Scenetă anti-bullying, scrisă și jucată de elevi în clasa a V-a: „Ce vi se pare așa amuzant? Nu vedeți cât suferă Paul?” VIDEO

0

„Ce bullying, mă? Acum vorbești și engleză? Ne jucăm și noi puțin cu el.” Este replica unui copil în clipul realizat de elevii clasei a V-a C de la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vişoiu” din Chitila pe tema bullying-ului în școli. El și alți doi colegi îl jignesc pe Paul, râd de el și nu se opresc nici când un al patrulea coleg le spune cât de mult greșesc.

Abia când intervine ”profesoara” cei trei conștientizează ce rău au făcut. Îi cer iertare lui Paul, colegul care i-a luat apărarea devine erou și alături de el sunt eroi și cei care nu au rămas indiferenți. Acesta este scenariul scurtmetrajului ”Și tu poți fi erou”, realizat de elevii clasei a V-a, coordonați de diriginta lor, Felicia Ion, profesoară de Educație Socială.

Clipul a fost realizat în cadrul proiectului ”Școala, o casă a stării de bine”, derulat la nivelul întregii școli, atât la clasele primare, cât și la gimnaziu. Profesoara Felicia Ion le-a lansat această povocare elevilor, de a pune în scenă o poveste anti-bullying. Încântați, ei au venit cu scenariul și au filmat într-o zi de sâmbătă.

”Scenariul a fost scris de Lucas Maronese, elev al clasei a V-a C, ajutat de fratele lui, Robert Maronese, fost elev al școlii. Filmulețul a fost realizat cu ajutorul mamei celor doi copii într-o zi de sâmbătă. Au fost în total vreo zece oră de muncă. Ce au învățat elevii din acest proiect? Au învățat cât de importantă este participarea lor la rezolvarea problemelor care îi privesc, dar și cât de fructuos este parteneriatul școală – familie – comunitate”, spune profesoara.

Clipul în care copiii au fost actori, scenariști…

”Școala, o casă a stării de bine”, desfășurat la școala din Chitila, este un proiect care promovează starea de bine, cu scopul de a crea ”un climat educațional echilibrat, eficient, cu rezultate bune și foarte bune la învățătură și o îmbunătățire a relațiilor de colaborare și cooperare între colegi”, explică Felicia Ion.

”Proiectul este construit în jurul a șase indicatori de bază: conectare, conștientizare, responsabilitate, reziliență, apreciere și viață activă. Se dorește, prin auto-reflecție și muncă în grup, ca elevii să dezvolte un sentiment pozitiv fată de ei înșiși și față de sănătatea și bunăstarea lor fizică, social-emoțională și spirituală”, mai precizează profesoara, care este coordonator de proiecte si programe educative la nivelul școlii.

Printre activitățile derulate în proiect se numără: ”Jocul emoțiilor” – activități de identificare și gestionare a emoțiilor; „Atitudini” – ateliere de conștientizare a efectelor negative ale bullyingului; „Clubul stării de bine”- creații literare, artistice, sportive realizate de elevi cu diferite ocazii în vederea promovării unei culturi a stării de bine; „Ora de dirigenție = ora mea de fericire” – activități de gândire pozitivă, fișe de lucru – „Fii copil cu visul tău!” pentru identificarea și realizarea visurilor etc.

O secvență din filmul copiilor

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.