Sindicaliștii din educaţie au declanșat luni, 22 mai, greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem. Din estimările sindicatelor, peste 150.000 de cadre didactice și 70.000 de angajați din rândul personalului didactic auxiliar și nedidactic participă la această formă de protest. De exemplu, în județul Cluj, conform Inspectoratului Școlar Județean, rata de participare la grevă a angajaților din educație este de 68%. Sindicaliștii din învățământ le-au recomandat părinților să nu îi trimită pe copii la școală, acolo unde nu se fac ore. ”Luni va fi grevă și dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, ea, probabil, va continua”, a declarat liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
UPDATE C.N.S.L.R – Frăția a transmis, luni, că susţine hotărârea federațiilor sindicale din educație, a celor peste 150.000 de cadre didactice și angajați din învățământ, de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli, luni, 22 mai, precum și revendicările care vizează majorarea salariilor personalului din învățământ: ”Guvernul României trebuie să revină de urgență la masa negocierilor cu soluții pentru angajații din învățământ. Această grevă îndreptățită ne afectează pe toți, iar Executivul este obligat să găsească o soluție. C.N.S.L.R.-FRĂȚIA speră că negocierile cu membrii Guvernului și reprezentanții federațiilor sindicale vor putea duce la detensionarea actualei situații și nu se va ajunge la prelungirea anului școlar, cu consecințe dezastruoase pentru elevi, studenți și, nu în cele din urmă, pentru părinți.”
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a făcut, luni, apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație ”să revină la catedră, mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră”. ”La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat. Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional. Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere”, a arătat premierul.
UPDATE Gabriel Chicioreanu, reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, la Digi24: ”Această grevă a venit cu multe incertitudini, pentru că, pe de o parte, cadrele didactice spuneau că o parte dintre copii sau toți copiii se vor putea duce la școală, pentru că pot fi supravegheați de către profesori, probabil acei profesori care se duceau la școală și nu erau în grevă. (…) În cazul părinților a fost un haos, pentru că nu știau ce să facă, dacă să stea acasă cu copiii sau să ducă copiii la școală. (…) Ieri, la Guvern, a fost o întâlnire a sindicatelor cu reprezentanții Guvernului și nu se știa încotro se duc. Mai mult decât atât, încă nu se știe dacă mâine se face școală sau nu, la fel, părinții nu știu încotro să se îndrepte, dacă se duc la muncă sau să stea acasă cu copiii.
Dacă stăm bine și ne gândim, se putea face această grevă, poate, altădată, nu neapărat acum, la finalul anului școlar, când sindicaliștii bagă pumnul în gură guvernanților, pentru că știu că sunt examenele de Evaluare Națională, examenul de Bacalaureat și atunci pot forța Guvernul României să le acorde aceste facilități și creșteri de salarii. (…) Din păcate, pentru această grevă, lucrurile nu au fost suficient de clare, așa cum ne-am fi dorit atât la nivelul familiei, cât și la nivelul unităților de învățământ, pentru că poate sindicatele au o evidență a cadrelor didactice care fac parte din aceste sindicate, dar, pe de altă parte, nu știu de ce nu știe Ministerul încă care sunt cadrele didactice care participă la grevă, pentru că și aici iarăși lucrurile sunt împărțite. Cei care nu fac parte din sindicate își țin orele? Este un haos total, din păcate, în învățământul din România, cel puțin în aceste zile.”
UPDATE Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor. „După cum aţi văzut şi ieri, deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă”, a susţinut ministrul Muncii, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, actele normative care vor pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie vor fi puse în transparenţă publică luni seara sau marţi dimineaţa. „Acea ordonanţă de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în anexa opt şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. Această ordonanţă deja este gata şi va cuprinde şi suntem în discuţii cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu Ministerul de Finanţe, inclusiv pe acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante”, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebat care este soluţia Guvernului, în condiţiile în care profesorii refuză să se întoarcă la clase, pentru că acele bonusuri promise din Anexa opt nu sunt suficiente, Budăi a răspuns: „Asta face parte din dialog şi o vom dialoga în continuare. Vom continua”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că Guvernul Ciucă a alocat pentru Educaţie un buget mai mare cu 2 miliarde de lei în 2022, faţă de cel din 2021, iar cel din 2023 „este cel mai mare buget alocat Educaţiei în ultimii 30 de ani”.
