Elevii din București și Constanța, critici la adresa parlamentarilor PNL care au votat pentru menținerea “ordonanței abandonului școlar”

0

Asociațiile de elevi din Constanța și București-Ilfov îi acuză pe parlamentarii PNL că, prin votul acordat în favoarea adoptării OUG 51/2019 la comisia de specialitate, au pus ”în pericol dreptul elevilor la transport decontat” și solicită liderului liberal, Ludovic Orban, să ia ”toate măsurile necesare în vederea încetării jocului cu viitorul a sute de mii de elevi”. Elevii spun că ordonanța a primit aviz negativ, dar se declară ”profund dezamăgiți” de votul liberalilor împotriva abrogării, care au arătat în acest fel că ”educația nu reprezintă o prioritate națională din punctul lor de vedere”.

Elevii spun că, la ședința de marți a Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaților a României, liberalii au votat pentru menținerea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, deși ”cei aflați în fruntea partidului declară vehement că PNL susține respingerea ordonanței și își dorește binele copiilor”.

”Această “ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei”, susțin reprezentanții celor două asociații.

Elevii solicită încă o dată respingerea în Parlament a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 și îi ”somează pe cei aflați în fruntea Partidului Național Liberal, pe președintele Ludovic Orban, dar și pe membrii celorlalte partide politice, să ia act de acțiunile reprezentanților lor în forurile decizionale și să îi sancționeze pe cei ale căror măsuri nu sunt luate spre binele și siguranța tuturor copiilor, cei ce reprezintă viitorul țării”.

Comunicatul integral al celor două asociații:

”Interesele proprii și cele ale baronilor locali, mai presus de siguranța copiilor pentru parlamentarii Partidului Național Liberal!

Parlamentarii PNL au votat pentru adoptarea OUG 51/2019, punând încă o dată în pericol dreptul elevilor la transport decontat, în ciuda nenumăratelor probleme evidențiate de-a lungul timpului și a faptului că Președintele României Klaus Werner Iohannis menționează des în discursurile politice și în spațiul public programul său – România Educată. Asociațiile de elevi din Constanța și București și Ilfov solicită public lui Ludovic Orban să ia toate măsurile necesare, ca președinte al Partidului Național Liberal, în vederea încetării jocului cu viitorul a sute de mii de elevi.

România Educată, unul dintre principalele proiecte dezbătute, în special în perioada electorală, pare a fi menit să aducă o schimbare în modul de organizare și funcționare al sistemului de învățământ românesc, dar, în realitate, proiectul reprezintă doar o modalitate de promovare a unei agende în domeniul educației lipsită în fapt de vreun efect concret. Cei din Partidul Național Liberal (PNL), inițiatorii proiectului, pun propriile interese și interesele baronilor locali, mai presus de educația copiilor și posibilitatea lor de a putea merge la școală.

Marți, 18 februarie a.c, în cadrul ședinței Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaților a României, a fost dezbătută Ordonanța de Urgență nr. 51/2019, ordonanță intrată în vigoare începând cu vara anului trecut, ce a înrăutățit problema transportului județean al elevilor, punând viitorul a sute de mii de copii în pericol.
Ședința nu a fost totuși lipsită de surprize, iar, de data asta, acestea au venit din partea reprezentanților Partidului Național Liberal (PNL), anume Dănuţ Bica, Virgil-Daniel Popescu, Ovidiu-Ioan Sitterli, Sorin-Ioan Bumb și Ion Ștefan. Aceștia au votat pentru menținerea “ordonanței abandonului școlar”, deși cei aflați în fruntea partidului declară vehement că PNL susține respingerea ordonanței și își dorește binele copiilor.

Această “ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei.

Astfel, elevii care își doresc să poată avea parte de educație, să se poată dezvolta, sunt nevoiți să achite sume enorme pentru abonamentul la transport, iar atunci când familiile lor abia își pot asigura traiul de pe-o zi pe alta, acești copii ajung, nu de puține ori, să abandoneze școala pentru că nu își pot permite sa plătească transportul până la unitatea de învățământ.

În plus, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, a dispărut obligația operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate, ceea ce a lăsat mii de sate izolate de civilizație și zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport. În acest moment, autostopul a rămas unica soluție pentru a putea ajunge la școală a unor elevi care, din pricina guvernanților, își pun zi de zi viața în pericol.

Astfel, Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Elevilor din București și Ilfov solicită încă o dată public respingerea în Parlament a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, în vederea prevenirii creșterii ratei abandonului școlar, deja ajunsă la cote alarmante. De asemenea, îi somăm pe cei aflați în fruntea Partidului Național Liberal, pe președintele Ludovic Orban, dar și pe membrii celorlalte partide politice, să ia act de acțiunile reprezentanților lor în forurile decizionale și să îi sancționeze pe cei ale căror măsuri nu sunt luate spre binele și siguranța tuturor copiilor, cei ce reprezintă viitorul țării.

“OUG 51, ordonanță ce pune în pericol accesul la educație, a primit astăzi, aviz negativ în cadrul ședinței Comisiei de industrii și servicii a Camerei Deputaților, o mică victorie comparativ cu multele dezamăgiri ce ne stau în calea rezolvării acestei probleme. Participând la ședință am observat că majoritatea membrilor au înțeles efectele dezastruoase ale acestei ordonanțe asupra beneficiarilor primari ai sistemului educațional, însă sunt profund dezamăgită de votul împotriva abrogării a celor 5 membri ai comisiei care au arătat faptul că educația nu reprezintă o prioritate națională din punctul lor de vedere. Cu toții ne lăudăm că tinerii care stau acum în băncile școlilor reprezintă viitorul, însă ce vom face în legătură cu rata de abandon școlar extrem de crescută? Ne dorim o “Românie educată”, așa cum afirmă cei în cauză, însă oare vom pune cândva educația, și implicit elevii, pe primul loc?”- Ana-Maria Groza, vicepreședinte al Asociației Elevilor din București și Ilfov.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.