Ce măsuri ar trebui luate în școli odată cu revenirea elevilor la cursuri. Răspunsul unui expert în politici de sănătate publică

0

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat, la Digi 24, ce măsuri ar trebui luate în unitățile de învățământ la revenirea elevilor la cursuri pentru a se preveni îmbolnăvirile. Ioana Stăncel spune că, în primul rând, trebuie evitată aglomerarea de copii în clase și în școală, iar pentru aceasta va fi nevoie să se realizeze ”spațierea și decalarea programelor de învățământ”. O altă măsură ar fi purtarea de măști de protecție atât de către elevi, cât și de către personalul de învățământ, dar și dotarea școlilor cu produse de igienă, deși ”o problemă veche” a școlilor din România este lipsa accesului la apă curentă.

Expertul în sănătate publică a enumerat, într-o intervenție la postul de televiziune, măsurile pe care școlile trebuie să le ia astfel încât elevii să se întoarcă în siguranță la cursuri.

”Pentru școală, trebuie să ne asigurăm că nu avem aglomerări de copii în aceeași clasă, că nu avem simultan în școală grupuri de copii foarte mari și atunci vom face spațierea și decalarea programelor de învățământ. Aranjarea băncilor în clasă va fi de așa natură încât fluxul aerian, respirația să fie unidirecțională.

Accesul în școală și circuitele în școală să poată fi unidirecționale, să existe acel triaj epidemiologic cel puțin săptămânal, dacă nu zilnic, să existe componenta de educație de sănătate atât pentru cadrele didactice, pentru personalul auxiliar care să știe cum să se poată face o dezinfecție și o curățenie riguroasă la nivelul școlii, dar mai ales să existe aceste ore de educație pentru sănătate împreună cu elevii, adaptate nivelului lor intelectual pentru fiecare grupă de vârstă, eventual cu aplicații practice, să învețe cum să se dezinfecteze, să înțeleagă unde sunt riscuri, unde nu sunt riscuri, să nu existe stigmatizare între cei care se vor îmbolnăvi și  nu se vor îmbolnăvi și, în același timp, să existe logistica pentru această prevenție.

Să existe măști disponibile pentru personalul de învățământ și pentru copii, să existe dezinfectanți și, nu în ultimul rând, o problemă veche a instituțiilor publice și a școlilor din România, să aibă acces la apă curentă. Noi nu avem apă curentă pentru igiena de bază. Dacă nu avem apă curentă, nu putem să ne gândim la o igienă riguroasă pentru acei copii care nu au nici măcar apă curentă și toaletă în școală”, a spus Ioana Stăncel (foto).

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.