Ministrul Educației: Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează. DSP are în atenţie, cu prioritate, situația de la Şcoala nr.28

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, după ce un angajat al unei școli din București a fost depistat cu noua tulpină a coronavirusului, iar contacți ai acestuia au fost testați pozitiv, că interesul pentru deschiderea şcolilor se păstrează. Ministrul a arătat că specialiștii ”au în atenție” situația ”îngrijorătoare” de la școala bucureșteană și se așteaptă rezultatele secvențierii genomice. Persoana depistată cu noua tulpină lucrează la Școala Gimnazială nr. 28 din sectorul 2 al Capitalei și face parte din personalul nedidactic.

„Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie anunţată deja pentru data de 2 februarie. Repet, interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei îndreptăţiţi cu competenţe în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”, a spus Sorin Cîmpeanu, duminică, într-o intervenţie la postul Digi 24, citat de Agerpres.

Ministrul Educației a precizat că scenariile de începere a şcolii exclud sistemul hibrid, care s-a dovedit ineficient.

„Scenariile anunţate exclud această posibilitate de derulare a scenariului hibrid. Acesta s-a dovedit a fi ineficient din perspectivă educaţională. Scenariile anunţate rămân aceleaşi, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a mai spus ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte posibilul focar cu noua tulpină de coronavirus de la Şcoala Gimnazială nr. 28 din sectorul 2 al Capitalei, Sorin Cîmpeanu a afirmat că s-a decis deja închiderea şcolii şi se aşteaptă răspunsul pentru a vedea dacă se confirmă.

„Nu știm dacă vreunul dintre angajați este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați, celelalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație care este fără doar și poate îngrijorătoare. Sunt convins că se va întâlni și grupul tehnico-științific din CNCSU.

S-a luat deja decizia închiderii şcolii, iar partea de secvenţiere genomică, pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină, durează câteva zile, aproape o săptămână. Vom avea atunci acel răspuns. Până atunci, Direcţia de Sănătate Publică are în atenţie, cu prioritate, această situaţie din Şcoala Gimnazială nr. 28 din Sectorul 2″, a explicat Cîmpeanu.

Nouă persoane au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, acestea fiind contacţi ai unui pacient care lucrează la o şcoală din Bucureşti confirmat cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, a informat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat decizia ca şcoala să fie închisă, iar luni se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare.

Citește și: Unul dintre pacienții infectați cu noua tulpină SARS-CoV-2 lucrează la o școală din București. Nouă contacți ai acestuia, testați pozitiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.