Întrebat dacă premierul i-a sunat luni pe sindicalişti să-i cheme la negocieri, aşa cum s-a stabilit în weekend, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că dialogul dintre Executiv şi sindicate continuă, iar acesta se poate derula la nivelul ministerelor de linie şi la nivelul Guvernului. „Important este ca soluţiile pe care Guvernul le prezintă, aşteptările sindicatelor să se regăsească într-o formă de dialog şi nu într-o formă de protest, cum este cazul acestei greve care, repet, pune într-o situaţie extrem de delicată şi complicată nu doar funcţionarea sistemului, dar mai ales copiii care se pregătesc în această perioadă de examene. Sunt copii aflaţi în clasa a 8-a sau în clasa a 12-a care nu au nevoie de emoţii suplimentare, iar efortul pe care ei l-au făcut în toată această perioadă alături chiar de profesorii lor, dar şi de părinţi, este păcat să fie afectat de o astfel de formă de protest, care poate fi înlocuită oricând printr-un dialog şi înţelegerea modalităţilor concrete care să aducă oamenilor din sistem viaţa mai bună şi recunoaşterea publică a importanţei lor, aşa cum de altfel este şi normal”, a subliniat Dan Cărbunaru.
UPDATE Sindicaliștii din educație avertizează ”Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”.
Într-un comunicat de presă transmis luni, la scurt după precizările Ministerului Educației, liderii celor trei federații – FSLI, Federația „Spiru Haret” și Federația „ALMA MATER“ – spun că au respins, duminică, ”așa-zisa ofertă a Guvernului României”. ”Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Așa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor”, au transmis liderii sindicali, atrăgând atenția asupra ”manipulărilor și dezinformărilor de pe rețelele sociale și celor care apar în spaţiul public pe anumite site-uri”: ”Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ.”
UPDATE Ministerul Educației a transmis, luni, un comunicat de presă în care precizează că a început, împreună cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ”demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
- salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
- acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
- acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.”
”Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României”, informează Ministerul Educației.
Știrea inițială ISJ Cluj recomanda, încă de vineri, directorilor unităților de învățământ preuniversitar să efectueze o analiză atentă a situației fiecărei grupe sau clase și să transmită informări părinților referitoare la posibilitatea asigurării supravegherii copiilor și elevilor, în condițiile în care numărul participanților la grevă este diferit la nivelul fiecărei unități de învățământ. ”Recomandăm părinților să fie în permanentă legătură cu educatorii/ învățătorii/ diriginții, pentru a fi informați cu privire la evoluția conflictului de muncă declanșat”, transmitea inspectoratul.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat, duminică seara, la Digi24, că „dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, probabil că greva generală va continua”.
”Nu pot să vă spun ce se va întâmpla luni seara. Ceea ce este cert, cei care au declanșat greva generală pe baza unui referendum, sunt colegii noștri. Ei sunt singurii în măsură să ia decizia continuării sau stopării acestei forme de protest. În momentul de față, le-am înaintat această ofertă a Guvernului, le-am adus-o la cunoștință și deja semnalele primite din teritoriu sunt negative. Cu alte cuvinte, luni va fi grevă și dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, ea, probabil, va continua.
Suntem disponibili să participăm la negocieri ori de câte ori vom fi chemați. (…) Există disponibilitate și din partea Guvernului, așteptăm date clare și, bineînțeles, o ofertă care să fie credibilă în fața colegilor noștri din teritoriu”, a spus Marius Nistor.
Liderul sindical a reiterat recomandarea către părinți să nu-și trimită copiii la școală, acolo unde profesorii sunt în grevă. ”Majoritatea colegilor noștri vor fi în grevă generală. Dacă sunt colegi care nu au aderat la această formă de protest, ei își vor desfășura activitatea în mod normal. (…) Rugămintea mea rămâne aceeași: îi rog pe părinți să dea dovadă de înțelegere și să nu-și trimită copiii la școală, acolo unde nu se țin orele”, a spus Marius Nistor.
În ceea ce privește legea salarizării, liderul sindical a arătat că ”în 15 iulie, Ministerul Muncii va organiza negocieri cu toate federațiile sindicale din domeniul bugetar, pe baza grilelor care vor fi puse la dispoziția ministerului în cauză”. ”În septembrie, va intra în Parlament, presupun că undeva spre sfârșitul anului legea aceasta va fi adoptată și promulgată. Aplicabilitatea ei va fi undeva de la 1 ianuarie anul viitor, dar nu știe nimeni cum se va aplica, cum va arăta grila de salarizare, toate sunt cu poate. Așadar nu există niciun motiv foarte clar care să-i determine pe colegii noștri în acest moment să adopte o altă atitudine”, a precizat Marius Nistor.
Liderii federațiilor sindicale din educație au avut, duminică, negocieri la Guvern, însă au anunțat că nu renunță la forma de protest. ”Concluzia după discuția de astăzi este că greva va continua”, ”greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, declarau liderii sindicali, la finalul discuțiilor de la Palatul Victoria.
Reprezentanţii Guvernului au propus, în întâlnirea cu liderii sindicatelor, stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate. ”Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, transmitea Executivul, într-un comunicat de presă.
Revendicările sindicaliștilor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.