Olimpiada Internaţională de Chimie 2021. Patru elevi români, în lupta pentru o medalie la competiția organizată online de Japonia

0
Cei patru olimpici români. Sursa foto: Captură TVR 1

Patru tineri au reprezentat România anul acesta la Olimpiada Internaţională de Chimie, organizată de Japonia. Competiția a avut loc online, astfel că elevii din fiecare țară participantă au concurat de acasă pentru o medalie. Mircea-Raul, Alexandru, Ștefan și Tudor au petrecut aproape nouă ore într-un amfiteatru al Universității din București. Din cauza diferenţei de fus orar, elevii au fost nevoiţi să rămână în sală mai mult timp, supravegheaţi de profesori, pentru a nu exista suspiciuni de scurgere a informaţiilor, relatează Știrile TVR.

900 de elevi români s-au înscris iniţial pentru Olimpiada Internaţională de Chimie 2021, însă doar patru au ajuns în faza finală: Mircea-Raul Bodrogean – Liceul Internațional de Informatică București, Alexandru Cătălin Dianu – Liceul Internațional de Informatică București, Ștefan Dimitriu, Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov și Tudor Lile – Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.

Sursa foto: Facebook/ Olimpiada de Chimie 2021

Cei patru se luptă cu elevi din aproape 80 de ţări pentru o medalie. Împrăştiaţi în amfiteatru, Mircea-Raul, Alexandru, Ștefan și Tudor au intrat în sală dimineaţa, la 9 şi au ieşit abia la ora 18:00, relatează Știrile TVR. Cinci ore au fost alocate pentru rezolvarea celor nouă subiecte, dar din cauza diferenţei de fus orar, elevii au fost nevoiţi să mai stea încă patru.

Tudor Lile este unul dintre cei patru olimpici români la Chimie. Are 18 ani, este din Arad şi în primăvară a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie „Mendeleev”, organizată de Rusia, tot online.

Este mult mai puțin stresantă pentru că am dat mare parte din probe de acasă și când ești într-un mediu familiar, cunoscut, nu te mai stresezi, oare cum o să fie. În același timp, clar lipsește interacțiunea cu alte persoane cu care am legat prietenii și încă mai vorbim”, a declarat Tudor, pentru sursa citată.

Pentru Mircea Raul Bodrogean, medaliat cu aur la ediţia din 2019, chimia pare o joacă. ”Pasiunea a început din clasa a VII-a, când începe de altfel și Chimia. Am descoperit că, în timp ce lucram la Chimie, nu simțeam o povară”, a spus Mircea.

Profesorul și academicianul Marius Andruh, coordonatorul profesorilor care au pregătit lotul românesc, a precizat că Olimpiada s-a putut desfășura ”în primul rând datorită interesului elevilor și apoi devotamentului profesorilor”. ”Am avut peste 120 de profesori implicați, dar și suportul extrem de prețios al Universității din București”, a declarat Marius Andruh.

Elevii vor afla duminică rezultatele obținute la Olimpiada Internaţională de Chimie 2021.

Citește și: Elevii români au câștigat locul I la Campionatul Internațional de Robotică 2021 din Statele Unite: ”Am promis, ne-am ținut de cuvânt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.