Cum mutăm școala acasă? Ghid Aspire Teachers: Instrumente și resurse gratuite pe care profesorii le pot folosi pentru a organiza lecțiile online

0
Foto: aspireteachers.ro

Aspire Teachers a publicat, zilele trecute, pe site-ul organizației, un ghid cu instrumente și resurse educaționale gratuite pe care profesorii le pot folosi pentru a organiza lecțiile online. Materialul a fost realizat în urma unei întâlniri pe care au avut-o, sâmbăta trecută, peste 180 de profesori, în care s-a făcut un schimb de idei despre cum pot fi desfășurate lecțiile online în această perioadă.

Profesorii s-au reunit, la inițiativa prof.Carmina Vakulovski, pe platforma Zoom unde au împărtășit cele mai eficiente instrumente de predare online, interacțiune live și colaborare între profesori și elevi, astfel încât școala să fie mutată acasă.

În urma discuțiilor, au fost creionate o serie de soluții și recomandări pe care Aspire Teachers le-a cuprins într-un articol, din care vă prezentăm mai multe fragmente:

Cum ne organizăm clasele?

Cel mai popular instrument de colaborare online cu aplicații care acoperă toate nevoile de comunicare și colaborare online este Google. Pentru a accesa gratuit Suita Google for Education, este nevoie ca școala să aibă un domeniu și să se înregistreze cu un cont G Suite for Education.

Cum putem ține lecții online?

Pentru a crea un mediu de învățare cât mai aproape de o clasă reală, aveți nevoie de trei tipuri de resurse:

  1. O platformă de interacțiune în timp real, cu video și text, cu elevii. Mai jos, explicăm pas cu pas cele mai eficiente platforme pe care le folosesc deja profesorii – Zoom și Google Meet (cu sugestii de alternative unde procesul de a crea o întâlnire online e similar și accesul e gratuit).
  2. Aplicații sau platforme de colaborare online, care facilitează schimbul de documente, teste sau teme pentru acasă, între profesori și elevi și înregistrează o evidență a acestora, care permite și feedback din partea profesorului. Aici recomandăm Google Classroom și alternative folosite de profesori, precum Edmodo, EasyClass și ClassDojo.
  3. Resurse și aplicații de învățare pe care le poate crea profesorul sau resurse deja existente sub formă de prezentări, lecții, fișe, imagini și clipuri pe care le putem folosi atât în timpul lecțiilor live, cât și ca teme de lucru pentru acasă. Aici lista e mai lungă și include aplicații precum ASQ, Kahoot, Quizziz, Wordwall, Padlet, Twinkl sau Digitaliada, precum și surse de inspirație pentru filme, teme și studiu individual.

Soluții pentru interacțiunea în timp real

  • ZOOM. Zoom este una dintre cele mai folosite platforme de întâlniri video care de curând a eliminat limita de 40 de minute per întâlnire pentru conturile gratuite create în țările afectate de Coronavirus. Ea permite crearea gratuită a unor întâlniri online (meetings) unde puteți invita până la 100 de participanți prin intermediul unui link.  Alternativ, aplicația Webex de la Cisco, care are aceleași funcționalități, poate fi folosită gratuit pentru întâlniri fără limită de durată până la 100 de participanți.
  • Google Meet. Aceasta este o aplicație din suita Google (for Education sau Enterprise) pe care o puteți accesa doar dacă aveți un cont de organizație (școală sau companie, de tip @educred.ro sau @scoalagalati.ro etc.). Meet este aplicația Google similară cu Skype de la Microsoft – o platformă de comunicare instant prin video și chat, unde puteți crea un link de întâlnire, iar participanții trebuie doar să-l acceseze, fără să aibă vreun cont, pentru a putea intra în sesiunea online. Meet acceptă până la 100 participanți gratuit și oferă aceleași opțiuni ca și întâlnirea de pe Zoom: comunicare cu participanții cu video, microfon și prin chat, partajarea ecranului, activarea modului silențios pentru anumiți participanți, împărtășirea de alte link-uri prin chat.

Aplicații sau platforme de colaborare online

Dincolo de întâlnirea live, veți dori să oferiți elevilor materiale extra, teme pentru acasă și să le urmăriți progresul. Printre recomandările de platforme care permit colaborarea între profesori și elevi, dincolo de ore, se numără Google Classroom, Edmodo, ClassDojo sau EasyClass.  

  • Google Classroom. Acest serviciu este inclus în Google Suite for Education, pentru care orice școală se poate înscrie gratuit. Dacă școala dumneavoastră nu are această opțiune, puteți folosi Google Classroom și de pe contul Gmail personal. Puteți stabili o nouă clasă unde să postați anunțuri, să împărtășiți teme sau materiale, să publicați teste sau chestionare, urmând pas cu pas instrucțiunile pe care le găsiți în animațiile video de pe platforma creată de Google special pentru profesori: Teacher Center. Dacă alegeți opțiunea de a folosi Classroom de pe contul personal, și elevii vor avea nevoie de conturi Google pentru a putea accesa clasa online. Temele sunt ușor de postat și se particularizează prin titlu, o descriere și un termen limită. În plus, se pot atașa fișiere precum: imagini, ghiduri sau filmulețe de pe YouTube. Profesorul poate evalua ulterior temele, poate pune note și adăuga comentarii pentru fiecare elev.
  • Edmodo. Este o alternativă la Google Classroom prin care puteți colabora online cu elevii, postând anunțuri, teme și alte resurse.
  • EasyClass. Platforma EasyClass e un LMS (Learning Management System) care permite crearea unor clase virtuale unde pot stoca materiale online, pot gestiona sarcini, teme și pot monitoriza progresul și oferi feedback fiecărui participant online.
  • ClassDojo. O altă variantă gratuită de a crea o clasă online, de a nota elevii și a comunica online cu elevii este ClassDojo.

