Ministrul Educației: Activitatea şcolilor nu are legătură cu rata de infectare/ Cei care se îmbolnăvesc trebuie să stea în izolare. Ceilalţi merg la şcoală

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a pledat, miercuri, pentru desfăşurarea activităţii şcolare cu prezenţă fizică, arătând că nici în alte ţări în care se înregistrează o rată crescută a infectărilor cu SARS-CoV-2 nu sunt suspendate cursurile în unităţile de învăţământ, relatează Agerpres.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, unde ministrul a fost întrebat de ce în localităţi precum Bucureşti sau Cluj, cu rată mare de infectare cu virusul SARS-CoV-2, şcolile îşi desfăşoară în continuarea activitatea cu prezenţă fizică.

„Ordinul comun de ministru Educaţie-Sănătate prevede drept criteriu esenţial ponderea paturilor destinate pacienţilor COVID ocupate la nivel judeţean. Nu are legătură cu rata de infectare. Nici alte sisteme de învăţământ din lume nu mai fac legătura cu rata de infectare. Acest lucru a fost decis în urma constatării specificităţii noii variante Omicron, care este mult mai contagioasă, dar care, din fericire, nu generează forme grave de îmbolnăvire, mai ales pentru cei care sunt vaccinaţi sau cei care nu au comorbidităţi. Răspunsul este dat în acord cu Ministerul Sănătăţii, cu care ieri am modificat acest ordin comun de ministru, pentru update, pentru aducerea perioadei de carantină în linie cu reglementările generale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a oferit exemplul Franţei, unde se înregistrează peste 300.000 de infectări zilnice, fără a fi suspendată activitatea cu prezenţă fizică „nici măcar la apariţia unui număr de 7-8-10 cazuri de îmbolnăvire” într-o clasă.

Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare. Ceilalţi merg la şcoală. Copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi mult prea dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor. Apelul pe care îl fac tot timpul este acela al respectării tuturor regulilor sanitare, la administrarea şi raportarea cu responsabilitate a rezultatelor testelor, care se regăsesc în acest moment în toate şcolile şi grădiniţele din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Clasele care trec în online

Ministrul Educației a mai precizat că un număr de 27.000 de elevi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ sunt infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 și a arătat că nu este necesară o revizuire a regulii conform căreia clasele trec în sistem online la apariţia a trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Sorin Cîmpeanu a oferit din nou exemplul Franţei, unde nu se trece în online „nici măcar la apariţia unui număr de şapte, opt sau zece elevi infectaţi” în aceeaşi clasă.

„În România, pe baza unor considerente epidemiologice ce ţin de rata de vaccinare, ce ţin de nivelul de respectare a regulilor, ce ţin de mai mulţi factori, s-a decis că, totuşi, este o măsură necesară, cu atât mai mult cu cât definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri. Deci, conform legislaţiei din România, dacă ai trei cazuri în aceeaşi clasă, pot fi asimilate unui focar şi dacă este un focar este firesc să suspendăm activitatea. Este un lucru pe care l-am agreat împreună cu Misterul Sănătăţii, se păstrează acea regulă”, a explicat ministrul.

El a amintit că ziua de joi este ziua de referinţă privind modul de desfăşurare a cursurilor în săptămâna ce urmează, în funcţie de gradul de ocupare la nivel judeţean a paturilor destinate pacienţilor COVID.

„Ziua de joi este ziua de referinţă din perspectiva numărului de paturi ocupate din paturile destinate pacienţilor cu COVID. Această situaţie este făcută publică de către Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămâna viitoare. Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă vreun judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge, subliniez, la 70%, nu la 75%. Dar aşteptăm ziua de mâine, să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Testele de salivă

În ceea ce privește testele de salivă, ministrul Educației a anunţat că miercuri dimineaţă a fost transmisă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei existente deja în şcoli. Cîmpeanu a evidenţiat că aceste teste de salivă au o precizie de 66%, în condiţiile în care au fost confirmate, prin testare PCR, 2.000 de teste dintr-un total de 3.000.

În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. (…) Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că nu are informaţii despre o posibilă renunţare la utilizarea testelor de salivă, în condiţiile în care testele cu exudat nazal sau faringian au fost utilizate doar în proporţie de 2%.

„Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? (…) Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a spus ministrul.

Citește și: Clasele cu trei cazuri de infectare trec în online pentru o perioadă de 5 zile. Termenul, redus de la 10 zile prin ordin comun. Ce se mai modifică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.