuniversitar. ”Concluzia după discuția de astăzi este că greva va continua. (…) Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o și în urmă cu câteva zile, și anume că în legea salarizării, ca promisiune, o să se rezolve dorința noastră. Altceva în plus nimic”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

„Greva va continua până în momentul în care colegii noștri care au votat la referendumul privind declanșarea acesteia vor hotărî să stopeze acțiunea în cauză. Pentru a stopa o astfel de acțiune, ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluție care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare.

Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii noștri de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine vă spunem că, pe această ofertă, mâine va fi grevă generală. (…) Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles, de dorinţa colegilor noştri”, a precizat și liderul Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderul sindical a spus că, potrivit legislației în vigoare, pe perioada derulării grevei, cadrele didactice participante nu sunt plătite: ”Conform legislaţiei în vigoare pe perioada grevei se suspendă contractul individual de muncă, deci nu vor plătiţi, cu atât mai mult trebuie să înţelegeţi că şi-au asumat cu toţii acest lucru, ne-am asumat cu toţii acest lucru, pentru a înţelege foarte clar care este starea de nemulţumire. Este vorba de peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă 60.000 – 70.000 personal didactic şi auxiliar”.

”Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a mai explicat Marius Nistor.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a reiterat recomandarea către părinți de a-i ține pe copii acasă. ”Sunt școli unde sunt 100% în grevă, nu are cine să îi supravegheze pe copii. Recomandarea (pentru părinți – n.red.) este să îi țină acasă, dar școlile nu se închid, să fie foarte clar, nu se pune lacătul pe școli. Acolo unde sunt profesori negreviști, vor avea grijă de copii, dacă vin la școală”, a spus Hăncescu.

În ceea ce priveşte încheierea anului şcolar, liderii sindicali au arătat că Guvernul este cel care trebuie să răspundă la această întrebare şi că „rămâne de văzut” dacă se vor încheia situaţiile elevilor.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a anunțat că învăţământul superior de stat intră de luni în grevă de avertisment sau de solidaritate.

„De mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00, va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social. Nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe Contractul Colectiv de Muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi. Practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariul mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesorii de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi”, a declarat Anton Hadăr.

UPDATE La finalul discuțiilor, Guvernul a transmis un comunicat de presă în care precizează că reprezentanții Executivului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.  ”Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se arată în comunicat.

Știrea inițială

Greva generală în învățământ anunțată pentru luni, 22 mai, va avea loc, așa cum s-a stabilit, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, înainte de discuțiile de la Guvern, care au început la ora 14.00. ”Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe”, a spus Hăncescu.

”Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea 3 lei la cei care au vechime mare. (…) Nu intrăm acum în procente, să vedem cu ce vine Guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. (…) Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem ședințe cu liderii, ei le comunică mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul: nu acceptăm, mergem mai departe”, a precizat liderul FSLI, Simion Hăncescu, înainte de începerea discuțiilor.

”Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau o vor continua”, a spus, la rândul său, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderul sindical a adăugat că o decizie de renunţare la grevă este greu de luat până luni. ”Gândiți-vă că discutăm de peste 350.000 de salariați și de peste 7.000 de unități școlare la nivel național”, a arătat Marius Nistor.

Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment.

Revendicările sindicaliștilor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.