Povestea unui bibliotecar din Satu Mare care răspândește ”superputerea” de a citi. De doi ani, Raluca Istrate organizează ”Marșul cărților”

0
Foto: facebook.com/ Raluca Istrate

Raluca Istrate este de 18 ani bibliotecar. Într-o lume în care tinzi să crezi că foarte puțini mai sunt cei care merg la bibliotecă, la Biblioteca Județeană din Satu Mare, unde lucrează, lucrurile stau altfel. Mulți oameni vin să citească, spune Raluca Istrate, să socializeze, să se distreze, să învețe. Copii, elevi, adulți. Raluca Istrate a reușit să dea viață unui loc al cărților prin multe evenimente, cursuri, ore de povești. Iubește cărțile, are ”superputerea” de a citi și vrea ca și ceilalți să-și descopere această ”superputere”. De doi ani, organizează Marșul Cărților, un eveniment de promovare a lecturii. Anul acesta, peste o mie de oameni au mărșăluit prin oraș și au strigat “Satu Mare citește!”. Pentru bibliotecile publice și școlare din mediul rural, a strâns, alături de colegi, cărți din donații, pentru că, în mediul rural, este ”o descurajare constantă”. Și-ar dori ca biblioteca să fie un ”spațiu cald și primitor”, așa cum este afară, dar este nevoie de bani. În România, spune Raluca Istrate, biblioteca este însă ”cenușăreasa culturii”.

”Îmi place să fac lucrurile să se întâmple.” Așa se descrie Raluca Istrate (foto), bibliotecarul care face ca la Biblioteca Județeană Satu Mare să se întâmple lucruri faine. Ne povestește că oamenii vin în număr mare la biblioteca din oraș: ”Vin să citească, să facă schimb de idei, să socializeze, să se distreze sau să învețe lucruri noi la bibliotecă. Biblioteca s-a transformat, biblioteca nu înseamnă doar cărți. Multă lume are percepția că numai pentru cărți se merge la bibliotecă, iar la bibliotecă nu se împrumută doar cărți, nu numai se citește,  ci se întâmplă și multe lucruri interesante: ateliere de dezvoltare personală, întâlniri cu scriitori, lansări de carte, cursuri de limbi străine și altele.”

Pasionată de storytelling și de educația nonformală, Raluca Istrate este cunoscută drept omul care dă viață cărților. Povestește că îi place să le stârnească celor din jur curiozitatea și să vorbească despre cărți și minunata lume a cărților. ”O carte care stă pe un raft poate fi, poate deveni o carte uitată. Viața unei cărți depinde de cititorii ei, câtă vreme are cititori, ea e vie. Și fiecare carte are cititorii ei, trebuie doar să fie descoperită”, mărturisește bibliotecarul din Satu Mare. În sesiunile de lectură publică, povestește Raluca Istrate, ”atunci când citim împreună, aducem la lumină cărți deosebite, prin mesaj, prin ilustrații, discutăm elemente biografice din viața autorului care ar fi putut influența scrisul și interpretăm textul, ne bucurăm sau ne întristăm odată cu autorul, ne întrebăm ce urmează după ce dăm pagina…”

De-a lungul vremii, Raluca Istrate a organizat multe proiecte de promovare a lecturii și a bibliotecii. Spune că are ”o superputere” și vrea să le-o transmită și celorlalți: ”Eu am o superputere. Știu să citesc. Sunt astăzi ceea ce sunt și datorită cărților pe care le-am citit. Și… vreau să își descopere și alții această superputere. Împreună, citind, putem schimba lumea! Statisticile zic că oamenii citesc mai puțin. Ce nu putem noi contabiliza e cât se citește de pe alte deviceuri, carte electronică. Ce îmi place mult e că pe piața românească sunt traduse foarte multe cărți de calitate. Și stă în puterea mea să fac cunoscut că la bibliotecă avem cărți excepționale, titluri noi, autori contemporani, cărți controversate.

Am inițiat diverse proiecte pentru că am vrut să îi cunoaștem mai bine pe cei pentru care lucrăm, să le aflăm gusturile, interesele de lectură și nu numai și, da, nu în ultimul rând, să îi fidelizăm. Am vrut, totodată, să afle că în spatele multor evenimente memorabile stau bibliotecarii.”

Marșul Cărților: “Satu Mare citește!”

Unul dintre evenimentele organizate de Raluca Istrate este ”Marșul Cărților”. Peste o mie de oameni au ieșit în stradă, în luna aprilie, au mărșăluit, au scandat, au citit și au făcut schimb de cărți. Ideea marșului, aflat anul acesta la a doua ediție, i-a venit în timp ce participa la o conferință, la Cluj, unde a văzut un flyer cu un târg de carte, în cadrul căruia se organiza un Marș al lecturii.

