Valeriu Gheorghiță: Campania de vaccinare în școli nu se va întinde pe toată durata anului şcolar. Ne propunem o lună și jumătate – două luni

0

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică seară, că vaccinarea în școli se va realiza cu ajutorul unor echipe mobile, iar campania va dura o lună și jumătate – două, de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie sau sfârşit de octombrie. Medicul a precizat că în formularul de consimţământ pentru părinți ar urma să fie introdusă o nouă variantă de răspuns.

”Formularul are ca obiectiv să ne ajute pe noi să înțelegem care este intenția de vaccinare pe care părinții o consideră pentru propriii copii, tocmai ca să știm cum să ne gestionăm resursele umane și resursele materiale pentru a asigura procesul de vaccinare în unitățile de învățământ. (…)  Vrem să introducem în acest formular, pe lângă răspunsurile ”Da, doresc să vaccinez copilul” sau ”Nu doresc” şi un alt răspuns: ”Nu sunt încă decis”. Nu trebuie lăsată percepţia că cineva obligă părinţii să îşi vaccineze copiii, în niciun caz. Este strict o evaluare a intenţiei de vaccinare în rândul părinţilor pentru propriii copii”, a spus Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

”Vrem să organizăm în sistemul de învăţământ universitar, în campusurile studenţeşti, centre, cabinete de vaccinare, în cabinetele medicale şi atunci studenţii care sunt cazaţi în căminele studenţeşti pot să se prezinte direct la cabinetul de vaccinare să se vaccineze, iar pentru învăţământul preuniversitar, în şcolile în care nu sunt cabinete medicale care să asigure un minim circuit epidemiologic funcţional, atunci vom asigura vaccinarea cu echipe mobile.

Practic, periodic, săptămânal, chiar mai des sau mai rar, în funcţie de numărul de solicitări, o echipă mobilă – sau mai multe – va merge în şcoală şi va vaccina într-un anumit interval orar, într-una dintre zilele săptămânii, va asigura vaccinarea atât a angajaţilor din unitatea de învăţământ respectivă, a copiilor, a părinţilor sau a bunicilor care vor însoţi minorii respectivi”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, campania de vaccinare în şcoli va dura aproximativ două luni: ”Ar trebui să înceapă din 13 septembrie. Probabil că în prima săptămână vom colecta datele legate de intenţia de vaccinare şi progresiv va demara în unităţile de învăţământ. Aş vrea în schimb să menţionez că acest demers de vaccinare nu se va întinde pe toată durata anului şcolar, el va avea o durată limitată. Ne propunem o lună și jumătate – două luni, undeva de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie sau sfârşit de octombrie, să avem acest sprijin foarte important pentru toate unităţile de învăţământ atât din rural, cât şi din urban.”

Valeriu Gheorghiță a mai arătat că procedura de vaccinare rămâne aceeași: copilul trebuie să fie însoțit de către unul dintre părinți sau de către reprezentantul legal.

”Aici ştim că sunt destul de mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în afara ţării. În acest caz se procedează ca şi în situaţia actuală, părinţii pot să descarce acel consimţământ informat de pe platformă, îl completează, îl trimit aparţinătorilor şi anume bunicii sau cei care au copilul în grijă şi se prezintă cu el la vaccinare. Dar, ne dorim prin acest tip de vaccinare să oferim posibilitatea nu doar copiilor, ci și celor care locuiesc la aceeași adresă. Pentru că altfel un copil care este posibil infectat se întoarce acasă în familie și infectează evident pe cei din familie”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Ministrul Educației: Creșele și grădinițele vor putea rămâne deschise și după depășirea ratei de 6 la mie. În schimb, toți elevii vor intra în online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.