Mate pentru toți: Lecții video, predate de un profesor care a început Școala de acasă cu „Forrest Gump” și probleme de logică VIDEO

2
Foto: Captură video

Profesorul Ovidiu Bădescu predă matematica pe Youtube. ”Mate pentru toți” este un canal unde profesorul din Reșița postează lecții pentru liceeni, inclusiv unele dedicate pregătirii pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta. Orice elev din țară poate urmări lecțiile video pe care profesorul le-a început de luni, în care explică teoria și rezolvă probleme. Cu elevii săi de la Colegiul Național „Traian Lalescu”, Ovidiu Bădescu are sesiuni video zilnice, însă, pentru ei, școala de acasă a început un pic altfel: cu probleme de logică și vizionare de filme pe care le-au discutat mai apoi cu profesorul lor.

Forrest Gump, Pianistul, A Beautiful Mind și Good Will Hunting sunt filmele cu care elevii profesorului Ovidiu Bădescu au început, săptămâna trecută, Școala de acasă.

”În fiecare zi, le-am dat câte un film la care să se uite și seara îl discutam pe WhatsApp. Au mai avut și probleme de logică pentru că scopul meu era să le dau o preocupare, să iasă din starea în care sunt și să folosească în mod util timpul pe care îl aveau, fără a face neapărat materia de școală. Dându-mi însă seama că această perioadă se prelungește, am pornit cu Zoom-ul”, povestește Ovidiu Bădescu, profesor SuperTeach și formator în ”Mentalitate deschisă”.

Matematica online a început astfel de luni, chiar dacă, până atunci, profesorul le-a mai dat de lucru elevilor pe WhatsApp sau pe grupul de Facebook, aceștia având la îndemână inclusiv lecțiile și testele postate de profesor pe site-ul personal.

”Din punctul meu de vedere, Zoom-ul este foarte practic: pot să interacționez cu elevii, iar varianta pe care eu o folosesc nu este cea în care scriu pe calculator. Efectiv, îmi scriu pe tablă înainte toată lecția pe care o am de predat sau scriu în momentul respectiv și filmez cu telefonul. Ei văd pe calculator exact ceea ce eu scriu și când cineva are o întrebare, pornește microfonul…”, explică Ovidiu Bădescu.

Întâlnirile live au loc zilnic, între orele 12.00 și 14.00, cu toate clasele, de la a IX-a până la a XII-a. Practic sunt 30 de minute petrecute de profesor cu fiecare clasă, ”mai mult nici nu este eficient”.

Stau cu ei 30 de minute, în care 20 de minute facem Mate și 10 minute povestim. O elevă din clasa a IX-a spunea, la un moment dat, că este mult mai tare decât la școală. Am întrebat-o de ce. <Pot să stau în pijama, să fac mate și să vă văd.> Din punctul acesta de vedere, este mai practic. Chiar și mie îmi plac aceste conferințe. De multe ori mă prinde atât de mult, încât ajunge să mi se întrerupă conferința”, spune profesorul.

Zilnic, elevii primesc teme în Google Classroom și au termene de predare, aplicația fiind de altfel folosită de toți profesorii liceului din Reșița. Însă, profesorul de matematică și-a dat seama că nu este suficient ceea ce face cu elevii săi și a decis să realizeze și lecții video.

A început tot luni și încarcă filmulețele pe canalul său de Youtube, ”Mate pentru toți”, acestea putând fi accesate de orice elev din țară. ”Acolo pun în fiecare zi câte o lecție. Inițial, am vrut ca pe acest canal să încarc probleme de logică, pentru că îmi place să le dezvolt elevilor gândirea. Dar acum ei au nevoie de altceva”, precizează Ovidiu Bădescu.

Astfel, după cele patru lecții din Zoom, profesorul alege una pe care elevii nu au înțeles-o așa cum trebuie și, în fața camerei de filmat, o predă la tablă.

După ce termin conferința, explic la tablă ce n-au înțeles. Visul meu de acum 4 ani – dar nu s-a îndeplinit, o să se îndeplinească – este ca eu să stau în fața unei clase, să scriu pe tabletă grafică și să proiecteze în față exact ceea ce eu scriu, în timp real. Pentru că, în momentul în care eu scriu, mă pot uita la elevi și pot vedea exact reacțiile lor în momentul acela. Nu eu stau cu spatele, le scriu și ei n-au habar…”, mărturisește profesorul.

Lecțiile video de Matematică au în jur de 10 minute, iar profesorul spune că mai mult nici nu trebuie pentru că elevii s-ar plictisi și nu s-ar mai uita. De obicei, Teorema cosinusului, relația lui Stewart și lungimea medianei, explică Ovidiu Bădescu, le predă într-o oră, însă pe Youtube le-a împărțit în trei videoclipuri, tocmai ca elevii să le urmărească până la capăt.

Ideea de a posta lecțiile pe net a primit feedback pozitiv din partea elevilor pentru că ei ”văd încă o dată, cu alte exemple, ceea ce nu au înțeles”: ”E ca și cum le-aș preda de două ori lecția respectivă, doar că în moduri diferite.”

Pe același canal, profesorul oferă și lecții de pregătire pentru examenul de Bacalaureat și ne dă un exemplu: ”Am luat o problemă de la BAC unde elevii întâmpină de obicei greutăți și am spus hai să vedem cum o gândim: avem nevoie de teoria asta, le explic teoria, rezolv problema și le dau o temă. Abordarea este alta decât atunci când predau la prima vedere”.

Ovidiu Bădescu și-a propus ca în fiecare zi să posteze un tip de problemă pentru BAC și își dorește ca lecțiile sale să îi ajute pe toți cei care urmează să susțină examenul. ”Poate oricine să urmărească aceste lecții video, la fel și ceea ce postez pe site. Ce cred eu și susțin în această perioadă: <Hai să trăim într-o lume în care să ne ajutăm unii pe alții!>”, conchide profesorul din Reșița.

Citește și:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.