Calendarul admiterii la liceu, modificat cu două zile înainte de Probele de aptitudini. Sindicaliștii: ”Ceea ce a făcut MEN este ilegal”

0

ADMITERE LICEU 2019. Calendarul admiterii la liceu a fost modificat printr-un ordin semnat, luni, 13 mai, de ministrul Ecaterina Andronescu, deși unele etape ale admiterii sunt în plină desfășurare, anunță Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE). Practic, Ordinul schimbă data probelor de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, cu doar două zile înainte de desfășurarea acestora. Potrivit calendarului în vigoare, aceste probe au loc în perioada 15-17 mai 2019, iar ordinul le amână cu o lună. Este modificată și perioada înscrierilor la aceste probe, deși înscrierile au început și se încheie astăzi. Sindicaliștii de la Spiru Haret spun că ”ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal” și amenință  cu proteste în cazul în care ministrul nu va reveni asupra actului normativ. Ordinul nu a apărut încă în Monitorul Oficial.

UPDATE Ministerul Educației a renunțat la modificarea calendarului admiterii la liceu în privința probelor de aptitudini și limbi străine, așa cum stabilea ordinul de ministru semnat luni, 13 mai, de Ecaterina Andronescu, și publicat de sindicate. Într-o informare de presă, ministerul precizează că se va respecta calendarul în vigoare, astfel încât elevii vor începe miercuri probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă. Detalii aici

Sindicaliștii o acuză pe Ecaterina Andronescu că, prin emiterea acestui ordin, ”dinamitează admiterea în liceu”.

Ce prevede Ordinul:

    • amână până pe 10-12 iunie desfășurarea probelor de aptitudini și probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.
    • se amână până la 30 mai a.c. afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale.

”Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul
3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul
Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE).

Probele de aptitudini

Ce prevede Calendarul în vigoare:

    • 13-14 mai 2019: Înscrierea pentru probele de aptitudini
       
    • 15-17 mai 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini

Ce prevede Ordinul semnat luni, 13 mai:

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

Ce prevede Calendarul în vigoare:

  • 13-14 mai 2019: Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
  • 15-17 mai 2019: Desfășurarea probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

Ce prevede Ordinul semnat luni, 13 mai:

”Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de
copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai”,
a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019: ”În condițiile în
care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest”, amenință sindicaliștii.

Ordinul care modifică calendarul admiterii la liceu 2019 îl puteți consulta AICI

Ce spune Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru HotNews că ordinul nu a apărut în Monitorul Oficial și că planificarea evaluării merge mai departe. ”Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa”, a spus Andronescu.

Citește și: ADMITERE LICEU 2019. Calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019-2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.