Transport public gratuit pentru elevi, reducere de 90% pentru studenţi la transportul feroviar – hotărâri adoptate de Guvern

0
Foto: facebook.com

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, două hotărâri pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi și studenți. Astfel, elevii vor beneficia de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi județean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Studenții vor beneficia de o reducere de 90% pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, iar vârsta până la care se acordă facilitățile crește de la 26 la 30 de ani.

Facilitățile privind transportul elevilor, conform Ministerului Educației:

  • Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi județean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar.
  • Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.
  • Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară.
  • Acordarea gratuității pentru transportul elevilor se face prin decontarea cheltuielilor către operatorii de transport de la bugetul Ministerului Educației.

Facilitățile privind transportul studenților:

  • Tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini care sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student.
  • Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.
  • Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.
  • Studenții cetățeni români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.

Declarații ale ministrului Educației, Ligia Deca, la Palatul Victoria, în ceea ce privește:

transportul elevilor:

  • ”Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metrou,l precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar.”
  • ”Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate şi anume şcolile înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul.”
  • ”Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar. În ceea ce priveşte transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe parcursul anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor.”
  • ”În ceea ce priveşte acordarea gratuității la transportul public local şi metropolitan rutier, judeţean şi interjudeţean, elevii buneficiază de transport public rutier și interjudețean între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi. În cazul în care nu există serviciu de transport public şi nici mijloace de transport aparținând unităților de învăţământ și unităților administrativ-teritoriale, se vor acorda sume forfetare, similar cu ceea ce s-a întâmplat până acum la navetă.”

transportul studenților:

  • ”Creşte procentul de acoperire a abonamentelor sau biletelor – reducere de 90%, faţă de 50%, cât era anterior, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română.”
  • ”Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi, până la 30 de ani.”
  • ”Pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi pentru aceia proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă substitutivă sau la asistent maternal, aceştia beneficiază pe teritoriul României de gratuitate, la toate categoriile de trenuri, la transportul feroviar intern clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.”

Luni, 11 septembrie, încep cursurile anului școlar 2023-2024. Elevii și preșcolarii vor avea 36 de săptămâni de cursuri, noul an școlar fiind împărțit în cinci intervale de cursuri și cinci intervale de vacanță.

Citește și: Anul școlar 2023-2024. Cursurile încep pe 11 septembrie. Prima vacanță, programată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.