Sală de clasă în aer liber. Una dintre „surprizele” noului an școlar într-o școală din mediul rural – comuna Măgurele, județul Prahova FOTO

0
Școala Gimnazială Măgurele: sală de clasă amenajată în curtea școlii

La școala din comuna Măgurele, județul Prahova, profesorii îi așteaptă pe copii în noul an școlar cu noutăți: o sală de clasă amenajată în curtea școlii, un cabinet de informatică complet renovat și dotat cu laptopuri pentru fiecare elev și table inteligente în toate sălile de clasă. Sunt proiecte realizate în această vară într-o școală din mediul rural în care, spune directorul școlii, în fiecare an se face câte ceva. O școală care se remarcă prin atenția acordată spațiilor pentru a crea un mediu atractiv de învățare: săli de clasă decorate cu mesaje, jocuri și desene în zona exterioară, loc de învățare și relaxare în aer liber, clasă cu fotolii-puf pentru citit și recreere, o bibliotecă cu zonă destinată lecturii și chiar un mini-muzeu etnografic. 

Școala din comuna Măgurele are 359 de elevi și preșcolari și funcționează în trei clădiri: grădinița, școala primară și școala gimnazială. Sala de clasă în aer liber realizată în această vară se află în curtea școlii gimnaziale. Este un spațiu de 60 de metri pătrați, amenajat într-un foișor, cu tablă, cu sistem de sonorizare, mese și bănci din lemn, declară Claudia Iliescu, directorul școlii.

”Ideea a plecat de la dorința de a desfășura activități și într-un altfel de spațiu și să petrecem mai mult timp în mijlocul naturii. Suntem în mediul rural, dar venim la școală și stăm șase ore închiși într-o clădire. În plus, pandemia aceasta parcă ne-a mutilat sufletește și ne-am gândit că amenajarea unui astfel de spațiu va mai stârni bucuria copilului de a veni la școală.

Este o sală de clasă în aer liber amenajată cu susținerea financiară a Consiliului Local și a Primăriei Măgurele. Noi, ca instituție, suntem implicați în mai multe proiecte care pun accentul pe dezvoltarea emoțională a copiilor prin activități în aer liber și ne-a plăcut foarte mult ideea de a învăța altfel, într-o formă mai relaxată, împrumutată de la cei mici, de la învățământul preșcolar, pentru că și acolo, în curtea grădiniței, avem un spațiu de învățare și relaxare. Așa a luat naștere sala de clasă din curtea școlii”, povestește Claudia Iliescu.

În noua clasă – mai spune directorul școlii – vor putea fi organizate activități de educație plastică, de educație socială, orice fel de oră, mai ales la disciplinele în care se pune accentul pe partea practică, pe dezvoltarea creativității și originalității copiilor.

”Chiar eu, ca profesor de istorie, pot să îmi desfășor activitatea acolo fără niciun fel de probleme. Astăzi mă voi întâlni cu colegii mei și aștept sugestii și din partea lor. Cel mai probabil va fi un grafic de utilizare a spațiului, pentru că vom fi tentați cu toții să desfășurăm activitățile acolo, acum când este cald și frumos afară”, precizează Claudia Iliescu.

Sala de clasă în aer liber este doar unul dintre proiectele verii, pentru că, tot în perioada de vacanță, au fost modernizate și două săli de clasă (”se impunea să creăm niște spații mai vesele pentru copii”), cabinetul de informatică a fost renovat și transformat într-un spațiu atractiv, dotat cu laptopuri pentru fiecare copil în parte (”nu am avut așa ceva, până acum lucrau doi copii pe un calculator sau pe un laptop”), iar sălile de clasă au fost dotate cu table inteligente (o parte dintre laptopuri au fost achiziționate de primărie, cealaltă parte și tablele inteligente printr-un proiect derulat de Consiliul Județean).

”Acestea sunt surprizele anului: cele două săli de clasă, cabinetul de informatică și sala de clasă în aer liber. Noi în fiecare an ne propunem să facem ceva și poate de aceea școala noastră arată ca o școală nouă”, mai spune Claudia Iliescu.

Anul trecut, de pildă, la școala primară și la grădiniță au fost reamenajate spațiile exterioare, fiind ”așternut” un covor în care au fost imprimate diferite jocuri și desene, tot cu finanțare de la Consiliul Local. Pe ziduri sunt tot felul de picturi, iar în interiorul școlii există un spațiu special cu fotolii-puf colorate, unde elevii vin în pauze să citească și să se relaxeze.

”Poate sună surprinzător, dar la noi copiii vin și împrumută cărți. Citesc. Anul acesta am făcut achiziție de carte de 9.000 de lei. Cu ocazia Mărțișorului, am organizat o expoziție și banii obținuți din vânzarea mărțișoarelor, 1.000 de lei, i-am investit tot în cărți. Este un spațiu în care copilul efectiv vine, se aruncă într-un puf, citește… Vin profesorii, copiii, stau împreună și discută. Practic este un spațiu în care devenim prieteni cu cărțile”, explică directorul școlii.

În școală, într-o sală de clasă, este amenajat și un muzeu etnografic, un loc al întoarcerii în timp, în vreme ce activitățile extrașcolare sunt desfășurate la clubul de pictură din comună, ”ArtHobby Măgurele”, unde sunt organizate expoziții de desen, cursuri de chitară pentru copii sau de sculptură în lemn. 

”Eu sunt recunoscătoare pentru că avem niște copii minunați în școală, pentru că avem un colectiv de cadre didactice tinere și motivate, dar și o colaborare frumoasă cu primăria. Sincer, noi venim cu ideile și proiectele, dar dacă nu avem finanțare, este greu să le punem în practică. Sunt acolo oameni care au înțeles că cea mai bună investiție sunt copiii și că o școală, mai ales în mediul rural, reprezintă lumina la care ne raportăm cu toții”, mai spune Claudia Iliescu, directorul școlii din Măgurele.

Sursa foto: Arhiva personală prof. Claudia Iliescu

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.