Grevă de avertisment în școli, miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Ministrul Educației: „Fac apel la cadrele didactice să supravegheze elevii”

0

Profesorii au făcut miercuri, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment, după cum anunțau liderii sindicali cu o zi în urmă. Aceștia precizau că, în cele două ore, vor înceta ”toate activităţile specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”. ”Nu se va preda absolut nimic”, dar ”copiii vor fi supravegheați”, explica Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut, marți seara, un apel la cadrele didactice să supravegheze elevii în timpul protestului, ”fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată”.

„Eu fac apel la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfăşoare protestul la şcoală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele, pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem nici necazuri familiilor care ştiu că au copiii la şcoală în anumite intervale orare.

Deci fac apel la cadrele didactice, care ştiu că sunt extrem de responsabile şi ţin foarte mult la starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată. Cred că se poate realiza acest lucru şi semnalele noastre sunt că în majoritatea cazurilor lucrurile aşa se vor întâmpla”, a spus Ligia Deca, marți, la Digi 24, conform Agerpres.

În ceea ce privește greva generală a federaţiilor sindicale din învăţământ, anunţată pentru luni, 22 mai, ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în situaţia ca această formă de protest să fie declanşată, menţionând că miercuri va avea o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar.

„Eu încă sper să nu ajungem în situaţia în care această formă de protest, greva generală, să fie declanşată. Noi am avut o întâlnire cu liderii federaţiei sindicale pe 9 mai. Multe lucruri, din păcate, nu ţin de Ministerul Educaţiei. Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar, pentru că avem un proces pe care o să îl demarăm şi anume negocierea contractului colectiv de muncă, unde sunt incluse o serie de chestiuni care ţin de concedii, de facilităţi pentru cadrele didactice, de măsuri de sprijin şi sperăm ca în zilele următoare să aibă loc şi întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe, reprezentanţii Guvernului, care pot să avanseze discuţii şi vizavi de grila salarială, pentru că acolo este chestiunea care doare cel mai tare”, a punctat Liga Deca.

Totodată, ea şi-a exprimat încrederea că există responsabilitate atât din partea federaţiilor sindicale, cât şi din partea Guvernului, „în ideea de a găsi un acord, o soluţie rezonabilă, decentă, pe solicitările cadrelor didactice”.

„Ar fi, din punctul nostru de vedere, un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza, să nu poată da evaluarea naţională, examenul de bacalaureat şi considerăm că mai este mult până acolo, avem în desfăşurare bacalaureatul special. Bacalaureatul special se desfăşoară în condiţii normale, am verificat acest lucru, ne-am asigurat că acest lucru se întâmplă, în ciuda grevei de avertisment ş.a.m.d. Suntem convinşi că nu-şi doreşte nimeni să avem probleme cu finalizarea anului şcolar sau cu examenele naţionale şi vom găsi soluţiile necesare ca să putem preveni orice fel de întrerupere a procesului educaţional”, a spus Ligia Deca.

Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. ”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11.00-13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a precizat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Citește și: Grevă generală în învățământ începând cu data de 22 mai, au anunțat sindicatele din educație. Miercuri, 17 mai, grevă de avertisment

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.