Consiliul Național al Elevilor, despre măsurile în școli: Draftul propus de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune semnificative

0

Consiliul Național al Elevilor consideră că proiectul publicat de Ministerul Sănătății privind măsurile pentru începerea școlii prezintă ”lacune semnificative”, în ciuda faptului că aceste norme se află în proces de elaborare de peste trei luni. Elevii fac referire, între altele, la decizia privind aplicarea scenariilor în fiecare școală, considerând că ”data de 10 septembrie (prevăzută în proiectul de act normativ) este mult prea apropiată de prima zi de şcoală, fapt care va scădea dramatic capacitatea fiecărei unităţi de învăţământ de a se pregăti pentru începerea anului şcolar”.

Din acest motiv, propunem ca această decizie să fie luată până pe data de 8 septembrie, pentru a oferi şcolilor timpul necesar de pregătire”, arată Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Elevii spun că, după trei luni de „analiză”, Guvernul este ”tot nepregătit” și au o serie de observații la propunerea de act normativ:

  • ”Cu toate că, în conformitate cu prevederile actului normativ aflat în dezbatere publică, autorităţile publice locale au datoria de a asigura resursele materiale şi financiare necesare începerii anului şcolar, nu putem trece cu vederea faptul că acestea nu au un rol decizional în procesul de suspendare/reluare a cursurilor, fapt care poate periclita coerenţa şi fezabilitatea măsurilor luate la nivel local.
  • Deşi recomandările de la nivel naţional şi mondial prevedeau, până la acest moment, distanţarea fizică de minimum 1,5 metri între persoane, în cazul revenirii la cursuri, aceasta se restrânge la 1 metru. Acest aspect denotă lipsa de consecvenţă din deciziile autorităţilor, întrucât nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcţie de infrastructură, ci invers.
  • În proiectul de act normativ este specificat faptul că materialele igienico-sanitare trebuie asigurate de către autorităţile publice locale. De asemenea, în cazul în care distanţarea de 1 metru nu poate fi respectată, normele prevăd montarea unor separatoare de plexiglas. Considerăm că e imperios ca autorităţile să aibă în vedere următoarele aspecte:
    • în primul rând, achiziţionarea unui număr atât de mare de panouri, cât şi a materialelor igienico-sanitare necesită o resursă financiară semnificativă, de care multe autorităţi locale nu dispun la momentul de faţă;
    • în al doilea rând, procesul de achiziţie publică pentru acestea este unul de durată, chiar dacă este realizat în regim de urgenţă;
    • în ultimul rând, montarea efectivă a panourilor în sălile de clasă necesită atât resursă umană, cât şi resurse de timp, ţinând cont de numărul de elevi ce se vor întoarce în şcoli începând cu 14 septembrie.
  • În ceea ce priveşte decizia luată de CJSU/CMBSU, privind încadrarea şcolilor în unul dintre cele 3 scenarii, considerăm că data de 10 septembrie (prevăzută în proiectul de act normativ) este mult prea apropiată de prima zi de şcoală, fapt care va scădea dramatic capacitatea fiecărei unităţi de învăţământ de a se pregăti pentru începerea anului şcolar. Din acest motiv, propunem ca această decizie să fie luată până pe data de 8 septembrie, pentru a oferi şcolilor timpul necesar de pregătire.
  • În actul normativ apare, în repetate rânduri, sintagma „învăţământ la distanţă”, însă nu sunt specificate şi mijloacele prin care se va organiza această formă de învăţământ.”

„În al 12-lea ceas, Guvernul României a publicat normele privind începerea anului şcolar. După 3 luni de „analiză”, tot ce avem este un proiect de act normativ cu mari lacune, care aruncă, de fapt, întreaga responsabilitate către actorii de la nivel local, fără un set clar de indicaţii asumate la nivel guvernamental.

La momentul de faţă, constatăm că decidenţii de la nivel central sunt nepregătiţi pentru deschiderea anului şcolar, din toate punctele de vedere. Toate deciziile privind începerea cursurilor, prevăzute în cadrul proiectului de act normativ, se iau cu 4-5 zile înainte de data de 14 septembrie, un interval de timp care nu permite pregătirea, de către fiecare şcoală, a măsurilor sanitare necesare. Anul şcolar nu poate începe aşa!”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit comunicatului preluat de Agerpres.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.