Ce spune ministrul Educației despre eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a reacționat în urma propunerilor de eliminare a mediei din gimnaziu din calculul mediei de admitere la liceu, spunând că, anul acesta, nu este posibil acest lucru pentru că regulile ”nu se pot schimba în timpul jocului”. În ceea ce privește o eventuală modificare începând de anul viitor, Andronescu a evitat să dea un răspuns clar motivând că, dacă ar lansa o idee, ”unii înțeleg că de anul acesta se fac schimbările”. Totuși, ministrul a ținut să precizeze că, din experiența admiterii la Politehnică, procentul de 20% cât reprezintă media claselor V-VIII în media de admitere nu ar modifica decât ”în limite nesemnificative ierarhia școlară”. ”Nu cred că sunt afectați cei care, eventual, ar avea note mici în timpul anului”, a spus ministrul.

Oamenii de afaceri au propus, într-un set de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului de educație românesc, eliminarea notei de la gimnaziu în calculul mediei de admitere la liceu. Ideea este susținută și de reprezentanții părinților. Întrebată, vineri, la Suceava, despre acest lucru, Ecaterina Andronescu a răspuns:

”Nu se poate schimba regula jocului în timpul jocului și, potrivit Legii educației, avem obligația să respectăm ceea ce s-a anunțat la începutul anului școlar. În septembrie s-a anunțat că media din timpul anilor de gimnaziu contează 20% și restul 80% rezultatele de la Evaluarea de la clasa a VIII-a. Din experiența mea de dascăl, de la Politehnică, și vă spun acest lucru pentru că noi dăm examen de admitere și în examenul de admitere considerăm Bacalaureatul cu 20% – cumva procentul este similar – procentul acesta de 20% nu modifică decât în limite nesemnificative ierarhia școlară dată de examen. Ca urmare, nu cred că sunt afectați cei care, eventual, ar avea note mici în timpul anului și ar lua note mari… Aici suntem. Am făcut evaluări pe rezultatele de la Politehnică în momentul în care am hotărât să luăm în calcul Bacalaureatul cu 20%. Și asta am constatat: că este nesemnificativă modificarea ierarhiei școlare.”

Ministrul a insistat că, în mod categoric, eliminarea mediei din gimnaziu nu se va lua în calcul anul acesta, însă nu a confirmat, dar nici nu a infirmat o posibilă modificare începând de anul viitor.

”Anul acesta regulile au fost stabilite. Nu le pot schimba pentru că nu îmi dă voie legea. Pentru anul viitor, nu vreau să discut acum și vă spun de ce nu vreau să discut acum: pentru că lansăm ideea și unii înțeleg că de anul acesta se fac schimbările. După ce se încheie examenul, o să vorbim cum se face examenul anul viitor. Deocamdată, acestea sunt regulile și pe ele le respectăm”, a spus Andronescu.

Ministrul Educației s-a întâlnit, vineri, cu directorii de școli din Suceava pentru a discuta viziunea ”Educația ne unește”. ”Propunerea pe care noi o avansăm către Parlament este să avem trei legi: o lege pentru învățământul preuniversitar, una pentru învățământul superior și un statut al personalului didactic. Nu a fost nicio părere contrară acestui subiect, dar, sigur, după ce, dezbatem acest document, încercăm, și prin dotările aferente, să schimbăm modalitatea de predare, să facem mai atractivă în fața elevilor lecția, să îi determinăm să fie mai interesați de ceea ce li se predă și mai ales să îi învățăm ce să facă în viața lor cu ceea ce li se predă”, a declarat Andronescu.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a lansat, recent, mai multe propuneri de reformare a sistemului de educație românesc, printre acestea numărându-se revizuirea sistemului de notare ”prin adoptarea unuia bazat pe feedback, creștere și motivare a elevilor” și eliminarea notei de la gimnaziu în calculul mediei de admitere.

”Notele trebuie să reflecte nivelul real al elevului – analfabetismul funcțional trebuie depistat din timp, nu camuflat sub note nejustificate”, explicau cei de la CDR.

Mai mult, într-o analiză a Coaliției se arăta că notele de la examen sunt mult mai mici decât cele obţinute la şcoală. ”Ce medie au obţinut elevii la examen comparativ cu mediile obţinute la şcoală, de la clasa a V-a la clasa a VIII-a? Datele arată că 32,2% dintre elevii din 2018 au avut la clasă medii cu peste 3 puncte mai mari faţă de media de la examen”, se preciza în document.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, a declarat pentru adevarul.ro că cei mai mulţi dintre părinţi doresc să se renunţe la media din gimnaziu şi să se dea în schimb examen de intrare la liceu, dar decidenţii se opun.

”Federaţia Naţională a Părinţilor a încercat în ultimii patru ani să scoată acest procent. Ministerul Educaţiei nu şi-a dorit asta, explicând că unii elevi buni pot fi emoţionaţi şi să nu dea randament maxim la Evaluarea Națională şi, atunci, media claselor V-VIII îi ajută. Acesta a fost singurul argument oferit de către minister”, a spus Iulian Cristache.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.