Trei medalii de aur și o medalie de argint pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Chimie 2021

0
Foto: Facebook/ Olimpiada de Chimie 2021

Cei patru elevi români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie 2021 au câștigat trei medalii de aur și una de argint. Aflată la a 53-a ediție, competiția a fost organizată de Japonia în format online. Olimpicii români au susținut proba teoretică miercuri, 28 iulie, într-un amfiteatru al Universității din București.

Rezultatele obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Chimie 2021, anunțate pe pagina de Facebook Olimpiada de Chimie 2021:
  • Raul-Mircea Bodrogean, Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur
  • Tudor Lile, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad – medalie de aur
  • Alexandru Cătălin Dianu, Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur
  • Ștefan Dimitriu, Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov – medalie de argint.

Olimpiada Internațională de Chimie de anul acesta a inclus doar proba teoretică. Coordonator al echipei de cadre didactice care a pregătit lotul românesc este acad. Marius Andruh, care a deținut și rolul de președinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021.

Ce spuneau cei patru olimpici români pentru unibuc.ro, după proba teoretică de miercuri:

Tudor Lile, pentru care chimia este „știința de mijloc dintre fizică și biologie, care cumva face ca amândouă să aibă sens”, afirmă că a devenit pasionat de Chimie de la primele ore pe care le-a făcut în școală. Tudor, pentru care aceasta este a patra olimpiadă internațională de profil, vorbind despre cele cinci ore ale probei propriu-zise de concurs, consideră că, date fiind concentrarea și presiunea, ele „trec foarte repede de fiecare dată. Lumea se sperie când aude de cinci ore, dar când ești acolo și ai de lucru, trec foarte repede. Subiectele au fost dificile, ca de obicei, dar până la urmă, la asta trebuie să ne așteptăm. Nu am venit să primim puncte gratis. Trebuie să luptăm pentru fiecare punct”.

Alexandru Cătălin Dianu, care este deopotrivă pasionat de fizică și de chimie, mărturisește că pentru el studiul chimiei este deja o tradiție de familie, ambii părinți lucrând în domeniu. Vorbind despre emoțiile inerente unei astfel de competiții, el afirmă că „în momentul în care începe proba propriu-zisă emoțiile, foarte mari până atunci, dispar în fața provocării de a rezolva subiectele. Mă simt foarte mândru și sunt foarte bucuros că am reușit să ajung până aici, pentru că e un efort relativ mare. Mă bucur că am reușit să trec prin toate și să mă calific până aici.”

Mircea Raul Bodrogean, pasionat și el de Chimie încă de la primul contact cu aceasta, adică din clasa a VII-a de gimnaziu, mărturisește că dorește să transforme studierea domeniului într-o misiune pentru întreaga viață: „Vreau să continui în domeniu. Aș vrea să combin chimia cu fizică și biologie, să fac ceva un pic mai interdisciplinar, și în principiu m-ar tenta un eventual doctorat după facultate, adică să continui în domeniul academic și în cercetare.”

Ștefan Dimitriu, care de la 1 octombrie 2021 va începe studiile la Facultatea de Chimie a Universității din București, spune că reprezentarea României la nivel internațional reprezintă o onoare, dar că, „totuși, mai importantă în astfel de concursuri este oportunitatea de a mă depăși, de a învăța lucruri noi. Părerea mea este că la un astfel de nivel trebuie să fie o pregătire continuă, nu se poate brusc să mă apuc să lucrez și să știu să rezolv. Trebuie să înțeleg Chimia în ansamblul ei ca să rezolv problemele pe care le propun, pentru că necesită cunoștințe și conexiuni între ramurile Chimiei.” Totodată, și el consideră interdisciplinaritatea ca fiind un element fundamental în cunoaștere și spune că, „deși petrec destul de mult timp studiind Chimia pentru că este în topul preferințelor mele, mereu îmi găsesc timp și pentru a învăța lucruri noi din alte domenii pentru că îmi place foarte mult ideea de diversitate în ceea ce studiez.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.