Consiliul Național al Elevilor cere testarea gratuită săptămânală a elevilor și profesorilor nevaccinați, după depășirea pragului de 6 la mie

0

Consiliul Național al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere. 

Solicitarea elevilor vine după decizia luată miercuri de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de a menține școlile deschise și după pragul de 6 la mie.

”Reprezentanţii elevilor susţin menţinerea şcolilor deschise pentru cât mai multă vreme, în condiţii de siguranţă şi protecţie sanitară. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii va fi modificat în sensul eliminării pragului de 6 infectări la mia de locuitori, autorităţile centrale şi locale să asigure un set de măsuri de protecţie pentru elevi şi profesori. Totodată, este necesar ca legislaţia să prevadă faptul că şcolile rămân deschise în format fizic până la carantinarea localităţii, având în vedere că, în aceste situaţii, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.

În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere. De asemenea, solicităm ca Ministerul Sănătăţii să clarifice situaţia testelor noninvazive şi dacă acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experţii în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

În plus, elevii susțin necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în şcoli, dar şi implementarea unor controale periodice ale direcţiilor de sănătate publică şi ale corpurilor de control ale instituţiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar şi să aplice sancţiuni, după caz.

„Auzim tot mai des că şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima. Cu siguranţă că toţi ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autorităţile au datoria de a crea un spaţiu propice desfăşurării cursurilor, un spaţiu în care sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol. Avem nevoie de predictibilitate şi măsuri concrete pentru o educaţie de calitate în vreme de pandemie”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis, miercuri, decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivelul unei clasei sau al unei școli, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

”Aceasta a fost prima etapă. Cea de-a doua etapă este aceea a transpunerii într-o hotărâre CNSU, acest lucru se va întâmpla în cursul zilei de mâine (n.red. – joi), apoi o hotărâre de Guvern care să valideze hotărârea CNSU – pasul 3 și pasul 4 – în urma acestei hotărâri de Guvern, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, fiind abilitate pentru modificarea ordinului comun în vigoare, vor face acest lucru. Toți acești pași – primul s-a întâmplat astăzi, ordinul comun trebuie să fie disponibil vineri pentru că, vineri, elevii, părinții, profesorii știu că este ziua în care se decide scenariul pentru săptămâna următoare”, a precizat, ulterior, ministrul Educației la B1 TV.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here