”Așa că am organizat un Marș al cărților la noi în oraș. Dacă îți plac cărțile, m-am gândit, atunci s-ar putea să îți placă să vorbești și altora despre asta. A fost un prilej pentru tineri să vadă că nu sunt singuri, că lumea citește, participanții au avut ocazia să vadă care sunt cărțile preferate ale celorlalți, mulți tineri au făcut schimb de cărți între ei, spontan. Dar nu a fost un marș organizat pentru tineri, am avut bucuria să avem participanți de toate vârstele.

Pe scurt, Marșul cărților… ne-am întâlnit în centrul orașului, fiecare participant era invitat să își aducă cartea preferată cu el, am avut majorete, tobe, am citit din cărțile preferate, am invitat un scriitor la deschiderea marșului, flashmob, am scandat “Satu Mare citește!” și ne-am dus cu cartea preferată până în fața Consiliului Județean Satu Mare. Peste o mie de participanți s-au alăturat evenimentului și asta ne-a bucurat foarte mult.

Ne-a fost alături, ca și partener, Inspectoratul Școlar Satu Mare și le mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă atunci când dorim să atragem elevii în frumoasa lume a cărților. În cadrul evenimentului, am discutat despre importanța lecturii și am promovat și serviciile bibliotecii. În urma evenimentului, au crescut numărul de vizite la bibliotecă și numărul de prieteni pe pagina de facebook a instituției, cadre didactice s-au arătat interesate să colaboreze cu biblioteca”, spune Raluca Istrate.

Ora de poveste, la Biblioteca din Satu Mare

De altfel, multe dintre evenimentele organizate la Biblioteca Județeană Satu Mare se adresează copiilor, cărora Raluca Istrate vrea să le insufle plăcerea de a citi și dragostea pentru carte. Un asemenea proiect este ”O oră de poveste…”, în care copii de grădiniță și elevi din ciclul primar au trecut pragul bibliotecii pentru a asculta povești, a învăța și a se juca: ”Copiii au nevoie de modele, de adulți care le citesc și care citesc. Am căutat povești noi și frumoase, am cântat și ne-am jucat împreună, am dansat, am colorat, am făcut gălăgie, dar să nu mai spuneți la nimeni,  am discutat despre poveștile citite și am încercat să fie de poveste acea oră. Adică, să-și amintească cu drag de ceea ce au trăit la bibliotecă și să își dorească să revină la bibliotecă și să citească.”

Și elevii mai mari au fost atrași prin diferite acțiuni spre bibliotecă, aceștia participând, pe lângă ”Marșul cărților”, la diferite evenimente și concursuri, precum ”Pedalez pentru bibliotecă”, ”Eu iubesc biblioteca” sau concursul de povestiri digitale.

”Pedalez pentru bibliotecă”  este un eveniment inițiat în anul 2013, precizează Raluca Istrate, pornind de la o idee a bibliotecarilor din Polonia: ”Am gândit acest eveniment ca o campanie de promovare a bibliotecii, campanie de advocacy și de coalizare a comunității. Am stabilit un traseu, am invitat comunitatea și autoritățile locale să ni se alăture. Am pedalat roată la roată, am discutat și despre problemele pe care le are biblioteca (lipsa unui sediu propriu, suntem chiriași, deci suntem în situația în care nu putem să dezvoltăm servicii noi din cauza spațiului), am organizat o tombolă cu premii în cărți, un mini concert și ne-am mai și distrat. Pedalez pentru bibliotecă a fost prilejul potrivit de a se alătura cei care iubesc cărțile, mersul pe bicicletă și biblioteca.”

Cărți pentru bibliotecile publice și școlare din mediul rural

Raluca Istrate, împreună cu colegii ei, a promovat și acțiuni prin care au fost strânse și donate cărți pentru bibliotecile școlare și publice din mediul rural. Statisticile sunt sumbre în ceea ce privește biblioteca de la sat, spune Raluca Istrate, ”în comunitățile rurale trec ani întregi și nu se cumpără nicio carte nouă”. ”Sigur, cu știința autorităților locale, se încalcă aici și Constituția și Legea Bibliotecilor și comunitatea are de suferit. Prin nealocarea de fonduri de achiziție pentru carte nouă, comunități întregi, milioane de oameni nu au acces la informație nouă. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți. Așa că, prin strângerea de cărți noi și orientarea către bibliotecile rurale, ducem puțină lumină.

Dacă mai pot fi ”revigorate” bibliotecile publice din România, Raluca Istrate îndrăznește să spere că da, dar este conștientă că este nevoie de mai mulți ”bani pentru investiții, pentru o ”față” mai prietenoasă, pentru o bibliotecă mai caldă, cu spații care să aducă oamenii împreună, care să te îmbie să îți dorești să stai mai mult și să citești la bibliotecă”.

