Discuții la Guvern cu sindicaliștii din educație. Marius Nistor: În momentul de față, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea grevei generale

0
Foto: facebook.com/FSESPIRUHARET

Liderii federațiilor sindicale din educație au avut, miercuri, la Guvern o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai Executivului, în urma anunțului privind declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai. ”În momentul de față, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea acestei acțiuni de protest. Apelez la înțelegerea părinților ca, luni, să țină copiii acasă”, a spus Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”, înainte de discuțiile de la Palatul Victoria.

”Am hotărât intrarea în grevă generală. Colegii noștri au decis acest lucru. Aștept și eu minunea aceea prin care astăzi, la orele 13.00, premierul să aibă curajul unei asumări politice și va duce la îndeplinire toate acele revendicări pe care noi le-am înaintat încă din cursul lunii decembrie. Este la îndemâna domniei sale și a ministrului de Finanțe.

Există o grilă de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației, ea a fost agreată de minister și care stă pe masa ministrului Muncii. În momentul de față, ministrul Muncii, împreună cu Ministerul de Finanțe, împreună cu șefii lor, cei care coordonează activitatea ministerelor în cauză pot să ia acea decizie așteptată de toți colegii noștri”, a spus Marius Nistor.

Întrebat de jurnaliști dacă greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, indiferent de discuțiile de la Guvern de miercuri, liderul sindical a răspuns: ”În momentul de față, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea acestei acțiuni de protest. Și apelez la înțelegerea părinților ca, luni, să țină copiii acasă, pentru că toți colegii noștri care au fost de acord cu declanșarea grevei generale nu vor presta niciun fel activitate.”

Întâlnire cu sindicaliștii la Ministerul Educației

Înainte de discuțiile de la Guvern, Ministerul Educației a transmis un comunicat de presă comun cu sindicatele, în care anunță că, miercuri, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. În comunicatul semnat de ministrul Ligia Deca, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, și președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, se precizează:

”Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.

În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.

Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023. Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.

Între Ministerul Educației și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar există o relație de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România.”


Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment. Lista de revendicări a sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.