Monica Anisie: Acea declarație pe proprie răspundere conține niște informații generale. Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, joi seară, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o semneze la începerea școlii, cuprinsă în proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, este ”necesară pentru că și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”.

”De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale. Deci, nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomatologia… Acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul.

Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe proprie răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul Penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă <după cum cunosc> sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că, din start, este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală.

În toată această perioadă, m-am consultat și cu părinți, m-am consultat și cu profesori și cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu ca părinte trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a spus Monica Anisie, la emisiunea ”Tema Zilei” de la TVR1.

Întrebată despre copiii care provin din familii cu membri ce se încadrează în grupele de risc, Monica Anisie a arătat că tocmai ”de aceea este necesară” acea declarație pe propria răspundere”: ”Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor familiei. (…) Dacă vă amintiți în perioada în care am luat decizia să revenim la școală pentru acele ore de pregătire pentru examenele naționale, am lăsat părintele să decidă asupra revenirii la școală după momentul în care a evaluat acea situație din familie, în așa fel încât să nu existe niciun risc al îmbolnăvirilor.

Acum, părintele la fel trebuie să facă, să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online.”

Proiectul de ordin prin care sunt stabilite măsurile pentru începerea noului an școlar a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi este în dezbatere publică. Acesta conține o declarație pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o semneze și să o aducă în prima zi de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here