Cum ar trebui să arate o bibliotecă publică

Pentru bibliotecarul din Satu Mare, biblioteca publică ar trebui să fie ”inima comunității, ar trebui să fie spațiul cald și primitor unde să își găsească locul bebeluși, copii, tineri, adulți și vârstnici”: ”Biblioteca nu este doar pentru copii. Puține biblioteci din România pot face acest lucru, dar să fim sinceri, se întâmplă și la noi.  În alte țări e ceva normal să fie așa, la noi se întâmplă doar prin excepție. O bibliotecă publică are nevoie de susținere din partea autorităților locale și de un bun management.

Așteptări are Raluca Istrate și în privința bibliotecii unde lucrează. Aceasta funcționează într-un spațiu închiriat, iar anul trecut, la primul Marș al cărților, bibliotecarii au readus aminte autorităților că sătmărenii au nevoie de o bibliotecă nouă, de un spațiu adecvat pentru Biblioteca Județeană. La un an distanță, situația nu s-a schimbat: ”Biblioteca noastră e tot chiriașă, însă avem niște promisiuni de la minister că se va cumpăra o clădire în maxim trei ani, să sperăm că va fi așa. Sătmărenii merită o bibliotecă nouă și modernă.”

Este biblioteca ”pe ducă” în România?

Sper că nu, este răspunsul Ralucăi Istrate. Bibliotecarii inimoși din România țin pasul cu schimbarea de tehnologie, sunt creativi și inovativi, desfășoară activități interesante de învățare, recreere și socializare, adaugă aceasta. Consideră însă că, în mediul rural, ”este o descurajare constantă”, iar ”o bibliotecă publică poate funcționa la parametri optimi doar acolo unde există o bună colaborare cu autoritățile locale”: ”Sunt biblioteci rurale unde sunt activități deosebit de interesante pentru membrii comunității: coding, ateliere de teatru, ateliere de lectură etc și sunt biblioteci rurale unde bibliotecarul face alte activități decât cele prevăzute în fișa postului, asta fiind desigur un abuz.”

”Rulota cu povești”

Dincolo de lumea bibliotecii, Raluca Istrate a creat un canal de Youtube și o pagină de Facebook ”Rulota cu povești”, unde spune… povești. Un proiect personal, pe care l-a inițiat din dorința de a crește comunitatea părinților cititori și nu numai a părinților.

M-aș bucura să fie din ce în ce mai mulți adulți care să dorească să le citească copiilor lor. Zilnic. Din experiența mea, sunt foarte mulți copii cărora nu li se citește acasă, care nu au nicio carte acasă, ceea ce mi se pare inimaginabil, poate și pentru că am crescut într-o casă plină cu cărți frumoase. Da, mă adresez și copiilor și sper să ajungă informația și la ei, canalul de youtube e încă la început, nu am deslușit toate tainele promovării, dar sper ca povestea să meargă tot mai departe și să ajungă la inimile celor care au cea mai multă nevoie de ea”, mărturisește Raluca Istrate.

Cât privește noi proiecte pe care ar vrea să le pună în aplicare, Raluca Istrate se gândește la un club de lectură pentru tineri. ”Să vedem ce o să iasă! Și un proiect de suflet, scriu povești și sper ca, într-o bună zi, să vadă lumina tiparului și poveștile mele, să ajungă să fie citite de copiii din România la bibliotecă și nu numai…” Despre proiectele derulate până acum, spune că a lucrat cu bucurie la ele și ține la toate la fel de mult, ”fie că a fost Pedalez…, Marșul…, o lansare de carte, bibliotecă vie sau vânătoare de comori”.

”Biblioteca, cenușăreasa culturii”

Dar ce înseamnă meseria de bibliotecar în România? O întrebare la care Raluca Istrate răspunde sincer, demonstrând că își face treaba cu pasiune, dar și cu un gust amar față de modul în care se întâmplă lucrurile în țara noastră:

Îi încurajez pe cei care au trăit un sentiment de bine în tovărășia cărților, care cred în puterea cuvintelor, care n-au obosit să caute și să primească răspunsuri noi la întrebări vechi să se îndrepte spre bibliotecă și să devină Bibliotecari. E o meserie tare frumoasă. Poate cea mai frumoasă. Singura în care ai acces la cea mai mare comoară, informația.

Dar, să nu ziceți că nu v-am spus, să fiți pregătiți, biblioteca e cenușăreasa culturii. Nu întotdeauna strădaniile făcute sunt observate și apreciate, suntem adesea ignorați atunci cand se fac marile calcule, salariile sunt cele mai mici de pe ramura cultură și biblioteca este adesea percepută ca un mare consumator de resurse, ignorându-se realele beneficii pe care le aduc informația și educația în viața membrilor comunității.

Foto: facebook.com/ Raluca Istrate

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.