Resurse și aplicații de învățare

Teste și exerciții

  • ASQ (Another Smart Question) este o soluție de evaluare creată de soții Cătălin și Ana Ungureanu, pe care elevii o pot folosi independent, pentru a aprofunda și a lucra individual teste și exerciții create în prealabil de profesor. Acesta poate adăuga clipuri video cu explicații, exerciții și teste pentru orice materie și poate urmări rezultatele fiecărui elev direct din aplicație. Profesoara de matematică Ana Ungureanu a explicat pe scurt cum poate folosi un profesor aplicația pentru clasa sa. Partea bună este că odată înscrisă o clasă de la o anumită școală, orice profesor poate asigna exerciții și teste aceleiași clase, fără a mai introduce elevii încă o dată.
  • Quiz-uri prin Kahoot pentru verificarea cunoștințelor și feedback: aceasta este o platformă gratuită folosită de milioane de profesori din întreaga lume cu ajutorul căreia puteți crea teste interactive, în care elevii răspund într-un timp limită, folosind un dispozitiv mobil. Odată creat un test, veți putea trimite un cod de acces (PIN) elevilor care îl pot accesa din aplicația Kahoot instalată pe mobil sau pe site-ul Kahoot. Rezultatele răspunsurilor apar la finalul testului, pe un ecran vizibil tuturor. Vă recomandăm să îl folosiți doar ca instrument de verificare a cunoștințelor sau feedback pentru a vedea ce au înțeles, cât de implicați au fost și cum se simt elevii.
  • Alternative de aplicații pentru quiz-uri online sunt și Quizizz și Kidibot.ro (pentru aceasta, elevii au nevoie de email).
  • Prezentare interactivă cu sondaje de opinie prin Mentimeter: aceasta este o soluție utilă pe care o puteți folosi în cadrul unei prezentări pe Zoom sau Google Meet, când vă partajați ecranul. Cu un cont gratuit pe Mentimeter, puteți crea prezentări interactive, la care să adăugați întrebări cu răspuns închis. Spre exemplu, când introduceți o temă nouă sau vreți să măsurați pe parcursul lecției cât de multe au înțeles elevii, puteți include o întrebare cu mai multe variante de răspuns dintre care doar una este corectă, iar rezultatele vă apar imediat pe ecran. În funcție de acest feedback, puteți corecta informații care au rămas neclare și îndrepta procesul de învățare. Odată ce creați un sondaj, un Wordcloud (norișor de cuvinte creat automat pe baza cuvintelor introduse de elevi), sau un test cu variante de răspuns, se va crea automat un cod pe care participanții îl pot introduce accesând menti.com pentru a putea oferi răspunsul. Contul gratuit permite maxim 2 întrebări pe prezentare, dar puteți creat prezentări nelimitate pentru audiențe nelimitate.

Aplicații și jocuri

  • Open Board: pe lângă întâlnirea online, când partajați ecranul, dacă vreți să creați o tablă interactivă pe care să puteți nota în timp ce prezentați, vă recomandăm aplicația Open Board. O puteți descărca gratuit și vă puteți înregistra cu un cont de unde puteți încărca documente precum pdf-uri sau imagini pe care să le expuneți pe ecran, în timpul întâlnirii online și pe care puteți face adnotări în timp real, ca și cum ați folosi o tablă interactivă.
  • Padlet: o platformă de colaborare online, unde puteți crea împreună cu elevii table cu post-it-uri virtuale, imagini, link-uri și documente. Înregistrându-vă cu un email, gratuit, puteți folosi o “tablă” virtuală pe care o puteți împărtăși cu orice elev sau profesor, printr-un link unic, unde fiecare poate contribui (de pe mobil sau laptop) și toți pot vedea contribuțiile celorlalți. Puteți folosi aplicația pentru sesiuni de brainstorming, pentru a aduna lucrările elevilor și a le oferi feedback individual, pentru a le urmări progresul sau pentru a colecta, ca într-un jurnal al clasei, ce au învățat lucrând acasă, ce îi inspiră, ce vor să învețe etc.
  • Wordwall: o aplicație unde profesorii pot crea, cu un cont gratuit, joculețe simple de potrivire a cuvintelor, puzzle-uri, quiz-uri și mai multe tipuri de aplicații care susțin învățarea

Resurse și lecții gata de accesat

  • Resurse gratuite pentru învățământul preșcolar și primar pe Twinkl România (planificări, prezentări, activități descrise pas cu pas, fișe etc.): ca urmare a închiderii școlilor, Twinkl România oferă o lună de abonament Ultimate gratuit, accesând oferta cu codul ROUTWINKLHELPS.
  • Digitaliada cu resurse pentru învățământul primar și gimnazial: proiectul susținut de Fundația Orange a adunat și premiat sute de materiale – lecții, teste, planificări și prezentări create de profesori din toată țara pe care le puteți descărca direct, selectând disciplina, clasa sau nivelul de dificultate.
  • Îndreptar digital – un program gratuit creat de Asociația TechSoup pentru învățători care vor să își ajute elevii să transforme folosirea aplicațiilor digitale mobile în oportunități de învățare, cu resurse exerciții azate pe utilizarea unor aplicații mobile gratuite.
  • Lecții video pentru clasele VIII și XII: Teleșcoala debutează luni, 16 martie, cu 40+ de profesori voluntari care vor ține lecții televizate pentru elevii care se pregătesc de Evaluarea Națională și Bacalaureat, de la ora 9 dimineața pe TVR 2, pe TVR+ și pe canalul de YouTube.com al TVR.

Articolul integral, în care veți regăsi tutoriale și exemple privind modul în care  profesorii organizează viața școlară online, îl puteți citi AICI.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.