Sindicatele din educație anunță luni dacă încetează greva, după o nouă ofertă a Guvernului. Proiecte: majorări salariale propuse și prime anuale

0

Guvernul a prezentat, duminică, o nouă propunere sindicatelor din educație pentru a încheia greva generală: o majorare medie de 25% a salariilor începând cu data de 1 iunie 2023, o primă anuală de 1.500 lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar şi de 500 de lei pentru cel nedidactic şi o tranșă de 50% din creșterea salarială pe legea salarizării, de la 1 ianuarie 2024. La Palatul Victoria au avut loc negocieri între sindicate și reprezentanții Executivului, la finalul cărora liderii sindicali au anunțat că vor da un răspuns până luni, la ora 10:00. Între timp, Ministerul Educației a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevede creșterea salariilor de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar, de la 1 iunie 2023, cu 1300 de lei brut și a salariilor personalului nedidactic cu 400 de lei brut. De asemenea, a fost publicat un proiect de ordonanță de urgență privind acordarea primelor anuale.

După negocierile de la Guvern, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că sindicatele urmează să primească proiectul actului normativ cu propunerile Guvernului şi în funcţie de conţinutul acestuia vor da un răspuns până luni, la ora 10:00.

Proiectul actului normativ, de la premier am înţeles că va fi pus astăzi în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea, vor cunoaşte conţinutul şi ne vom pronunţa mâine, la ora 10:00. Am cerut acolo ceea ce ştiţi şi dumneavoastră foarte clar. Au fost nişte cerinţe minimale. Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşterile salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024.

Aici răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranşa în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025. Aşa că, este logic să primească colegii noştri proiectul actului normativ şi, în funcţie de conţinutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl vom comunica. Până atunci greva continuă”, a spus Marius Nistor, conform Agerpres.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu a precizat că luni va fi grevă în toate şcolile şi a reiterat oferta Guvernului, respectiv o creştere medie a salariilor de 25%, o primă anuală de 1.500 lei pentru personalul didactic şi de 500 de lei pentru cel nedidactic şi plata de la 1 ianuarie 2024 a 50% din diferenţa dintre salariul din grilă şi cel de la 31 decembrie 2023.

„Mâine este grevă în toate şcolile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaşte. Suplimentar, faţă de ce am obţinut până acum, este vorba de o creştere medie a salariilor începând cu data de 1 iunie de 25%, de asemenea, acea primă anuală, până în 2027, de 1.500 lei pentru personalul didactic şi de 500 de lei, e noutatea, pentru cel nedidactic. Se ştie că ultima ofertă a fost de a acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, 45% din diferenţa dintre salariul din grilă şi salariul la 31 decembrie 2023. Guvernul a venit cu 5 procente suplimentar, adică la 50%”, a explicat Hăncescu.


Postare pe Facebook a liderilor sindicali, duminică, 11 iunie:

”Către Sindicatele afiliate

În data de 11.06.2023 am avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului (prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi și secretarul general Marian Neacșu). La întâlnire a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Federațiile sindicale s-au prezentat la discuții cu delegații extinse formate și din lideri ai sindicatelor teritoriale.

Menționăm că ultima ofertă a Guvernului este:

    • 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
    • 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
    • 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
    • Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În urma discuțiilor de astăzi de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă.”


Două acte normative

La începutul ședinței de Guvern, care a avut loc după negocierile cu sindicatele, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că s-a agreat creşterea valorii sumelor pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar la nivelul de 25%.

În ordonanţa de urgenţă pe care o vom pune astăzi în transparenţă, împreună cu sindicatele am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat că începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% începând cu 1 ianuarie 2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a explicat premierul, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, la finalul ședinței, că vor fi puse în transparenţă două acte normative, unul cu sumele din fonduri europene acordate pentru cariera didactică şi unul care se referă la creşterile salariale.

„La momentul la care vorbim, la nivel tehnic, se discută despre două acte normative: un act normativ care să vizeze acele sume pentru cariera didactică, care vin din fonduri europene – este un act normativ iniţiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – şi un alt act normativ, o altă ordonanţă, care vizează celelalte solicitări, cele cu creşterile salariale. (…) Adică o creştere până la 25% pe medie, pe acelaşi sistem pe care l-am utilizat la OUG 53. Adică, dacă acum pe OUG 53 creşterea era la nivel de… în jur de 20% pe medie, ea va ajunge la 25% – aceasta a fost înţelegerea – şi, sigur, garantarea faptului că pe noua grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar şi că prima tranşă care se va acorda din această creştere va consta în 50% din creştere şi se va acorda de la 1 ianuarie 2024″, a spus Ligia Deca, conform Agerpres.

Proiectul de ordonanță de urgență privind majorările salariale

Duminică după-amiază, Ministerul Educației a publicat pe site proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat. În nota de fundamentare a proiectului, se arată că:

”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

  • personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție;
  • personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare;
  • personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcții, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de aceasta suma, de 400 de lei să beneficieze și aceasta categorie de personal.”

Proiectul de ordonanță de urgență:

În ceea ce privește salariul profesorului debutant și prima tranșă de 50% de la 1 ianuarie 2024, acestea sunt menționate în preambulul proiectului de ordonanță de urgență: ”(…) având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării (…)”

Proiectul de ordonanță de urgență privind acordarea primelor anuale

De asemenea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și a unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic.

Documentul prevede acordarea unei prime de carieră didactică în valoare de 1.500 lei net pentru personalul didactic și auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, precum și pentru cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar precum și pentru personalul didactic auxiliar.

  • ”Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 -2024. Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație”, prevede proiectul.

De asemenea, personalul nedidactic va beneficia de ”o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar”.

  • Plafonul de 500 lei/an școlar este valabil pentru anul școlar 2023-2024. Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul universitar 2026/2027 în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație”, se arată în proiect.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat aici.

Exemple de calcul – majorări salariale

Ministerul Educației a publicat pe Facebook câteva exemple de calcul privind majorările salariale. ”A fost publicată, în consultare, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, prin care se va acorda o creștere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar. Precizăm că suma prevăzută în textul ordonanței asigură, începând cu 1 iunie, o creștere medie, pentru personalul didactic, de peste 25% față de nivelul salariilor din luna mai 2023. Procentual, cele mai mari creșteri sunt pentru debutanți. Mai jos, câteva exemple de calcul”:

Citește și: Ministrul Educației, despre profesorii care au fost în grevă: Nu există niciun fel de sancţiune. Vor fi plătiţi în funcţie de zilele lucrate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.